Как да инсталираме физически копия на игри без оптичен диск

Още един от полезните съвети на компанията NZXT, който ни подсеща как да използваме и/или архивираме игрите от старата си гейм колекция на оптични дискове.

Почивните (пък и работните) дни около празниците за мнозина от нас са подходящо време да са отдадат на любимо занимание като гейминга. И едва ли някой страда от недостиг на материал за това – хард дисковете на заклетите геймъри сигурно отдавна са пълни с всякакви игри. А онези от вас, които се увличат по тези компютърни забавления отдавна, сигурно разполагат и с внушителни колекции от повече или по-малко ретро заглавия на CD и DVD дискове.

Какво обаче правите, когато искате да си припомните онези по-добри и не по-малко интересни времена, когато тези игри бяха актуални, а новичкият ви лаптоп или компютър не разполага с оптично устройство? Това не би било изненада -  малцина се нуждаят от такива устройства в днешните времена на мултигигабайтови флашки и карти памет ... Но все пак, нима добрата стара гейм колекция е обречена завинаги да прашасва в килера? Или все пак има начин да си я припомним или да я архивираме на по-съвременни носители?

Начини, разбира се, винаги има, а ето някои от тях, които нашите приятели от компанията NZXT бяха така добри да ни припомнят наскоро.

Мрежата

Ако някой друг (вероятно по-стар) компютър в домакинството или офиса ви разполага с оптично устройство, решението на проблема е ясно: шервате достъпа до това устройство през локалнаата мрежа и го ползвате през нея.

Не е зле обаче, преди да го направите, да си припомните отново лицензното споразумение (т.нар. EULA - End User License Agreement) за конкретната игра. В някопи случаи политиките на издателите ограничават възможия брой на инсталациите, така че ако миграта вече е инсталирана на стария компютър, а искате да я играете на новия, може да се наложи най-напред да я деинсталирате от първия.

Ако обаче идеята е да архивирате колекцията си от стари игри на оптиочни дискове на по-съврвеменни устройства мрежовото прехвърляне може да не е най-добрият възможен вариант ...особено ако мрежата или старият DVD четец не са от най-бързите.

Външно CD/DVD устройство

Използването на външно оптично устройство е следващият лесен и логичен способ да постигнем целта си и да се отървем от всички онези древни пластмасови дискове, които рано или късно се озовават в килера или мазето. При това тази опция е и доста евтина – през посследните няколко години цените на този тип техника намаляха драстично и днес на пазара лесно могат да се намерят външни CD/DVD комбо-джаджи за под 50 лв. 

Днес на пазара лесно могат да се намерят външни CD/DVD комбо-джаджи за под 50 лв

А използването им е съвсем лесно: просто свързвате устройството към компютъра през някой USB порт, слагате диска с играта и действате. Може би не е зле да държите инсталационния диск в устройството, докато играте – някои игри, периодично се обръщат към него.   

Ако задачата е архивиране, външните оптични устройства могат да се използват и за създаването на ISO образи на игрите от оптичните носители, които след това можете да съберете и пазите на някой по-компактен или удобен носител – например външен хард диск с голям капацитет. В случай, че раполагате с място за съхранение, било то и в мазето, можете спокойно да запазите и оптичните носители – разполагането с „бекъп на бекъпа“ винаги е добра политика за сигурност, ако наистина държите на съдържанието си.

Разбира се, създаването на дискови образи изисква и наличието на подходящ софтуер, който да може да изпълни тази задача. А също и такъв, който може да разпознае и прочете .ISO имиджите. За щастие, в Интернет е пълно с безплатни инструменти за целта. А понеже техният набор непрекъснато се променя, тук няма да препоръчваме конкретна програма, оше повече, че задачата е сравнително проста и практически всеки достъпен софтуер би трябвало да се справя успешно с нея. Преди да създадете образа си обаче, добре е да се уверите, че разполагате с достатъчно място на устройството, където ще го запазите – все пак DVD дисковете побират по няколко гигабайта данни: 4,7GB за еднослойните и 8,5GB за двуслойните носители.

Стигаме и до програмите, които ще ви трябват да „монтирането“ на създадените ISO образи, така че те да иззглеждат като виртуално CD или DVD устройство на системата ви. След това „монтиране“, ще можете да взаимодействате със съдържанието все едно то е на физически диск. А ако работите под Windows 8, Windows 8.1, Windows 10 или Max OS, ще можете да монтирате ISO файловете си веднага и без странични програми. На по-ранните версии на Windows обаче ще ви търябва допълнителен софтуер – нещо от рода на безспорно най-популярния Daemon Tools.


Как да инсталираме физически копия на игри без оптичен диск

© PCWorld България, pcworld

Ето по какъв начин повечето хора днес използват старите оптични дискове ...

USB флашка или външен SSD носител

Ако мястото на вътрешният ви хард диск е ограничено, спокойно можете да използвате и външно, при това flash-базирано пространство за съхранение на образите – в края на краищата USB флашките никога не са били толкова евтини, колкото са сега. Основно предимство на този подход, разбира се, е преносимостта, т.е. възможността да инсталирате и използвате играта на всеки компютър, който пожелаете.

Ако искате да играете директно от флашката (или външния SSD) обаче, ще трябва да направите носителя стартируем (bootable). Както сме отъбелязвали и преди, съществуват много начини да се направи това – с Windows (Windows to Go или WinToUSB) или Linux USB флашка.


Как да инсталираме физически копия на игри без оптичен диск

© PCWorld България, pcworld

Както виждате, вариантите за инсталиране и използване на физически копия на игри без оптичен диск са съвсем прости за изпълнение, така че едва ли биха затруднили някого. При това положение можем само да пожелаем приятни (ретро) гейминг забавления.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.