Отново на училище: Едно практично ръководство за пестеливци

Отклоняваме се от традицията и вместо гид за покупки предлагаме едно малко по-практично ръководство, чиято цел не е да ви вкарва в излишни разходи, а точно обратното - да ви спести пари при подготовката за новата учебна година. Вижте нашите идеи и предложения в следващите редове.

Текст: Драгомир Дончев

Така наречените „Back to school” (Обратно на училище) ръководства са нещо като неписана есенна традиция сред високотехнологичните медии. С наближаването старта на учебната година много от тях предлагат подобни материали, които обикновено си приличат в препоръките, които дават – почти без изключение те съдържат съвети за покупка на един или друг продукт, подходящ за ученици и студенти.

Ние обаче решихме да се отклоним от тази традиция и вместо това да ви предложим едно малко по-практично ръководство, чиято цел не е да ви вкарва в излишни разходи, а точно обратното - да ви спести пари при подготовката за новата учебна година. Ето накратко нашите идеи и предложения.

ВАРИАНТЪТ ЪПГРЕЙД

Макар че през последните няколко години заместителите на доброто-старо РС (смартфони, таблети, хибриди от ново поколение) непрекъснато набират популярност, то все още е незаменимо що се отнася до боравене с големи обеми от текст, комфортно сърфиране в интернет, работа с мултимедия, обработка на цифрови изображения, видео редакция и много други дейности свързани с учебния процес.


Отново на училище: Едно практично ръководство за пестеливци

© PCWorld България, pcworld

Именно поради тази причина с наближаването на есента много хора започват да се оглеждат за нов компютър. Голяма част от тях не следят „под лупа“ тенденциите в хай тек сектора и поради тази причина още вярват, че за да получат адекватна производителност, ключовата дума тук е „нов“, т.е. покупката на РС или лаптоп е неизбежна.

Напоследък обаче ситуацията на пазара се промени и това далеч не е задължително изискване, дори ако компютъра ви е необходим за по-тежки задачи като да речем обработка мултимедия или инженерно чертане. Тъй като масово използваните през последните десетилетия технологии за производство на компютърни чипове постепенно изчерпват ефективността си, това доведе до забавяне темповете на микропроцесорната еволюция. В резултат последните няколко поколения процесори (горе долу от появилите се през 2011 Intel Sandy Bridge и AMD Bulldozer архитектури) предлагат сравнително скромен (в много случаи дори пренебрежимо малък) прираст в производителността.

По-просто казано, един Intel Core чип, базиран на Sandy Bridge или AMD Bulldozer процесор и в момента предлага напълно адекватно съвременно ниво на производителност, въпреки вече „преклонната“ си (по стандартите на индустрията) възраст от 5+ години.

В цифрово изражение разликата в производителността между два сравними Intel процесора - Core i5-6600K Skylake от последно поколение и Core i5-2500K Sandy Bridge например, е между 20 и 30 процента, което от гледна точка на практическо използване в конкретни приложения определено не може да се нарече „видим“ прираст.


Отново на училище: Едно практично ръководство за пестеливци

© PCWorld България, pcworld

Ако бюджетът ви е ограничен (какъвто често е, ако сте ученик или студент), инвестицията в нов процесор едва ли ще е особено изгодна за вас. Освен това новите генерации процесори изискват подмяна освен това и на дънна платка, а и на оперативна памет. Това оскъпява още повече ъпгрейда, а както сами можете да се убедите от практическите тестове, ползата, която ще получите, не е особено драматична.

Именно поради тази причина нашата препоръка е, ако разполагате с процесор произведен след 2011 година да инвестирате ограничените си средства за ъпгрейд на други РС компоненти, които биха могли да ви донесат значително по-голям прираст в общата производителност на системата. Един такъв вариант е подмяната на твърдия диск със супер бързо, модерно SSD или добавянето на такова устройство, ако компютъра ви позволява.


Отново на училище: Едно практично ръководство за пестеливци

© PCWorld България, pcworld

Прехода от класически магнитен диск към SSD ще стори чудеса по отношение бързодействието на компютъра или лаптопа ви, тъй като разликата в скоростта на четене и запис ще се повиши не в проценти, а в пъти (десетки пъти). Ефектът е особено драматичен ако търдотелното устройство (SSD) се използва в ролята на системен диск върху който е инсталирана операционната система и критични (често използвани) приложения, като да речем офис програми или тежък софтуер за работа с мултимедия (Adobe Creative Suit). Инсталиран върху SSD Windows например зарежда за 10-15 секунди, а стартирането от обикновен твърд диск отнема поне 30 секунди, а често и повече.

Продължава на следващата страницаВАРИАНТЪТ ПОКУПКА

Дори и да решите, че вашето РС е безнадеждно остаряло и е време за подмяната му с ново, не бързайте да преглеждате офертите с лаптопи и компютри от последна генерация. Дори и при подмяна на цялата машина важат същите аргументи, които използвахме при насоките ни за ъпгрейд. Ако разполагате с достатъчно щедър бюджет разбира се най-разумна е инвестицията в РС платформа от най-ново поколение – тя ще ви осигури максимална енергийна ефективност, а оттам ниска работна температура и тишина на работа. Още повече модерните графични процесори все още не са засегнати от ефекта на забавящото се действие на прословутия Закон на Мур и все така предлагат доста солиден скок в производителността от поколение към поколение.

Това обаче важи за строго определен кръг задачи, повечето от които са свързани не са сериозна работа (каквато обикновено изисква учебния процес), а със забавления т.е. с видео игри. За повечето рутинни дейности в ежедневието на един ученик или студент обаче – работа с текст, презентации, електронни таблици, сърфиране в интернет и други, разлика между скъпа видео карта и вградено графично решение практически няма.


Отново на училище: Едно практично ръководство за пестеливци

© PCWorld България, pcworld

За това ви е достатъчна и значително по-скромна машина. Всъщност, ако на нея не могат да се играят най-актуалните видео игрални заглавия това не е толкова лошо – така ще сте сигурни, че тя ще се използва по предназначение т.е. за задачи свързани с учебния процес, а не за забавления.

Още повече днес подобни компютри могат да се намерят на изключително атрактивни цени в листите с рециклирана техника. Все повече търговци предлагат подобни продукти, които са минали през основна профилактика, тествани са и дори се предлагат с гаранция (макар и ограничена). Отново – ако става дума за компютър или лаптоп произведен след 2011 година, той все още може да ви осигури повече от достатъчна за всички съвременни задачи изчислителна мощ с едно основно изключение – най-актуалните, видео игри, които обаче едва ли са ви приоритет, в случай че търсите РС за сериозна работа.

СОФТУЕР

Особено чувствителна тема по нашите географски ширини, където все още масово битува мнението, че за програми не бива да се плаща. Всъщност в това заключение има логика – стига поначало да не става дума за платени продукти, свалени „безплатно“ от някой торент. Днес в уеб ще откриете десетки алтернативи на скъпият, платен софтуер за управление на компютъра (операционна система), работа с офис документи, електронни таблици и презентации, обработка на изображения и други.


Отново на училище: Едно практично ръководство за пестеливци

© PCWorld България, pcworld

Популярни Linux дистрибуции като Ubuntu и Mint например предлагат отлична алтернатива на Windows, макар че разбира се изискват известен период за адаптация, ако идвате от Windows среда. Съответно за тази напълно безплатна ОС лесно ще намерите продукти за офис работа (Libre Office, FreeOffice), фото редакция (GIMP), версии на всички популярни браузъри (Chrome, Firefox, Opera) и много други.

Интересен момент е, че много от тези приложения имат и напълно функционални Windows версии, така че винаги можете да се спрете на комбинация от платен и безплатен софтуер, която най-добре пасва на бюджета ви – например платена ОС и пакет безплатни програми за нея.

АКСЕСОАРИ

Тук се включват редица дребни, но често пренебрегвани допълнения към масово използвани технологични продукти като смартфони, таблети, лаптопи и компютри.


Отново на училище: Едно практично ръководство за пестеливци

© PCWorld България, pcworld

Ако да речем разполагате с телефон използващ най-новата мобилна версия на Windows, добавянето на компактен Display Dock модул към него ще ви позволи да се възползвате от една от най-полезните опции на тази операционна система – Continuum. Тя ви позволява да свържете лесно и бързо смартфона си към РС монитор или телевизор, да добавите стандартна мишка и клавиатура към него и да го превърнете в пълнофункционална алтернатива на класическо Windows PC!

Между другото подобни приложения ще намерите и за Android - например собствената разработка на Google Chrome OS или безплатният Andromium OS.

Разбира се добавянето на външна клавиатура и мишка към всяко мобилно устройство – било то таблет или лаптоп обикновено могат да повишат значително комфорта на използването му – особено ако често ви се налага да боравите с големи обеми от текст. Днес на пазара ще откриете много такива аксесоари от престижни компании като Logitech например.


Отново на училище: Едно практично ръководство за пестеливци

© PCWorld България, pcworld

Ако се застоявате дълги часове през лаптопа или таблета си, вероятно е добра идея да отделите скромна сума и за специална стойка, която ще подобри ергономичността на използването му. За да избегнете излишно натоварване на гръбнака, ръцете и очите си е добре екранът на устройството да е на нивото на главата ви, а разположението му да ви позволява да сте удобно седнали пред него на подходящ стол.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.