Трябва ли да купите на 8-годишния си син лаптопа, който иска?

Ако купите за детето си настолен компютър, можете да получите по-добра производителност и контрол над заниманията му

Пристрастените към компютърните игри обикновено знаят много повече за компютрите, отколкото професионалните потребители. В стремежа си към осигуряване на производителност на своите компютри, която да им гарантира достъпа и до най-новите игри, те бързо научават много за компютърните компоненти, пикселното оцветяване и техниките за оптимизиране на софтуера, както и какво точно означава памет, дисково устройство, скорости на клавиатурата и мишката и т.н.

В резултат на това, те са много по-мотивирани да реализират знанията си, сглобявайки свои собствени машини, които да отговарят на личните им изисквания. Това обаче рядко се отнася до малките деца, поради обясними причини.Поради тази причина, често е трудно родителите да издържат на натиска от страна на децата си, особено ако всичките им приятели имат лаптопи, таблети или игрови конзоли и липсата на подобно устройство поставя малчуганът в изолация. Общите преживявания водят до разговори в училищните дворове и също осигуряват един вид социално положение и водят до похвали за тези, които имат по-добри умения или просто по-добри устройства.

РС или лаптоп?

Децата обикновено получават евтини лаптопи, които са вредни за здравето, ако погледнем от ергономична гледна точка, защото започват да ги използват на всевъзможни места из къщата, заемайки всякакви пози на тялото. Но можете ли да инвестирате в семеен персонален компютър (РС)?
Трябва ли да купите на 8-годишния си син лаптопа, който иска?

© Иван Гайдаров, pcworld

Ако купите настолен компютър, можете да получите много по-добра производителност и много по-добри периферни устройства - екран, клавиатура, мишка и т.н., на разумна цена. Можете да го използвате като файлов или медиен сървър, филмов плейър, мултипотребителска система за игри, а защо не и като телевизионен приемник.

Детето ви пък може да получи свой собствен профил, контролиран от вас. Ако детето ви се интересува от Minecraft, например, можете да инсталирате бърза графична карта, която ще донесе много по-добри резултати и съответно много повече удоволствие от евтиния лаптоп. Малчуганът ще има достъп до пълното издание на играта и до всички новопоявили се модификации, докато с таблет ще може да играе само на орязани варианти на играта.

В същия момент, със семеен настолен компютър ще можете и по-лесно да видите какво прави вашето дете и да му помогнете, когато е необходимо. Това е много по-добре, отколкото да позволите на малките деца да използват собствените си лаптопи в личните си стаи.

Изисквания към лаптопа

Ако все пак решите да купите на детето си лаптоп, първо говорете с него за това какви лаптопи имат приятелите му и, разбира се, как възнамерява самото то да го използва. Ако сте родител на 8-годишно дете, за вашите цели ключовият избор е размерът на екрана.

Трябва ли да купите 11.6-инчов лаптоп или пък 15.6-инчов, а, може би, нещо между тях? Традиционният евтин семеен лаптоп има 15.6-инчов екран, но е по-трудно преносим и има ограничен живот на батерията. Лаптопите, предназначени за деца и училища, сега са снабдени с 11.6-инчови екрани. Те са изключително преносими и повечето имат приличен живот на батерията.Трябва ли да купите на 8-годишния си син лаптопа, който иска?

© Иван Гайдаров, pcworld


В днешно време лаптопите с 11,6-инчови екрани обикновено могат да се използват и като таблети. В много случаи клавиатурата е сменяема в стила, наложен от Asus Transformers. В други случаи клавиатурата има 360-градусова панта и може да бъде сгъната настрана, технология, популяризирана от серията “Yoga” на Lenovo. Разглобяемият вариант избягва най-разпространения проблем с компютрите за деца и потребители – счупените панти. Някои от тях обаче имат много тънки клавиатури, които не са много подходящи за ползване от малки деца, без преди това те да са обучени за това.

Друг проблем с евтините 11.6-инчови лаптопи е, че повечето от тях имат ниски спецификации, обикновено 2GB RAM памет и 32GB памет на хард диска. Като цяло е препоръчително да се вложат малко повече средства за 4GB RAM и 64 GB хард диск.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.