7 неща, които трябва да направим с новия компютър - веднага


Имате нов компютър? Страхотно! Тази скромна метална кутия е ключът към широкия свят. Тя може да ви помогне във всичко, като например за жонглирането с вашите финанси, връзката с роднините, както и да изпуснете парата със Steam. Но това вече ви е добре известно, нали?
Само че едно ново PC не е като новата кола: не може просто да завъртите ключа, да натиснете педала до край и да тръгнете.  Добре де, може би ще може, но не трябва да бързате да го правите. Защото извършването само на няколко прости действия, когато за пръв път пуснете новото PC, могат да му помогнат да бъде по-сигурно, по-бързо и по-добре подготвено за бъдещето. Тук ще ви покажем стъпка по стъпка правилния начин за настройване на нов компютър.
Изчакайте Windows да се ъпдейтне
Първата стъпка далеч не е от най-досадните, но все пак изисква търпение. Трябва да ъпдейтнете Windows, освен ако вашето ново PC не идва с копие, съдържащо  всички налични актуализации до момента, което е малко вероятно. Сега лошата новина: В зависимост от това, колко ново е вашето копие на Windows и колко бърза ви е интернет връзката, процесът на обновяване може да отнеме минути или часове. Така или иначе, това трябва да се свърши.

Най-напред, преди да пристъпите към обновяване, се уверете, че вашето PC е свързано към Интернет. Под Windows 7/8, отворете Windows Control Panel, след това се отправете към System and Security > Windows Updates. В Windows 10, отворете менюто Start и се насочете към Settings > Update and Security > Check for Updates. Вашата система ще започне да търси ъпдейти и ще открие някои.  Свалете ги и ги инсталирайте, след което рестартирайте вашия компютър и пак отново повторете горната операция. Повтаряйте, докато проверката за ъпдейти спре да връща резултат. Да се надяваме, че това няма да отнеме твърде много време.
По подразбиране, Windows ще свали и ще инсталира новите ъпдейти сама.
Инсталирайте вашият любим браузър
Защото сърфирането в интернет с непознат браузър е като да танцувате танго, обути с обувките на някой друг. Т.е. сигурно ще можете да го направите, но едва ли ще е красиво. Използвайте дирекни връзки за Chrome, Firefox и Opera, ако Internet Explorer не ви харесва.
Заковете здраво капаците
Сега, за да можете да спите по-спокойно, е време за сигурността


7 неща, които трябва да направим с новия компютър - веднага

© PCWorld България, pcworld

Принципно Windows 8 пристига с активиран по подразбиране Windows Defender. Той е прилично решение освен, ако не искате някакво прекалено детайлно такова. Производителите на компютри обаче го деактивират и добавят премиално решение на антивирусна защита (в зависимост с коя компания имат договор), като Norton, McAfee и пр., което обикновено е с някакъв пробен период и след изтичането му, трябва да платите, ако искате да продължите да го използвате. Ако сте решили да платите и да използвате този премиален продукт, ОК,   но ако не го искате, тогава трябва да деактивирате и деинсталирате сложения по подразбиране пакет, след което да реактивирате Window Defender.
Изчистете боклука
След като оправихте защитата си, е време да се захванем с изчистването на боклука от вашето ново PC.
Можете да пропуснете тази стъпка, ако сами сте си събрали вашето ново PC - включително и инсталацията на операционната система, или сте се сдобили със Signature Edition компютър от  Microsoft store. Стандартната инсталация на Windows не идва с излишни отпадъци, които да създават безпорядък на вашия твърд диск. Но PC компютрите и лаптопите (така наречените маркови компютри) от големите производители, обикновено са натъпкани с какви ли не софтуери.


7 неща, които трябва да направим с новия компютър - веднага

© PCWorld България, pcworld

PC Decrapifier е лек и лесен за исползване

За щастие има програмки като PC Decrapifier. По същество това е инструмент, който сканира компютъра ви за всякакви “пълнежи”, а след това ви дава възможност с един замах да ги изтриете. Това е далеч по-бързо, отколкото от контролния панел да деинсталирате парче по парче, още повече, че тази малка програма е напълно безплатна.
Ако сте с Windows 8, PC Decrapifier няма да се домогне до пълнежите, които идват под формата на Metro приложения - големите и пъстри плочки, които се появяват на началния екран. Добрата новина е, че те не се стартират автоматично, когато Windows зареди, така че няма да отнемат системни ресурси, освен дисково пространство. Ако не ги искате, просто трябва да кликнете с десен бутон върху нежеланата програма и да изберете Uninstall от появилото се меню.

Напълнете диска с полезни неща
Новият хардуер просто се моли за софтуер, за да се развихри и покаже своите възможности. Сега е моментът да инсталирате всички програми, които ползвате, както и множеството безплатен, но полезен софтуер, който ще улесни живота ви пред компютъра. За последното, успешно би ви помогнала програмата Ninite, която по същество представлява точно обратното на разгледаната по-горе PC Decrapifier. Посредством нея може да инсталирате купчина безплатен софтуер, по ваш избор, наведнъж. Хубавото е, че има автоматично деактивиране на допълнителни програми, които се опитват да се промъкнат на компютърът ви,  по време на инсталацията на даден софтуер. Това е чудесен инструмент, който облекчава инсталирането на нов компютър.
Направете свое архивно копие
След всичко това, вашето PC е готово за работа: то е безопасно, почистено от излишни неща и пълно със софтуер, отговарящ на вашите специфични нужди.
Но това все още не е всичко.


7 неща, които трябва да направим с новия компютър - веднага

© PCWorld България, pcworld

Това че вашият компютър е напълно готов, или както се казва е в бойна форма, означава, че е идеалният момент да създадете резервно копие (образ) на вашия системен диск/дял (този в който се намира Windows) и да го запишете на  друг твърд диск. Клонирането или създаването на образ прави "снимка"-реплика на вашия драйв, който може да използвате, за да заредите Windows, ако основният ви диск се повреди. Наличието на архивно копие на настроената ви и работоспособна система, ви помага да спестите много време и нерви, като  избегнете всички гореописани действия, за да я възстановите, след повреда на системния диск/дял или ако ви се наложи по някаква причина да преинсталирате Windows.
Каква е разликата между клониране и изображение? По същество клонирането създава точно копие на твърдия диск върху друг диск.  Клонирането консумира цял твърд диск, но той е plug and play, ако някога ви се наложи да го използвате. Изображението от друга страна създава един огромен файл, съдържащ всички неща на вашия компютър. Това отнема малко повече време за подготовка  при възстановяване на системата след повреда, но пък ви дава по-голяма гъвкавост за съхранение - все пак това е един файл.
Съществуват отлични инструменти за архивиране, които ви позволяват да правите клонинги или изображения, включително и безплатните версии на Macrium Reflect Free и EaseUS Todo Backup. Също така може да се използва и вгарденият за целта инструмент в Windows.
Опционално: Обновте дарйверите        
Тази стъпка не е за всеки. Малко са нещата, които могат да доведат до обезпокоително поведение на вашето PC, както един не добре работещ драйвер, независимо от причината. Ако извадено от кутията, вашето PC работи добре и планирате да го ползвате за основни задачи като сърфиране в интернет, работа с офис документи и други подобни задачи, тогава може да забравите за предприемане на някакви стъпки по обновяване на драйвърите.  Така или иначе Windows Update инсталира и нови драйвери за вашия хардуер.


7 неща, които трябва да направим с новия компютър - веднага

© PCWorld България, pcworld

Ако сами сте си сглобили компютъра, ще ви се наложи да прекарате известно време в Device Manager, за да актуализирате ръчно драйверите си.
Ако обаче новото ви PC е „направи си сам“,  или е просто геймърска машина, тогава е добра идея да се актуализират драйверите на системата. Не винаги Windows Update обновява хардуера с най-новите драйвъри, а това е важно например за мрежовата карта, дънната платка и пр., които могат да донесат подобрение в цялостната производителност. Геймърите трябва да обновяват драйверите достатъчно често, на техните графични карти, за да имат оптимална производителност в игрите.
Ако даден нов драйвер, причинява проблем на вашето PC, Windows автоматично създава точка за възстановяване, когато инсталирате нови драйвъри на устройствата. Така, че лесно може да върнете стария драйвер, тъй като се пази резервен образ на предишното състояние на системата.
 
Заключение
От този момент, вече сте готови да използвате с пълна сила, вашето ново PC. Разбира се има и някои други задачи, които трябва да свършите, като например да си прехвърлите файловете, пощата, ключовете на софтуерните продукти, които използвате от старото PC, но всичко това може да направите в свободното си време. За сега просто се наслаждавайте на вашето ново PC, с мисълта, че е напълно оптимизирано, защитено от атаки и подлежащо на възстановяване при бедствие.
Наслаждавайте се! След като прехвърлите файловете си от старото си PC, не забравяйте да проверите съветите на PCWorld  "15 безплатни даунлоуда за съживяване на стария компютър" ,  защото машина в оставка, не означава непременно, че е боклук.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.