Най-добрите графични карти за гейминг

NVIDIA или AMD? Висок или нисък клас? Без значение какво търсите, нашите съвети за избор на видеокарта, ще ви застрахова срещу грешки.

Ще засегнем „копаенето“ на криптовалутите, довело до екстремни ценови нива и липсата на наличности и за двете марки графични карти (NVIDIA и AMD), като започнем с Radeon RX 570 и стигнем до GeForce GTX 1070.  Колкото и да не искаме, трябва да признаем: Времената са лоши за сглобяване на евтино геймърско PC.
Коя графична карта, вписваща се в моя бюджет, ще предложи най-много за парите си?
Този прост въпрос лежи в основата, на всеки един избор на графична карта, а и не само. Към най-правилният отговор на този въпрос, ще се опита да ви насочи Brad Chacos, от PCWorld.

Разбира се, технологичните скокове зад всеки нов GPU (графичен процесор) могат да бъдат интересни сами по себе си, но повечето хора не се интересуват от това, а просто иска да поставят настройките на максимални детайли например на Far Cry  и да започнат да играят.
Понякога отговора на въпроса, може да бъде малко по-труден, отколкото изглежда. Чистата производителност държи основният дял, но фактори като шум, консумация на електроенергия, качество на драйверите, както и допълнителен софтуер, също играят значителна роля при избора, за покупка на графична карта.


Най-добрите графични карти за гейминг

© PCWorld България, pcworld

Нека да ви улесним. Тествали сме почти всички, налични на пазара видеокарти през последните години, като започнем от евтините $100 модели и стигнем до скъпите, с цени от порядъка на $1200. Нашите впечатления и опит са синтезирани по-надолу в този материал-ръководство, с препоръки, кои видеокарти си заслужават покупката, без значение какъв опит имате.
Забележка: Имайте предвид, че освен референтните модели графични карти от AMD и NVIDIA, има персонализирани версии на различните производители, на всеки един модел карта. Например това са моделите графични карти на Radeon RX 570, предлагани от Sapphire, XFX, Asus, MSI, и PowerColor.
Най-добра, бюджетна графична карта: NVIDIA GeForce GTX 1050
Ако искате да си натопите само краката във водата на PC гейминга, без да влизате целия в нея, NVIDIA GeForce 1050 (~$108) е логичният избор, за начално ниво на гейминг.  Тази карта е отлична опция за ъпгрейд за е-спорт ентусиастите и бюджетните PC геймъри. За тази цел, картата е истинска „резачка“. Поставете настройките за графика в играта на High и се наслаждавайте на 100 FPS в Dota 2, Overwatch, Counter-Strike: Global Offensive и др.(това е огромна стъпка, спрямо вградената графика). GTX 1050 ще се рее около „златния стандарт“ от 60 FPS, при повечето игри, на средни настройки за качеството при 1080p, или може да извади Ultra качество, ако нямате нищо против характерния за конзолния стил  на игра, брой кадри – 30FPS. 


Най-добрите графични карти за гейминг

© PCWorld България, pcworld

EVGA GTX 1050 Ti SC Gaming и MSI GTX 1050 2G OC

GeForce 1050 е с малки размери и под 75W TDP и може да бъде поставена в ограничено пространство, без допълнителни захранващи кабели. Това означава, че е идеална опция за ъпгрейд на маркови PC машини, като например на HP и Dell- повечето от които нямат достатъчно място и допълнителни захранващи конектори. Когато комбинирате тези предимства с HDMI 2.0b порта и HDR видео поддръжката, GTX 1050 изглежда също като съблазнителна перспектива за изграждане на HTPC. Бъдете внимателни при покупката, защото има множество овърклокнати модели на GTX 1050, които изискват допълнителен 6-пинов захранващ конектор, който при марковите машини липсва.
Ако се нуждаете от малко повече графична мощ, NVIDIA също така предлага и по-бързата GeForce GTX 1050 Ti (~$140), която в някои модели, също не използва допълнително захранване. При GeForce GTX 1050 Ti е дублирана графичната памет от 2 GB на 4 GB и има по-голяма „огнева мощ“, спрямо GeForce GTX 1050, което я прави по-полезна за ъпгрейд, ако смятате да играете нови популярни игри, като Far Cry, или Rise of the Tomb Raider. GeForce GTX 1050 Ti, ви позволява да ударите почти 60 FPS на High графични настройки, в повечето модерни игри и нейните налични 4 GB памет, са повече пригодни в бъдеще, спрямо двата гигабайта на GTX 1050.


Най-добрите графични карти за гейминг

© PCWorld България, pcworld

Radeon RX 550.

Конкурентът от AMD (Radeon RX 460) на дуото на NVIDIA, е малко по-евтин - $100 за 2 GB версията и $120 за 4 GB версията. Моделите на Rаdeon обаче, са по-бавни, по-горещи и по-лакоми за електроенергия, спрямо  моделите GeForce GTX 1050. Картите GeForce са по-добрият избор, освен ако не искате да използвате двойка Radeon RX 460 в комбинация с FreeSync монитор. В началото на м.май, RX 560, замени RX 460, която има вече пълният набор от 16 CU (при RX 460, те са 14) модула и идва на по-високи тактови честоти.
Само потребители, интересуващи се от е-спортове, или изграждане на HTPC системи, могат да обърнат внимание на Radeon RX 550 (~$80). Нейната звезда изгрява само в тези случаи, докато в традиционните AAA игри ще и бъде много трудно. За повечето потребители, по-добрия вариант е RX 460 или GTX 1050.
Най-добрата 1080p графична карта: AMD Radeon RX 580 (4GB)
Radeon RX 580, най-общо казано, е фабрично овърклокнат Radeon RX 480.  Независимо от това, все пак тя е най-добрата масова графичната карта. На Sapphire, моделът Nitro + е страхотен, който предлага много добър дизайн на печатната платка, комбиниран с отлично охлаждане. 
Важна забележка: Криптовалути като Ethereum и Zcash изискват графични процесори, за да се добиват нови монети, подобно на bitcoin. Екстремно високите курсове на криптовалутите. повишиха търсенето на графични карти, почти до тавана на производствените капацитети, Това доведе до дефицит на наличности в търговската мрежа и напомпани цени за Radeon и GeForce хардуера. Почти е невъзможно да се купят масовите модели графични карти, на близки до препоръчваните им продажни цени, въпреки че цените на GeForce са склонни да бъдат малко по-балансирани, спрямо Radeon.
В диапазона до $200-$250 се намират най-изгодните геймърски графични карти. Тук ще откриете множество съперници за титлата „Най-добра 1080p графична карта“: Radeon RX 570 (~$170), 4 GB версията на Radeon RX 580 (~$200), 8 GB версията на Radeon RX 580 (~$240+), както и  3 GB/6GB версиите на GeForce GTX 1060 (~$190) и 6 GB на GeForce GTX 1060 (~$230). Независимо, че GeForce GTX 1060 и GeForce GTX 1060 Ti носят еднакви имена, те използват различни чаркове.
Вие няма да сбъркате с нито една от тези карти. Те предлагат превъзходни геймърски опции. Взимайки Radeon RX 580 (4 GB) за база, RX 570 и GTX 1060 (3GB), имат малко по-ниска производителност, докато GTX 1060 (6 GB), предлага малко по-висока.


Най-добрите графични карти за гейминг

© PCWorld България, pcworld

Sapphire Radeon RX 580 Nitro+.

Radeon RX 570 е картата, която ще ви даде всичко, ако единствено се интересувате от 1080p гейминг. Тя ще удари 60 FPS с всички графични настройки на максимално качество в повечето игри, без компромиси в производителността, като за капак, пристига и на чудесна цена. Нейният коз е наличието на 4 GB графична памет, която е минимумът, необходим за отлична игра на резолюция 1080p. Малкият обем на паметта на GeForce GTX 1060 (3 GB), ще бъде недостатъчен в някои игри, което ще даде отражение в производителността и. Ако можете да добавите, допълнителни $30 в бюджета си, тогава силно ви препоръчваме Radeon RX 580 (4 GB). Той и GTX 1060 (6 GB), осигуряват още по-добър 1080p гейминг с 60+ FPS, като на настройки High, се справят чудесно с резолюция 2560x1440 (специално в комбинация с Free Sync или G-Sync монитор) и дори предлагат възможност да се играят VR игри с Oculus Rift и HTC Vive.  Те ви дават много, за парите си. Все пак ако смятате да играете на 1440p или VR, помислете да доплатите малко повече за Radeon RX 580 (8 GB) или GeForce GTX 1060 (6 GB).

Най-добрата 1440p графичната карта: NVIDIA GeForce GTX 1070
Запознайте се с новият шампион. NVIDIA GeForce GTX 1070, осигурява по-голяма производителност за цената си, отколкото  $1000+ Titan X. 
Важна забележка: Изключителното търсене на графични карти от миньорите на криптовалути, което обсъдихме в предния раздел, също доведе до липса на количества и нарастване на цените на GTX 1070 картите. Това увеличение на цените, достигна до нивата на GTX 1080. Определено GTX 1080 е много по-добър избор за всеки един геймър и естественият избор би била тя, за същите пари.
Както вече казахме в предния раздел, Radeon RX 580 и GTX 1060 6GB, предлагат чудесни възможности за приличен гейминг на High настройки  на резолюция 1440p. Но това не позволява да се поставят всички настройки за качество на максимум и да се достигнат 60 FPS (брой кадри за секунда), в повечето игри.
Премествайки се по-нагоре от $250 ценовия сегмент, единствената опция е на NVIDIA - GeForce GTX 1070.  На AMD, новата графична фамилия, наречена Vega, излиза чак в края на м. юли.  Има огромна пропаст в цените на предложенията за $250 и струващата $380 GeForce GTX 1070. Също така е трудно да се препоръча по-старо поколение карти, които могат да запълнят тази пропаст.
Цените на GeForce GTX 1070, започват от  $375. Повечето потребители избират не референтни версии, които предлагат подобрено охлаждане, спрямо референтните ( „Founders Edition“) и по-ниски цени.


Най-добрите графични карти за гейминг

© PCWorld България, pcworld

Nvidia GeForce GTX 1070 Founders Edition.

Вие ще получите огромно количество производителност за вашите пари с тази графична карта. GTX 1070 осигурява по-голяма производителност за долар, отколкото последната генерация Titan X. Практически ще направите 60 FPS, на максимални настройки за качество (Ultra настройки), при повечето игри на резолюция 2560x1440 и ще можете безпроблемно да играете VR игри. Това наистина е много за парите, които ще платите. Ако не планирате да играете на резолюция 1440p или VR игри, може да спестите пари и да вземете по-евтина версия, с по-малко памет.  Освен това, ще може да играете повечето игри, с около 40 FPS, при настройки за качество „High” и 4K резолюция. Ако това ви интересува, тогава G-Sync монитор, ще ви помогне да играете плавно, без визуални насичания. Все пак трябва да отчетете факта, че 4K G-Sync мониторите са доста скъпи.
Наистина, оптималната резолюция за гейминг с GTX 1070 (без каквито и да е компромиси), е 1440p. Изобщо не си помисляйте за закупуване на тази графична карта, ако смятате да играете на 1080p, освен ако не притежавате FullHD 144 Hz монитор.  За резолюция 1440p и 144Hz, ще трябва да помислите за GTX 1080.
Най-добрата карта за ентусиасти: NVIDIA GeForce GTX 1080 
NVIDIA GeForce GTX 1080 е една брутална графична карта – тя се продава със $100 по-ниска цена (~$530), спрямо тази от анонса и. Това се дължи на излизането на модела Geforce 1080 Ti, което доведе до това понижаване на цената. Също така, ако потърсите GTX 1080 с не референтен дизайн, може да намерите предложения и за около ~$470, което е чудесно попадение. Отново ще повторим – не си правете труда да търсите „Founder Edition” версия, на която и да е графична карта, от 10-та серия на NVIDIA.


Най-добрите графични карти за гейминг

© PCWorld България, pcworld

Nvidia GeForce GTX 1080 Founders Edition.

GTX 1080, е голяма крачка напред в производителността, спрямо предшественика си GTX 980. Тя осигурява с около 70% по-висока производителност във всяка една игра, като същевременно постига забележителна енергийна ефективност, за карта от този клас. Тя се справя дяволски добре със 144 Hz монитор и резолюция 1440p. При 4K резолюция, в доста от игрите, успява да избута броя кадри, близо до 60 FPS. Независимо, че  GTX 1080 не може напълно да покрие „златния стандарт“ във всяка една игра на резолюция 4K, тя е много близо до него и  често 60 FPS са постижими само с леко графично тунинговане.
Историята с производителността е още по-завладяваща, когато решите да  изпробвате екстремните овърклок възможностти на 16-нанометровия  графичен процесор Pascal. Ние не успяхма да постигнем 2 GHz на нашата референтна GTX 1080, но за сметка на това, бяхме приятно изненадани от EVGA GTX 1080 FTW, която успя да достигне до 2.1 GHz (на въздух!).
Тази карта на EVGA, предлага допълнителен 8-пинов захранващ конектор за допълнителна мощност.
Независимо, че и тя на максимално качество,  не успя да удари в абсолютно всички игри  60 FPS  при 4K резолюция, то  беше много близо до тях.


Най-добрите графични карти за гейминг

© PCWorld България, pcworld

Овърклокнатата EVGA GTX 1080 FTW, със не референтно охлаждане.
Най-добрата 4K графична карта: NVIDIA GTX 1080 Ti
Ако искате върха на PC геймърската производителност и не се интересувате колко ще ви струва това, тогава чудовищно мощната NVIDIA GTX 1080 Ti ($700-$800), е вашата карта. 
С производителността си, която е с 25%-30% по-висока от обикновената GTX 1080, това чудовище с лекота удря в повечето игри  60 FPS при 4K резолюция и Ultra настройки за качество. В някои от най-тежките графични заглавия, при които малко не и достига да направи 60 FPS,  лек тунинг на настройките (като намаляване на нивата на antialiasing, който даже е излишен при 4K ), помага да достигнете върха.


Най-добрите графични карти за гейминг

© PCWorld България, pcworld

EVGA Geforce GTX 1080 Ti SC2.

Чао на графичните компромиси при 4K гейминга. 
Чао на натруфените мулти-GPU системи, които изискваше върховият Ultra HD или 144 Hz,1440p гейминг. GeForce GTX 1080 Ti на NVIDIA, го осигурява.
В началото, моделите GTX 1080 Ti, бяха ограничени до карти с референтен дизайн, които бяха горещи и даваха малък прираст в производителността след овърклок. След това се появиха карти със собствен дизайн на производителите, които бързо се превърнаха в хит на пазара. Нашата EVGA GTX 1080 Ti SC2 ($730), работеше по-бързо, по тихо и беше по-студена от „Founders Edition“.
След пускането на  GTX 1080 Ti, NVIDIA  реализира новата Titan XP. Тя е базирана на пълната версия на графичния чип GP102, който присъства и при GTX 1080 Ti и оригиналния Titan X,  но в леко орязан вариант. Разбира се, Titan XP е по-мощна видеокарта от Geforce GTX 1080 Ti, но $500 разлика я прави напълно ирелевантна и за най-дълбоките геймърски джобове. Така, че се придържайте се към GTX 1080 Ti.

Как да си изберем карта?
Ако искате да купите нещо извън обхвата на това, което сме ви показали, знайте, че намирането на правилната графична карта, може да е трудно. Различните производители предлагат собствени версии на всички графични процесори: Например вие ще купите различни Radeon 470 модели от  SapphireXFX, AsusMSI, и PowerColor.


Най-добрите графични карти за гейминг

© PCWorld България, pcworld

За да си помогнете в стесняването на възможностите, за намиране на правилната карта за вас, трябва да обърнете внимание на следните неща, когато проучвате възможните варианти.
Овърклок: Скъпите, не референтни модели, често са фабрично овърклокнати до различна степен, което води до по-висока производителност. 
Охлаждаща система: Много графични карти са налични със собствени охладителни системи (не референтни), които понижават температурата и шума. По-голямата част от тях се представят добре. Графичните карти с водно охлаждане, работят даже на по-ниски температури, но се нуждаят от допълнително място в кутията, за монтиране на водния радиатор. Избягвайте графичните карти с референтно охлаждане, независимо дали планирате да ги използвате с допълнително, не оригинално охлаждане.
Дължина: Много графични карти са с подобни размери, но съществуват по-дълги и по-къси модели за всички графични процесори. Проверете внимателно преди да купите, дали избраната от вас карта ще се побере във вашата кутия.
Съвместимост: Не всичкия наличен на пазара хардуер, поддържа всички възможности за свързване. По-високият клас графични карти, може да нямат DVI портове, а по-ниският клас монитори – DisplayPort. Осигурете си графична карта и монитор, които могат да се свързват по между си. По същия начин се уверете, че захранването отговаря на препоръчителната мощност за графичната карта, която избирате.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.