Скрито-покрито: лаптопи с HP SureView ни пазят от надничане в екрана

Американската компания HP представи съвместно разработена с 3М технология наречена SureView, която защитава от “визуално хакерство” само с натискането на един бутон. Тя е вградена в екраните на новите лаптопи HP EliteBook 1040 и HP EliteBook 840, които засега са единствените компютри в света с интегрирани “екрани за поверителност”.

Едва ли има човек, който да се радва, когато някой му наднича в екрана, докато безметежно си работи с лаптопа … особено, когато разглежда поверителни документи или друга чувствителна информация. Но как да попречиш на това “визуално хакерство”, когато работиш на някое обществено място или не знаеш, че екранът ти е обект на чуждо внимание? Американският гигант HP, с помощта на компанията 3M, е открил интересен отговор на този въпрос и го е внедрил в нова дисплейна технология, наречена SureView.

Казано накратко, технологията HP SureView елиминира нуждата от допълнителни инструменти за защита на чувствителната информация. За да я задействат, потребителите трябва просто да натиснат клавиша F2, за да преминат незабавно в режим на поверителност, който намалява до 95% осветеността на екрана, когато се гледа под ъгъл, и не позволява на другите да виждат възпроизведената там информация. 


Скрито-покрито: лаптопи с HP SureView ни пазят от надничане в екрана

© PCWorld България, pcworld

Като аргумент за използването на тази нова технология пък компанията привежда неотдавнашното проучване „GlobalVisualHackingExperiment“, проведено от института “Ponemon” и финансирано от 3M, според което в днешно време визуалното хакерство е истинска заплаха за чувствителните данни на компаниите Експериментът на тези организации е показал, че 9 от 10 опита за придобиване на чувствителна търговска информация само с визуални средства са били успешни, a визуалното хакнатите части информация на опит са наброявали около 4. Визуалното хакерство може да засегне и продуктивността на служителите, тъй като близо 60% от тях работят извън офиса. В същото време, според тези изследвания, служителите, използващи решение за визуална поверителност, могат да бъдат два пъти по-продуктивни, когато работят в непосредствена близост до други хора.

Именно определя и появата на технологията HP SureView, която ще помага на потребителите да работят по-уверено от публични места без да се притесняват, че данните на екрана ще бъдат видяни от някого. Освен това, интегрирането на технологията директно в устройствата може да помогне на компаниите да отговарят по-добре на нормативните изисквания, особено що се отнася до компаниите в областта на здравеопазването, обществения сектор и финансите, подчертават още от HP.


Скрито-покрито: лаптопи с HP SureView ни пазят от надничане в екрана

© PCWorld България, pcworld

Според официалната информация, решението HP SureView за защита от чужди очи ще дебютира  на пазара през септември, като опция на два бизнес лаптопа от фирмената серия EliteBook - моделите HP EliteBook 840 и HP EliteBook1040 Full HD (на снимката горе).

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.