Unity и други Linux графични среди в Windows 10? Напълно възможно

WLS (Windows Linux Subsystem) вече позволява в “десетката” да се пускат не само отделни Linux-базирани приложения, но и цели графични среди като Unity и xfce4, показва практиката.

Имаше времена, при това не чак толкова отдавна, когато изглеждаше по-възможно да обуеш панталон през главата, отколкото да видиш дори най-малка степен на интеграция между Windows и Linux. Тези времена обаче са минало и първите стъпки в посока сближаване на двете ОС платформи вече са факт. В Windows 10 например (наистина засега само в тестовите издания) вече е достъпен командният ред Bash от Linux. Компонентът WLS (Windows Linux Subsystem) обаче позволява в “десетката” да се пускат не само отделни Linux-базирани приложения, но и цели графични среди като Unity и xfce4.

Засега донякъде неясен остава въпросът за практическата полза от едно такова упражнение. Въпросното решение обаче би могло бързо да придобие популярност, ако Microsoft рреализира в Windows 10 възможността за използване на два виртуални работни плота с различни интерфейси, един от които е Linux (Unity), плюс възможност за пускане на Windows и Linux програми на съответните десктопи.


Unity и други Linux графични среди в Windows 10? Напълно възможно

© PCWorld България, pcworld

Всъщност един потребител вече е пуснал Unity под Windows 10, като според него в тази графична среда вече могат да се стартират и някои Linux приложения, макар и засега само тези, чиито иконки са разположени на панелите за задачите.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.