PC или конзола (и каква): малко помощ в избора на игрална платформа

Една от възможните гледни точки по съвременната геймърско-хамлетовска дилема за избор на конкретна игрова платформа.

Неотдавна един наш читател ни зададе във Facebook разумния въпрос дали си струва да инвестира над 1000 лв. за геймърско РС, което след 5-6 ще е достатъчно старо, за да не може да се справя с актуалните игри при положение, че  гейм конзолите са по-евтини и изглежда нямат такива проблеми с производителността във времето. Този въпрос заслужава сериозно внимание и подлежи на сериозен отговор, който ще дадем скоро в подробен материал по темата, но тъй като си го задават (отдавна) и доста други потребители, решихме да се спрем накратко върху него и преди това, засягайки по-широкия му аспект  - дилемата за избор на игрална платформа. Разполагаме и с мнение на експерт в тънкостите на гейм индустрията, който може да говори с конкретни примери, а това е още един плюс в полза на това решение, въпреки, че неговото мнение като че клони по-скоро в едната от посоките… Но ето за какво става въпрос.

С развитието на геймърския сегмент на дневен ред пред все повече хора се налага въпросът коя игрална платформа да изберат, а мненията по темата винаги са били разделени, защото всяка платформа си има крайни фенове, които ревностно защитават нейните предимства. Основните позиции обобщава накратко Александър Бакалов, ПР мениджър на специализираната верига за компютърни и видеоигри Pulsar Games: „Компютърният (PC) гейминг по правило винаги е предлагал по-добра визия, но винаги е бил и забележително по-скъп. Според някои играчи това е неоправдано, предвид факта, че ексклузивните, високобюджетни заглавия за персонален компютър са рядкост през последните години и същите излизат паралелно за PlayStation 4 или Xbox One или поне за една от двете конзоли. Същото обаче не е валидно в обратен ред, защото PlayStation 4 хитове като Uncharted 4 или Bloodborne никога няма да се появят на PC, тъй като правата са запазени от Sony единствено за тяхната платформа.“

Според специалиста, трябва да се отчете и фактът, че конзолните платформи залагат на фиксиран хардуер. Те са на практика готови за игра (от тип „plug and play”) и са изцяло унифицирани, което кара болшинството от съвременните студия за игри да ги използват като водеща платформа при разработката на дадено заглавие. „В резултат, при „портването“ на същата игра за PC, понякога се получава продукт, който е практически неиграем като PC версията на Batman: Arkham Knight или излиза с месеци по-късно от деня на конзолната премиера, за да се изчистят проблемите като PC версията на актуалния Need for Speed”

Освен това PC геймингът от години е тясно обвързан с разработчиците на хардуер, което води до възможности за несъвместимост на отделни хардуерни компоненти от компютъра с играта. Или до абсурдни ситуации, като факта че Call of Duty: Advanced Warfare за PC има почти двойно по-високи системни изисквания от излезлия точно година по-рано Call of Duty: Ghosts без самата игра да изглежда двойно по-красива на персонален компютър. Казано с други думи, PC геймингът е насочен към хора с финансови ресурси и добри технически познания, които знаят кой е най-добрия хардуер за нуждите им и могат да си позволяват регулярни ъпгрейди.


PC или конзола (и каква): малко помощ в избора на игрална платформа

© PCWorld България, pcworld

Конзолните платформи от ново поколение пък са нещото, което на практика позволява просто да седнеш и да играеш без нуждата от сложни допълнителни настройки. Това определено пести време на играчите, които не са запознати с взаимовръзките между хардуера и визуалните екстри в игрите. Докато, ако на дадена обложка видите логото на PlayStation 4, примерно, може да сте уверени, че тази игра ще тръгне на всяка PlayStation 4 конзола с оптималните графични настройки и кадри в секунда.

Друг важен момент е, че за разлика от буквално стотиците вариации в цените на отделните компоненти при  персоналните компютри, конзолните платформи имат фиксирана цена при появата си на пазара, която единствено пада с отдалечаването от пусковата дата. Обичайният цикъл за преминаване на една конзола към по-висока генерация (например PlayStation 3 към PlayStation 4 или Xbox 360 към Xbox One) вече трае по-малко от преди, но при всички положения гарантира, че в близките поне пет години собствениците й ще могат да играят безпроблемно най-новите игри.

„Трябва да отчетем и факта, че към днешна дата няма геймърска компютърна конфигурация, която може да бъде сглобена на цената на една конзола”, подчертава  Бакалов. Според него, “старата теза, че конзолите се използват единствено за игри, докато един компютър има много други функции вече също не е валидна. Ако не използвате PC-то си за сериозна работа, а само за забавление, имайте предвид, че конзолите от ново поколение разполагат с интернет браузър и приложения като YouTube, Spotify, NETFLIX и прочее, даващи ви възможност да сърфирате в интернет, да гледате филми и клипчета или да слушате музика от комфорта на креслото пред телевизора“.

Обобщено накратко, когато правите своя избор на игрална платформа, на първо място трябва да се съобразите с това дали искате и имате възможност да си позволявате ъпгрейди за компютъра на регулярна база, за да се радвате на максимално добра визия, или предпочитате еднократна фиксирана инвестиция в конзола, след което да си купувате единствено игри. Освен това при избора на конзолна платформа е добре да се запознаете с ексклузивите за нея, които няма да се появят на конкурентната платформа. Т.е. хубаво е да си дадете отговор на въпроса кое предпочитате – Uncharted 4 за PlayStation 4 или Gears of War 4 за Xbox One? Halo 5 или Killzone: Shadow Fall?  


PC или конзола (и каква): малко помощ в избора на игрална платформа

© PCWorld България, pcworld

Разбира се, ако се колебаете дали дадено заглавие е ексклузивно за една платформа или е мултиплатформено, най-добре е просто да се консултирате с гейм дистрибутора, но междувременно със сигурност ще е интересно за всички, ако споделите и своето мнение по съвременната геймърско-хамлетовска  дилема за избор на конкретна игрова платформа. Можете да го направите, когато пожелаете в коментарната секция по-долу. Ще го направим и ние съвсем скоро - в подобаващо подробен аналитичен материал по темата.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.