Вирусите-изнудвачи ще започнат да „скачат“ от компютър на компютър

Security специалистите очакват през следващата година ransomware вирусите да еволюират в посока, която ще ги направи значително по-опасни.

През 2016 г. в Мрежата се пръкнаха огромен брой вируси-изнудвачи (ransomware) и в пъти повече техни разновидности с най-различни имена и специфики в кода, но абсолютно идентични от гледна точка на намерения на злосторниците: да блокират РС системата на жертвите и да искат откуп за разблокирането им. Друга характерна особеност е, че обикновено този тип вредоносни програми блокират само компютъра на жертвата. Но това скоро може да се промени в много неприятна посока, предупреждава Кори Начрайнър, (Corey Nachreiner), главен технически директор в security компанията WatchGuard Technologies, която предоставя хардуерни решения за мрежова защита. Специалистът прогнозира, че в съвсем скоро вирусите-изнудвачи ще започнат да се разпространяват в Мрежата от един компютър на друг, което ще ги направи значително по-голяма заплаха за всички.

Нир Полак (Nir Polak), съосновател и генерален дииректор на аналитичната компания Exabeam, е съгласен с тази прогноза. Той смята, че червеите-изнудвачи могат да станат и по-печеливши за своите автори. „Те ще държат файловете ви зашифровани, докато не платите, и, което е още по-лошо, ще оставят след себе си „подаръци“, за да се уверят, че тяхното зло дело ще продължи да живее и занапред“, вещае Полак.

И действително, вече има примери за подобно ransomware поведение. Първият вирус-изнудвач, който е способен да се мести от един компютър на друг, е  Zcryptor, който компанията Microsoft откри още през май. И този вирус не само оставя следи на компютрите на жертвите си, но копира и редица файлове на системните устройства, благодарение на което продължава да се разпространява и на множество други компютри.

Освен това специалистите очакват, да нарастне и популярността на метода RaaS (ransomware-as-a-service), използван от вируси като Petya, Mischa и Cerber. По думите на Норман Гуадагно, главен евангелист на услугата за облачно резервиране на данни Carbonite, само този метод на заразяване е донесъл на хакерите над милиард долара за 2016-а.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.