Защитата на личната информация през лятото – съветите на Huawei

По време на летните оптуски и почивки важен въпрос за всеки потребител трябва да е как съхраняваните в смартфоните лични данни да бъдат надеждно защитени от възможността да попаднат в грешни ръце. Специалистите от компанията Huawei дават няколко добри идеи за решаване на този проблем. Вижте какви са те по-долу.

Безопасността на смартфона и защитата на данните в него са може би сред последните неща, за които обикновено се сещаме, когато наближи времето за летните отпуски, а и по време на самата почивка. Всъщност личната информация в паметта на телефоните едва ли е основен приоритет за повечето хора по принцип, камо ли пък когато трябва да мислят за резервации, плажове, пътувания и всевъзможни други масови и под-масови мероприятия.

Смартфоните обаче съдържат изумително много чувствителна информация за голяма част от личния живот на всеки от нас: контакти, имейли, кореспонденции, снимки, бележки. Затова важен въпрос за всеки потребител трябва да е как подобни важни данни да бъдат надеждно защитени от възможността да попаднат в грешни ръце. Така смятат специалистите на компанията Huawei, които са решили да привлекат вниманието ни към този безспорно важен аспект на сигурността на информацията и да споделят част своя опит, предлагайки няколко лесни за използване решения на проблема с личните данни в мобилните апарати.

 

Смартфонът – пазител на личните тайни

Преди ерата на смартфоните, потенциалната кражба на телефон носеше по-малки последствия, припомнят още от Huawei. Крадецът можеше да направи няколко обаждания или да изпрати съобщения преди операторът да деактивира SIM картата. Сега обаче голяма част от поверителната информация се съхранява в паметта на смартфоните. Част от хората вярват, че тези данни са достатъчно добре защитени от PIN кодa или от шаблон за заключване. Често обаче се оказва, че PIN-ът е комбинация от повтарящи се цифри или шаблонът е лесен за разпознаване – наподобяващ буквата L или U. По този начин чужд човек може лесно да достигне до снимки, професионални или лични имейли, достъп до Facebook профил или телефонни контакти.


Защитата на личната информация през лятото – съветите на Huawei

© PCWorld България, pcworld

Затова, ако сигурността на данните е сред основните приоритети за потребителя, Huawei препоръчват да се използва смартфон с четец за пръстови отпечатъци, с какъвто са оборудвани последните флагмански апарати на производителя Huawei P9 и P9 Lite. По мнението на специалистите, това решение не само гарантира по-добрата защита на личните данни, но и прави процеса на отключване на смартфона по-лесен и изключително бърз. Достатъчно е само леко докосване на четеца, за да може дисплеят да се отключи и телефонът е готов за работа.

 

Android на помощ

Понякога потребителят сам вреди на смартфона си, например, когато случайно го намокри или го изгуби. В такива случаи цялата лична информация може да бъде „спасена“ само когато се прави редовен backup – било то с допълнителни приложения или с възможностите на операционната система.


Защитата на личната информация през лятото – съветите на Huawei

© PCWorld България, pcworld

Мобилната операционната система Android предоставя няколко услуги, които предпазват личната информация. Уебсайтът android.com/devicemanager предлага три възможности, които могат да помогнат за проследяването на смартфона и предпазването на информацията в него в случай на изгубване. Първо – устройството ще бъде локализирано на картата, както и ще може да се позвъни на него. Ако системата не успее да открие телефона, потребителят може дистанционно да промени паролата, която заключва дисплея. Също така, ако смартфонът съдържа информация, която не трябва да попада в чужди ръце, потребителят може да я изтрие от загубения или откраднатия смартфон. Досега подобен тип услуги бяха достъпни само за големи корпоративни клиенти, но вече всеки притежател на умно устройство Huawei може да ги използва безплатно, подчертават още от компанията.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.