Забраната за ползване на Kaspersky в американската администрация ще има по-широк ефект

Продукти на руската Kaspersky Lab, която е задължена по договор с Кремъл да сътрудничи на службите, са били инсталирани на компютрите и сървърите на американски държавни агенции.


В началото на лятото, американската Научна комисия ( House Science Committee), изпрати писма до 22 държавни агенции, с искане на информация дали използват продукти за сигурност на Kaspersky Lab. На фона на продължаващото разследване за връзки между Доналд Тръмп и Кремъл, официални лица от Вашингтон изразиха притеснения, че използването на софтуер на руската компания, може да изложи на опасност националната сигурност. 

Вече, Службата за административни услуги (General Services Administration, GSA) е издала заповед да се свали софтуерът на Kaspersky от каталога с продуктите, одобрени за ползване от американската администрация. 

Сенатът обсъжда проект на Решението за закупуване на консумативи за нуждите на отбраната (National Defense Acquisition Authorization, NDAA) за фискалната 2018-та и според предварителната информация, предстои забрана за използването на Kaspersky. 

Дисквалификацията на руската компания като контрагент на американското правителство, ще има много по-сериозен пазарен ефект от няколко загубени договора. Подобно решение ще охлади ентусиазма и на фирмите, които са изпълнители на държавни поръчки в други сфери, както и на домашните потребители. В свето писмо американската Научна комисия ( House Science Committee) изрично поиска да се посочат имената на всички изпълнители и подизпълнители на правителството, които ползват продукти на Kaspersky. 

Но ако решението на NDAA се отнася само до софтуера, продукти на Kaspersky са интегриран и в хардуера или други софтуерни продукти на компании като Juniper и Microsoft. На този етап няма информация, дали забраната на NDAA ще се разпростре и върху използването на продукти, които включват технологии на руската фирма. Ако забраната се разшири, би означавало, че технологични компании може са спрат партньорствата си с Kaspersky, което ще е сериозен удар върху бизнеса й в САЩ. 

Руската софтуерна компания твърди, че няма „нерегламентирани“ контакти с което и да е правителство. А продуктите й, които се продават от големите американски дистрибутори са инсталирани на повече от 400 млн. машини по целия свят. Големи държавни американски институции, като Държавния департамент, националните здравни институции, и както вече споменахме – Министерството на отбраната на САЩ, са сред клиентите й. 

Според коментар на Джейн Шийн, сенатор от „Демократическата партия“ в New York Times, няма неоспорими доказателства, че Kaspersky се контролира от руските тайни служби, или че по тяхно искане компанията е инсталирала „задни вратички“ в антивирусната програма, но от друга страна – има много косвени доказателства за връзките й с руското разузнаване. 

А „задните вратички“ едва ли са необходимост в този случай. Когато един потребител си инсталира софтуера на KasperskLab, компанията получава всички пароли, както и достъп до компютъра или мрежата на потребителя – включително имейли, документи, приложения. 

И тъй като сървърите на Kaspersky са в Русия, чувствителната информация на американското правителство е циркулирала в държава, с която САЩ е в недотам приятелски отношения. И понеже стана дума за връзки с руското разузнаване – добре е да не се забравя, че продуктите на Kaspersky Lab са сертифицирани от Военното разузнаване на Русия. А според действащото законодателство, това означава, че Руската федерална служба по сигурността (ФСБ), която е наследникът на КГБ, може да определи свои офицери, които да работят в компанията и че тя е длъжна да сътрудничи на службите. 

Не на последно място, основателят на софтуерната компания Евгений Касперски е завършил висшия институт на КГБ по криптография и е служил в Съветското военно разузнаване, макар и преди около 20 години. Сред топ мениджмънта на компанията има още няколко бивши офицери от разузнаването. А и бизнес климатът в Русия, който разчита на близост с управляващите, не предполага успех на която и да е икономическа инициатива, ако не е подкрепена от висши държавни служители. 

Виргиния Стаматова

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.