По-бързо гейминг РС за без пари с овърклок на видеокартата – ето как

И вие можете да овърклокнете вашата графична карта и да накарате безплатно игрите ви да вървят по-бързо и по-гладко. Достатъчно е да прочетете и приложите препоръките от подробното ръководство е следващите редове.
Нуждата от скорост е реалност при компютърните игри, където грубата производителност  наистина оказва осезаем ефект върху усещането и облика ма играта. Затова геймърите винаги търсят начин за увеличаване на ефективността на своите системи, било то чрез актуализация на драйвърите, софтуерни оптимизации, пачове за игрите, или по-сериозни модификации, често водещи и до отпадане на гаранцията.

Нов по-мощен хардуер винаги е необходим за по-осезаемо увеличаване на производителността. За жалост обаче стандартните хардуерни ъпгрейди реално излизат доста скъпо за относително скромно увеличената  производителност.  Ако нямате достатъчен бюджет за подобен ъпгрейд или искате да сте на ръба на възможната производителност, тогава овърклокът е отлична, безплатна възможност. Процесорите, системната памет и графичните карти могат да се овърклокват за увеличаване на производителността на системата - понякога доста значително. За игрите най-важна е видеокартата, която принципно има най-голямо влияние за производителността, ако приемем, че вече системата има достатъчно приличен процесор и достатъчно памет.
Заинтригувахте ли се? И с основание, защото ние ще ви преведем през овърклока на две графични карти, използвайки някои лесни за ползване безплатни софтуерни инструменти, които работят с голяма гама от хардуер. С малко търпение и малко ноу-хау, графичната ви карта ще бъде овърклокната (и ще осигури по-висока производителност на системата), с няколко кликвания на мишката.


По-бързо гейминг РС за без пари с овърклок на видеокартата – ето как

© PCWorld България, pcworld

Преди да започнете
Има няколко важни неща, които трябва да обмислите, преди да пристъпите към овърклок на вашата графична карта, като охлаждането, изискваната захранваща мощност и общата стабилност на системата.
По дефиниция овърклокът на графичната карта означава, тя да работи на по-високи от фабричните тактови честоти на GPU и паметта, в резултат на което се повишава консумацията й на електроенергия и се повишава количеството отделяна топлина. Използваните охладители при голяма част от съвременните геймърски графични карти имат известен запас, който може да поеме определено ниво на овърклок, но ако вашата система или графична карта, генерират значителна топлина, тогава  най-вероятно ще се изисква допълнително охлаждане.
Системните температури могат да се следят посредством доста софтуерни инструменти. Повечето производители на дънни платки предлагат собствени такива, които могат да четат от температурните сензори  и вашият BIOS ще докладва за "здравното състояние" на хардуера. Всички инструментите за тунинговане на GPU, за които ще говорим малко по-късно, отчитат температурите на графичното ядро. Пиковете на отчетените GPU температури, най-вероятно ще варират от карта до карта, но важното е температурата да се държи под отметката за 90 °C.


По-бързо гейминг РС за без пари с овърклок на видеокартата – ето как

© PCWorld България, pcworld

Овърклокът на графичната ви карта допълнително натоварва вашето PSU.
Както вече споменахме, в резултат на овърклока на графичната карта се увеличава консумацията на електроенергия, защото са необходими по-високи нива на тока при увеличена честота на GPU и паметта.  Също така, ако захранването работи близо до своя предел, то при овърклок лесно може се "преобърне" и да доведе до нестабилност на системата или най-лошото - до нейното повреждане.
Например, ако препоръчваното захранване за вашата графична карта е 500W и вие сте инсталирали такова, при овърклок може да надвишите капацитета му. Т.е. имате някакви граници, определени от мощността на захранващия блок и консумацията на всички компоненти на вашата система, и трябва да се побирате в тях. Често обаче останалите компоненти нямат толкова висока консумация и най-добрият начин да разберете каква е ситуацията с вашата система е да свържете един евтин ватметър (вече масово са достъпни в магазините за електроуреди) между контакта и захранващия блок на вашето PC.  Ако вашата система консумира значително по-малко от мощността на захранването, то най-вероятно ще се справи и при овърклок на графичната карта. Има и множество онлайн калкулатори на необходимата мощност на захранването, в зависимост от хардуерните ви компоненти.  Аз обаче, горещо НЕ ви ги препоръчвам, тъй като изчислените стойности са доста далеч от реалните. Проблемът се състои в това, че просто се сумират каталожните данни за консумацията на всеки компонент и накрая получавате стойност, която би била вярно, само ако всички до един компоненти във вашето PC работят на максимална мощност. За ваше голямо облекчение, в реалния живот при PC системите такъв сценарий е много малко вероятен. 
Вашата система, също така трябва да бъде абсолютно стабилна и напълно функционална, преди да пристъпите към овърклок, защото в противен случай, след неговото прилагане е много вероятно да достигнете до пълен провал.


По-бързо гейминг РС за без пари с овърклок на видеокартата – ето как

© PCWorld България, pcworld

Преди да пристъпите към овърклок процеса, е добре да се убедите, че драйверите на вашата графична карта са обновени до последната възможна версия.

Преди да започнете, също така ви препоръчваме да обновите драйверите на графичната си карта и да измерите графичната производителност, за да се убедите дали  овърклока е довел до сериозна полза. Ако овърклокът не ви е донесъл достатъчно добри резултати във вашите любими заглавия, но системата ви работи шумно и отделя значително количество топлина, тогава той не си струва. Последните драйвери, обикновено оправят проблемите с ниската производителност на някои нови игри.
Накрая, запомнете, че е възможно овърклокът да скъси продължителността на живота на вашата графична карта, ако увеличавате напрежението, за да достигнете гранична стойност на тактовата честота на вашето GPU. Затова не пипайте напрежението и поддържайте температура на GPU  под максималната й стойност  - това може да ви помогне за намаляване на риска от по-бързо изяждане на работния ресурс. Още едно предупреждение: В зависимост от модела и марката на графичната карта производителят може да анулира гаранцията и в следствие на дефект след овърклок.
Инструменти за овърклок
Множество производители на хардуер, както и софтуерни разработчици, предлагат безплатни инструменти за овърклок на графични карти.
От AMD са направили инструмента Overdrive, наличен в пакета драйвъри Catalyst, който ще откриете в раздела Performance на софтуера Catalyst Control Panel. EVGA предлагат инструмент, който се нарича Precision,  Gigabyte имат техния OC Guru инструмент, Sapphire имат Trixx,  MSI предлагат техния Afterburner и т.н. Много от тези инструменти са достъпни за безплатно сваляне и работят с множество модели графични карти, при това не само с тези на производителя си.

Овърклок процеса на две графични карти и резултата, който постигнахме
За този проект ние се възползвахме от предлагания от MSI софтуерен инструмент - Afterburner. Той е изграден върху енджина на Riva Tuner, който се разработва от години и е най-съвършения до момента. Ако не знаете, "Riva" произлиза от наименованието на много ранни графични карти на Nvidia, който са предшественик на GeForce фамилията. В самото начало, инструмента Riva Tuner  е замислен като тунинг инструмент за Nvidia-базираните графични карти, като в последствие (през годините), е добавена поддръжка и на ATi/AMD ускорители.
Използването на Afterburner е просто и ясно: Изтегляте програмата от сайта на MSI, инсталирате я и сте готови да започнете фината настройка на вашата графична карта. Когато стартирате програмата за първи път, тя ще сканира вашата система, за да определи дали сте със съвместима графична карта. Тук засечките са малко вероятни, защото, за разлика от повечето овърклок инструменти, Afterburner работи с широка GPU генерация на GeForce и Radeon графичните карти от различни производители.

В MSI Afterburner, ще трябва ръчно да отключите контрола на напреженията и мониторинга им.
Ако вече сте готови,  Afterburner ще ви посрещне с един доста подробен интерфейс, съдържащ няколко слайдъра за промяна на TDP, температурните криви на вентилаторите, тактовите честоти на GPU и паметта, както и текущи данни за температурите и работните честоти. Също така има и слайдър за настройване на GPU напрежението, но той  по подразбиране не е активен. За да се активира, трябва да влезете в настройките, като това става, след като кликнете върху бутона Settings.
За базов овърклокне ви препоръчваме да се забърквате с напреженията. Ако зададете висока стойност на  напрежението на GPU, може да го повредите безвъзвратно. Малки увеличения на напрежението - в рамките на 1 mV - 2 mV - обикновено не са опасни, но все пак няма гаранция.
Да започваме
Преди да започнете овърклока на вашата графична карта, направете няколко базови теста на вашата система. Препоръчваме бенчмарк инструмента Ungine Heaven.  Също така ние правим и някои бенчмаркове на реални игри. Добра идея е да използвате любимите си заглавия, на които играете.


По-бързо гейминг РС за без пари с овърклок на видеокартата – ето как

© PCWorld България, pcworld

Графично богатите бенчмаркове като Ungine Heaven, които въртят интензивни натоварващи задачи и дават отчет за температурните и енергийните ограничения, са полезни за тестване на стабилността и производителността на овърклокнатата графична карта.

За да използвате MSI Afterburner за овърклок на вашата графична карта, стартирайте програмата и първо увеличете на максимум температурния и TDP лимит, въпреки че при Radeon графичните карти е наличен само лимит на мощността. Увеличение с 10% на лимита на мощността и максимален лимит на температурата под 90 °C ще работи на повечето графични карти. 
По време на самия процес на овърклок на графичната карта, препоръчваме отделно да се променят слайдърите за повишаване на тактовите честоти на паметта и GPU, за да се елиминират евентуални нестабилности.
Започнете бавно, увеличавайте честотата на GPU със стъпка от 10 MHz. След като я увеличите с 10 MHz, запазете промените и стартирайте теста Ungine Heaven (или Valley) и следете за нестабилност на системата или гарфични грешки - странни цветни петна, искрящи проблясъци на светлината, или други визуални аномалии. Ако всичко изглежда добре, ускорете честотата на картата с още 10 MHz и повторете процеса. Ако забележите някакви артефакти, тогава намалете честотата на GPU до малко под нивото, когато изчезват.


По-бързо гейминг РС за без пари с овърклок на видеокартата – ето как

© PCWorld България, pcworld

Овърклокът на графичната карта е лесен с instrumenta MSI Afterburner, като процесът се свежда дo маркирате на няколко кутийки и промяна на няколко слайдъра.

Веднъж като разберете пиковите стойности на тактовите  честоти на вашето GPU и памет, задайте ги едновременно и отново тествайте за стабилност. Ако всичко изглежда OK, тогава се наслаждавайте на плодовете на вашия труд. Ако обаче системата ви е станала нестабилна или са се появили артефакти, тогава намалете и двете тактови честоти с по няколко MHz и отново направете тест за стабилност.
Ако вашата система изглежда стабилна след овърклока, но производителността реално намалява, намалете тактовите честоти на GPU паметта, докато не получите адекватно скалиране на производителността. 
Овърклокът на текущата генерация графични карти NVIDIA GeForce GTX изисква повече тунинговане и по-внимателен мониторинг, отколкото предходните поколения продукти. Това е най-вече заради автоматичния тунинг на производителността, асоцииращ се с NVIDIA GPU Boost технологията, която динамично увеличава тактовите честоти на графичната карта, докато достигне определени температури.


По-бързо гейминг РС за без пари с овърклок на видеокартата – ето как

© PCWorld България, pcworld

По-новите NVIDIA GeForce карти могат да изискват повече "човъркане" по настройките, отколкото старите.

Овърклокът е сложна процедура, изискваща умело жонглиране с всички променливи. Като допълнение, за манипулиране на консумацията и GPU температурните лимити се използват стойности с честотни отмествания. От време на време ще установявате, че увеличаването на тактовата честота (или напрежението), независимо от стабилността на системата, води до намаляване на производителността, което се дължи на т.нар. тротлинг. Освен това може да откриете, че пиковете на актуалната GPU Boost честота може да са по-високи или по-ниски от зададената офсет стойност, когато температурата или енергопотреблението се увеличат. Ако се сблъскате с проблеми при овърклока на NVIDIA GeForce карта с GPU Boost, винаги я държите така, че да не надхвърля рамките на безопасните параметри.
Последните Radeon-базирани графични карти, предоставят възможност на потребителите за променлив лимит на мощността, но техните тактови честоти са по-независими.
Резултатите
Ние видяхме измеримо ускорение на производителността от двете графични карти, които овърклоквахме за този проект.  
AMD Radeon R9 285 показа най-голямо увеличение на производителността в игрите, докато при NVIDIA GeForce GTX 960 видяхме най-голямото увеличаване на честотата. Тествахме картите на система, базирана на процесора Intel Core i7-4960X, снабдена със 16GB RAM и работеща под Windows 8.1 Pro x64 и инсталирани последни драйвъри за всяка видеокарта. Всички тестове са правени на резолюция 1920x1200 с настройки за максимално качество на картината и активиран филтър за екранно изглаждане 4xAA.


По-бързо гейминг РС за без пари с овърклок на видеокартата – ето как

© PCWorld България, pcworld

NVIDIA GeForce GTX 960, която овърклоквахме.

За да ви дадем съвсем конкретен пример, NVIDIA препоръчва Boost честота от 1126MHz за GeForce GTX 960. Фабрично овърклокнатите карти често са в обхвата на 1300-1400 MHz. Посредством просто увеличаване на лимита на мощността и температурите в Afterburner,  ускорението на честотата на GPU е обикновено 1450MHz. Увеличавайки честотното отместване (офсета) и напрежението на GPU, резултатът е забележителните 1538 MHz пикова Boost честота. Ние също така успяхме да ускорим паметта на графичната карта от 1750 MHz до 1810 MHz.
След овърклока, увеличението на производителността на нашата GeForce GTX960 стана измеримо. Резултатът на картата в бенчмарка Ungine Heaven се увеличи от 916 точки (36.2 fps) на 946 точки (37,1). Броят кадри в игрите BioShock Infinite и Sleeping Dogs, скочиха от 69,2 fps на 75.16 fps и съответно от 40.9 fps на 44,1 fps. С тази увеличена производителност също така идва и увеличена консумирана мощност. На стандартните фабрични настройки на картата, консумацията на нашата тестова система от мрежата беше 224W. След овърклока, консумацията се покачи на 246W.


По-бързо гейминг РС за без пари с овърклок на видеокартата – ето как

© PCWorld България, pcworld

AMD Radeon R9 285, който овърклоквахме.

Производителността на Radeon R9 285 беше увеличена по-драстично, след нейния овърклок. Ние увеличихме GPU честотата от 918 MHz на 1106MHz и на графичната памет от 1375 MHz на 1494 MHz. В бенчмарка Ungine Heaven резултатът се увеличи от 938 точки (37,2 fps) на 1029 точки (40.9 fps). В Bioshock Infinite кадрите се увеличиха от 72,51 fps, на 79,34 fps, а в Sleeping Dogs от 42,8 fps на 47,6 fps - грубо с около 10% във всяка игра. Подобно на GeForce, консумираната мощност също се повиши.  Нашата тестова система консумираше от мрежата 354W при овърклок на картата и само 304 W  при фабрични настройки.
Обобщение
В крайна сметка има възможност да се спечели производителност от овърклок, но това ще доведе до по-високи температури и повишена консумация на електроенергия. Ако няколко настройки успеят да изгладят любимата игра, като повишат фреймрейта, това е може би полезно начинание.
Поддържането на температурите под контрол и промяната на тактовата честота на графичната карта не трябва да са много голям проблем. Помнете обаче, че промяната на напреженията може да намали живота на графичната карта, но с колко точно зависи от конкретното GPU. 
Текст: Денислав Славчев
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.