Защо Коледа е най-доброто време да си направиш сам геймърско РС?

Освен обичайния аргумент за традиционното трескаво пазаруване по това време на годината, компанията NZXT привежда поне още две заслужаващи внимание съображения в полза на РС асемблирането за гейминг именно сега: оптимизацията на игрите и падащите цени на хардуера.

Разумният РС ентусиаст, който цени всеки лев от своя бюджет, обикновено изчаква най-подходящия момент, за да се сдобие с нужното оборудване за гейминг – така се пестят пари и се придобиват повече полезни неща. Според компанията NZXT обаче, която напоследък доста редовно ни снабдява с информация за нова геймърска техника и тестови образци от собственото си производство, вече няма защо да се изчаква – по мнението на нейни представители наближаващите Коледни празници са може би най-доброто време да се сдобиете с необходимото за изграждане на нова геймърска РС система.

И наистина, по това време на годината обикновено и производителите, и търговците правят всичко възможно да оползотворят потребителското настроение за Голямо Коледно пазаруване. Но това не е единственият аргумент в полза на горното твърдение на NZXT: от компанията привеждат поне още две заслужаващи внимание съображения в полза на РС асемблирането за гейминг именно сега: оптимизацията на игрите и падащите цени на хардуера. В комбинация с обичайните коледни промоции, промо-пакети и намаления, това е печеливша формула за всеки, който досега е стоял от страни, гледайки с копнеж витрините с лъскави и модерни РС компоненти.

Гейм оптимизацията

Едва ли ще впечатлим някого с твърдението, че игрите стават все по-добри и по-добри. Но това не важи само за графичното представяне или за геймплея. Всъщност за масовите почитатели на гейминга по-важното е, че все повече разработчици си поставят като приоритет достъпността на играта. Достъпност не в смисъл на цена, а като възможност за избор на това на какъв хардуер да се забавлявате с нея. Или, както казват от NZXT, гейм оптимизацията дава възможност на повече геймъри да се забавляват с дадена игра дори, ако някои от тях ползват поостарял хардуер.


Защо Коледа е най-доброто време да си направиш сам геймърско РС?

© PCWorld България, pcworld

И остарелият хардуер може да изглежда страхотно - само с добавянето на достъпен аксесоар като светлинното LED "шоу" NZXT HUE+

Но какво означава това за хората, които искат да направят или ъпгрейдват собствена РС система за гейминг? Много просто – това значи, че няма нужда да си изтръсквате портфейла, за да купувате само най-скъпия топ-хардуер. Това може би важи за състезателите по киберспортове, но за повечето геймъри е нужно много по-малко, за да се забавляват от сърце без каквито и да било проблеми. Всъщност на добра графика и на голям брой кадри можете да се радвате на доста по-широк набор от хардуер, отколкото може би ще ви убеждават повечето търговци, твърдят от NZXT.

Това ни води и до един от основните съвети на компанията, който е добре да имате предвид, когато се готвите да се възползвате от коледните промоции: вглеждайте се не само в препоръчителните, но и в минималните системни изисквания на игрите, и следете не само върховите хардуерни предложения на търговците, но и тези за не толкова нови компоненти – при тях отстъпките може да се окажат още по-драстични и да ви позволят да купите повече, без да се лишавате от съществени удоволствия при игра. А така стигаме и до второто съображение при пазаруването …

Поевтиняващият хардуер

Постоянните анонси на нова техника привличат вниманието и дават материал за работа на специализираните медии, но това не променя гореспоменатия факт, че немалко модерни игри могат да се играят и на недотам модерен хардуер. А с представянето на новите модели, обикновено цените на старите падат. Всъщност цените намаляват и заради масовото разпространение на новите технологии.

Отличен пример в това отношение е пазарното положение на SSD и HDD устройствата. От гледна точка на гейминга, безспорно по-добрите устройства са твърдотелните, които гарантират както по-бързо зареждане на самата игра, така и по-гладък геймплей. И хубавото е, че днес хората, които могат да си ги позволят, са повече от всякога. При това с навлизането на новите технологии като 3D NAND, растат капацитетите и възможностите и на останалите решения, които са достъпни на пазара. А въоръжен с едно ново SSD устройство, дори то да не е последен модел, можете да не се стряскате от инсталационните файлове на новите игри, които вече достигат, че и надхвърлят 50GB.


Защо Коледа е най-доброто време да си направиш сам геймърско РС?

© PCWorld България, pcworld

Междувременно, търсенето на стандартни хард дискове намалява съществено, което пък принуждава техните иначе малобройни производители да поддържат в атрактивен вид и своите HDD предложения. И макар този тип магнитни устройства да се измества по-скоро към чистия storage сегмент, какъвто е този на външните хард дискове, това ви дава отлична опция да съхранявате повече любими игри и след деинсталацията им -  например, за да си ги преговорите някой ден.

В заключение

Казаното дотук едва ли изчерпва изцяло въпроса защо Коледният празничен сезон е най-подходящото време за осигуряване на необходимия геймърски хардуер, но дава повод на компанията NZXT да ни припомни и друг важен момент, свързан с асемблирането – важността на привидно второстепенни компоненти като захранване, РС кутия и охлаждане.


Защо Коледа е най-доброто време да си направиш сам геймърско РС?

© PCWorld България, pcworld

 

Разбира се, производителят използва повода да привлече вниманието към собствените си шасита и охладители, но не променя факта, че именно тези продукти запазват по-важните и скъпи системни компоненти от прах и външни въздействия, като удължават и живота им, гарантирайки по този начин по-голяма производителност за възвръщане на инвестициите ви. Междувременно решенията на компанията NZXT в тези сегменти подчертават чудесно и основния акцент в настоящата статия: не е нужно непременно да плащате много, за да си осигурите добро решение за гейминг, подходящо за вашите нужди.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.