Архивиране в облака: три различни подхода за създаване на онлайн бекъп

Когато става въпрос за архивиране на наистина големи файлове, обичайните облачни хранилища може да не са най-добрият избор. В този материал разглеждаме алтернативни методи за онлайн резервиране на данни, превишаващи обем от 1 TB.

Можем да изброим множество способи за създаване на резервни копия на важните файлове. Например, може да ги съхраняваме на външен USB диск или на флашка, да ги запишем на DVD, да направим копие на отделен твърд диск, или в края на краищата, да се възползваме от предлаганите облачни услуги. Последният вариант изглежда е и най-съвременният, още повече, че при него не зависите от качеството и надеждността на самия носител. Това означава, че може да получите достъп до файловете си даже и в непредвидени ситуации – при пожар и пр.
Но съвсем не всички популярни облачни хранилища за данни подхождат идеално за резервиране на голям обем данни. Като правило, безплатните тарифни планове не предоставят толкова много място за съхранение, а цената на платените зависи от предлагания обем. Например Dropbox  предлагат 1000 GB за $99 на година, което прави по $8.25 за месец.  Но ако ви се налага да съхраните по-голям обем от терабайт? Да, има тарифен план на Google Drive, предлагащ  20 TB на цена от $199.99 за месец. За обикновените потребители обаче това е скъпо.
Какво ще стане, ако тръгнем по друг път? В този преглед ще разгледаме три услуги, които могат да помогнат при създаване на онлайн резервно копие на голям обем данни срещу сравнително малко пари.

JustCloud – евтин облак, но с особеност

При първото запознанство с JustCloud може да ви се стори, че това е облачна услуга за съхранение и синхронизация, която не се отличава от десетки подобни. На фона на конкуренцията, конкретната услуга се отличава с много привлекателна цена: 1 TB място за съхранение на данни тук лесно може да се получи за $2.98 на месец.
Но при по-внимателно запознаване, се оказва, че JustCloud не е съвсем това, за което се представя. Всъщност, основната функционалност на услугата се свежда до резервиране на данните, а не до синхронизиране.
След регистрация, потребителят получава безплатно всичко на всичко 1 GB дисково пространство за съхранение на данни в облака. Участвайки в партньорската програма, потребителите могат допълнително да  получат по 100 MB за всеки доведен клиент, а също и за публикация в социалните мрежи за JustCloud.  За използване на допълнителните функции на услугата (такива, като обмен на файлове и инсталиране на мобилни приложения) са предвидени бонуси в размер 50 MB. Освен това, обемът на достъпния облак ще расте в зависимост от неговото използване – 1 GB ежемесечно.
Сваляйки настолното приложения JustCloud за Windows, Mac или Linux, може да се избере папка за архивиране. Приложението само предлага да направи бекъп на стандартните папки с фотографии, музика, документи и елементите на работния плот, но има възможност да се избере ръчно папка.


Архивиране в облака: три различни подхода за създаване на онлайн бекъп

© PCWorld България, pcworld

Копирането на данните започва след избора на настройките. Впрочем, тази функционалност на настолния клиент е ограничена. Тук няма интегриран файлов мениджър за работа с данни и, ако е нужно да се изпълнят някакви операции с файлове или даже просто генериране на общодостъпен линк към файл, ще се наложи да се използва уеб интерфейсът.


Архивиране в облака: три различни подхода за създаване на онлайн бекъп

© PCWorld България, pcworld

Но и последният далеч не блести с функционалност. Влизайки в своя акаунт чрез браузъра, можете да видите списък на файловете и папките, да изтеглите по единично файлове, да генерирате общодостъпен линк към папка или файл и да проследите историята на промяна на файловете. Да се получи архив на всички качени в JustCloud данни не е възможно.


Архивиране в облака: три различни подхода за създаване на онлайн бекъп

© PCWorld България, pcworld

След малко ровене в настройките на настолното приложение JustCloud, може да се намери планировчик на задачите. Програмата може да изпълнява резервиране по зададено от потребителя разписание – в кои дни да се прави. По подразбиране приложението търси новите и променени файлове ежедневно в определено време, а за да се изпълнява търсенето ежечасно, е необходимо да се премине на премиален план. Автоматичният бекъп може изобщо да бъде изключен и процесът да се пуска ръчно.


Архивиране в облака: три различни подхода за създаване на онлайн бекъп

© PCWorld България, pcworld

Една от интересните функции на приложението е използването на услугата Volume Shadow Copy, благодарение на която в облака могат да бъдат качени и тези файлове, които в момента се използват, или към които е ограничен достъпът. Разбира се, при включване на тази опция на JustCloud, потреблението на оперативна памет се увеличава и се намалява скоростта на копиране на данните.
JustCloud може да работи не само с папки, но и с отделни файлове. За да могат да се качат файлове в облака, е достатъчно да се плъзнат с добавката Drag & Drop на настолното приложение. Също така, има възможност за ограничаване  на качаването на файловете по разширение и по размер.
Както беше казано по-горе, JustCloud – това е именно услуга за бекъп, а не за синхронизация на данни, независимо, че последната функция в някаква степен също е налична. Папките за синхронизация и за резервно копиране не са едно и също. За синхронизация на данни при безплатния акаунт са отделени 15 MB. Да, наистина само толкова – на това място може да се съберат едва няколко фотографии. Интересното е, че даже и за премиум потребителите за увеличаване на обема на синхронизиращите папки  се изисква допълнително заплащане. При покупка на премиалния пакет вие просто получавате по-голямо място за бекъп на данни, но не и за синхронизация. Към другите услуги, които се предоставят срещу допълнително заплащане спадат съхранение на  версията на файловете в течение на 30 дни, съхранение на изтритите файлове, поддръжка на мрежови дискове, ежечасно архивиране, бекъп на видеофайлове. С две думи – функции, които обикновено се предлагат в рамките на тарифните планове (при някои услуги даже и безплатно), тук са изнесени в допълнителна ценова листа. В това се обяснява и  много ниската цена на облачното хранилище. Отделно внимание заслужава и маркетинговата политика на услугата. Ако не купите премиалната тарифа, то цената и постепенно намалява – отначало с 20, после с 35  и накрая със 70%.


Архивиране в облака: три различни подхода за създаване на онлайн бекъп

© PCWorld България, pcworld

Освен това, безплатните потребители, периодично биват атакувани с писма, съдържащи „секретни” препратки на страници, откъдето може да се закупи премиалния пакет, с максимална отстъпка. Всичко това много напомня на зачеркнатите цени в магазините, които изначално са завишени.

4shared- файлообменник като хранилище за големи файлове

За резервни копия на големи файлове в облака може да свършат работа и файлообменниците, които в последно време вече не са така популярни, както преди 5-10 години. Независимо, че те бяха частично изместени от облачните хранилища, някои файлообменници продължават да живеят и да се развиват относително добре.
Например услугата 4shared, която работи от 2005 г., може да се причисли към тези, на които може да се създаде резервно копие на медиен файл на отдалечен сървър. Към предимставата на услугата се отнасят удобния клиент за качване, възможност за поточно възпроизвеждане на музика и видео от сървъра (в това число и на мобилни устройства) и възможност за качване на файлове с голям размер – до 100 GB.


Архивиране в облака: три различни подхода за създаване на онлайн бекъп

© PCWorld България, pcworld

Безплатният акаунт дава възможност за качване на данни до 15 GB (максималният размер на файла не трябва да превишава 2 GB), но има лимит – не повече от 3 GB на ден. Качените файлове се съхраняват на сървъра в течение на 180 дни, от момента на последното влизане в профила. За премиум потребителите е премахнато ограничението  за размера на качваните файлове, размерът на дисковото пространство е 100 GB, а времето за съхранение на файловете на сървъра е до една година.
Качването на файловете става чрез уеб интерфейс или с помощта на фирменият файлов мениджър, който е достъпен за Window, Mac и Linux. Може да се качват файлове на сървъра, чрез просто влачене и пускане в прозореца на бараузъра или клиента. Може да се управлява структурата на папките на сървъра, да се изтриват, преместват, копират, преименуват файловете, както и възпроизвеждане в реално време на музика и видео, което е качено на сървъра.


Архивиране в облака: три различни подхода за създаване на онлайн бекъп

© PCWorld България, pcworld

За пускане на музика, качена на съвръра, също се предлага и мобилно приложение 4shared music за Android. Това е плейър с възможност за търсене в 4shared, съхраняване на траковете в плей листи и поточно възпроизвеждане.
В 4Shared има безплатна поддръжка на WebDav, благодарение на което, може да се добавят файлове на сървъра с помощта на всякакъв WebDav клиент, като например безплатната програма CyberDuck. За премиум потребителите в допълнение към това се предлага също поддръжка на протоколите FTP и SFTP за качване на файлове.
В настолния клиент е предвидена възможност за ограничаване на скоростта на качване, използването на прокси сървър за ъплоудите, изпълнение на по-рано зададени действия. За сваляне на по-рано качени файлове, или от други потребители на 4shared, може също да се използва настолния клиент. В него се конфигурира папката, в която се съхраняват файловете, задава се максималната скорост на качване, а също се определя поведението на програмата при качване на файлове с еднакви имена. А пък възможностите за използване на външни мениджъри за качване на файлове, както и качването на резервни копия на собствения архив във вид на Zip-архив, е достъпно само за премиум потребителите.
Както и във всеки друг файлообменник, 4shared предлага прости способи за обмен на качените файлове с други хора.


Архивиране в облака: три различни подхода за създаване на онлайн бекъп

© PCWorld България, pcworld

В частност внимание заслужава поддръжката на QR кодове. На всеки файл се присвоява уникален QR код, благодарение на което, съхраняваните файлове на 4shared е удобно да се свалят от мобилни устройства. Разбира се, трябва да се има предвид, че  в рамките на безплатния акаунт е невъзможно да се създават преки линкове за изтегляне. За да се изтегли файл е необходимо да се гледа първо реклама.
Освен файлове, на 4shared могат да се качват папки. За всички тях могат да се задават правила за достъп. Освен това е възможна и защита на общодостъпните папки, чрез парола.

Backblaze – неограничен бекъп за $5 на месец

Не мислете, че колкото повечето пространство ви е необходимо в облака, толкова повече пари ще трябва да платите. Има услуги, които не ограничават размера на потребителските данни, колкото и невероятно да звучи. Backblaze е една от тях. Срещу $5 на месец тук потребителят получава възможност да съхранява толкова файлове, колкото иска.
„Къде е уловката?”, сигурно ще попитате. Работата е там, че Blackblaze не синхронизира данните между устройствата, а само прави копие на отдалечен сървър. При необходимост файловете могат да бъдат преглеждани чрез уеб интерфейс и възстановявани, когато трябва.
За да използвате услугата, е необходимо да си изтеглите настолно приложение – достъпно за Windows и Mac. В рамките на 15 дни то ще работи в пробен режим. За жалост безплатна версия на услугата няма, но е възможно, благодарение на именно такава политика, разработчиците да могат да предлагат неограничен обем за резервни копия на данните на фиксирана, далеч не висока цена.


Архивиране в облака: три различни подхода за създаване на онлайн бекъп

© PCWorld България, pcworld

След инсталирането на клиента Backblaze, той автоматично претърсва всички локални и външни устройства за съхранение и започва процес по архивиране. Ако пропускателната способност на връзката е ограничена, този процес е възможно да спре. Впрочем в повечето случаи работата на Blackblaze не пречи на работата в интернет, тъй като копирането се извършва във фонов режим. За създаването на първия бекъп обаче може да отиде доста време – даже повече от две седмици, отколкото е пробния период на тестовата версия, но независимо от това,  основните функции на приложението, в това число възстановяването, работят и до завършване на пълното създаване на резервно копие.
След като всички данни са копират в облака, Backblaze непрекъснато следи кои файлове са се променили и замества старите версии с нови. Това означава, че използвате инкрементално копиране, поради което работата на приложението е още по-малко видима, отколкото в началото на неговото използване. Backblaze не пропуска и изтритите файлове –ако файлът е бил изтрит на локалния носител, той ще се съхраня в облака и остава достъпен за възстановяване още в течение на 30 дни. Това е добре да го помните, ако решите да направите резервно копие на външен носител. За да могат копията на данните успешно да се съхраняват в облака, е нужно да се включва към компютъра флашка или USB диск минимум веднъж в месеца.
В болшинството случаи Backblaze не изисква допълнителни настройки и незабележимо работи. При необходимост, могат да се изменят някои параметри на приложението. Например ако приложението консумира прекалено много трафик, може да се ограничи скоростта на качване на данните. Ако Backblaze е инсталиран на лаптоп, може да се използва функцията за спиране на работата, когато лаптопът работи на батерии.
По подразбиране програмата постоянно изпълнява резервно копиране, в зависимост от измененията на файловете и добавените нови. Има възможност за ограничаване часовете на работа на Blackblaze, задаване на време за начало и завършване на процеса. За жалост, гъвкав планировчик тук няма, затова е невъзможно да се избира различно време за работа в работните и почивните дни, а също да се изключва програмата през някои дни. Единствено автоматичният бекъп може да се изключи напълно и да се пусне ръчно.


Архивиране в облака: три различни подхода за създаване на онлайн бекъп

© PCWorld България, pcworld

Независимо, че Backblaze може да копира всички данни, които се съхраняват на вашите дискове, да се съхранява всичко безразборно, едва ли има някакъв смисъл. По подразбиране програмата не съхранява копие на ОС, както и системни файлове и специфични файлове като ISO, DMG и пр. В допълнението Exclusion, могат да се добавят всякакви други изключения или да се премахнат вече избраните. Освен това може да се ограничи максималния размер на файловете, които могат да се качват в облака.
Към въпросите на сигурността създателите на Blackblaze са се отнесли отговорно – програмата използва съвременни методи на шифроване. Всички данни, които се подават на сървъра се кодират от страна на PC компютъра с AES алгоритъм. За разкодирането им е необходимо потребителят да укаже имейл адрес и парола. Ако такова ниво на сигурност се окаже недостатъчно, може да се укаже допълнителен ключ. Все пак трябва да е ясно, че когато се използват шифровани данни, ако потребителят забрави ключа, разшифроването на данните е невъзможно.
За възстановяване на данните, Blackblaze предлага няколко варианта. Най-простият и достъпен е създаването на архив с избраните файлове. За тази цел трябва да се направи заявка чрез уеб интерфейса и след известно време, вие получавате линк за сваляне. Архивът с файлове се съхранява на сървъра и е достъпен за сваляне в течение на 7 дни. Освен това, може да се зададе запис на данните на флашка, ако техния обем не превишава 128 MB или USB диск (не повече от 3 TB)


Архивиране в облака: три различни подхода за създаване на онлайн бекъп

© PCWorld България, pcworld

Уеб интерфейсът може да се използва не само за възстановяване на файловете. Тук може да се види историята на предишните заявки за възстановяване, да се провери статуса на изпълнение на бекъпа и да се проследят последните качени файлове. Тук също има функция Locate My Computer, която може да помогне да си върнете лаптопа, ако сте го загубили.

Заключение

Решенията за резервно копиране на данните винаги са били търсени. С течение на времето се променя и принципът им на работа (отначало се правеха на DVD и мрежови дискове, а сега се изпращат в облака), но основните изисквания, които предявяват потребителите към тях, си остават. Както показа нашето неголямо изследване, за създаване на резервно копие на файловете могат да се намерят и евтини облачни хранилища и файлообменни услуги и, разбира се, услуги, специално създадени за онлайн бекъп. Но, за да предпочетете някое от изброените, на първо време трябва да определите важните за вас функции, защото нито едно от трите не предлага пълна функционалност.  Но за без, или с малко пари - толкова.
 
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.