Как да превърнем стария лаптоп в мощна гейминг машина?

Ако не се боите да попрочетете това-онова и да си поизцапате ръцете, можете да превърнете всеки лаптоп в мощна геймърска станция, като използвате външна видеокарта – и то само срещу част от цената, която иначе бихте платили за нова геймърска система.

Напоследък се появяват все по-интересни и впечатляващи игри и, дори да не сте геймър, някак си със сигурност от време на време ви се иска да можете да поиграете например нашумелите Star Wars Battlefront или Fallout 4. Това обаче ще се окаже сериозен проблем, ако компютърът ви не отговаря на системните изисквания за игра, а при положение, че да речем разполагате със закупен през 2011 преносим компютър ThinkPad X220 с вградена видеокарта Intel HD 3000, както сами се досещате, това дори не отговаря на минималните нужни параметри. Някои по-ненатоварващи заглавия като Diablo III могат и да бъдат подкарани с определени условности, но със сигурност няма как да играете във Full HD на външен монитор и в случая трябва да се задоволите с накъсващ на моменти геймплей на 12.5“ екран.

В моменти като този можете да си зададете въпроса: „След като мога да прикача външен диск, защо да не мога да направя това и с видеокарта? Все някой трябва да го е правил“.

Разбира се, че е постижимо, а дори някои компании предлагат кутии за използване на външна видеокарта (eGPU) - подобни решения имат Alienware, MSI и ViDock. Лошото е, че те са доста надценени и използват собствени технологични решения за свързване. Затова и голямата част от eGPU гейминг света предпочита DIY (направи си сам) решения.

Добрата новина, е че много хора избрали този път постигат plug-and-play изживяване без необходимост от сериозна модификация, но все пак, за да стигнете до този plug-and-play етап, трябва доста да се поровите за информация и да се потрудите. След като завършите проекта си обаче, ще имате сериозна гейминг машина и то може би по-евтино от например нов Xbox One, в зависимост, разбира се, от избраната видеокарта. В следващите редове ще ви разкажем как да го направите.


eGPU терминология

Преди да започнем с инструкциите, е хубаво да се запознаем с няколко термина. Все пак без някои основни познания светът на eGPU може да бъде доста объркващ. Но ако сте навътре с технологиите и сте сериозен геймър, можете и да пропуснете тази секция.


Как да превърнем стария лаптоп в мощна гейминг машина?

© PCWorld България, pcworld

PCIe x16: PCI Express (PCIe) е слот на дънната платка в компютъра, в който се поставя стандартна видеокарта. “x16” указанието обозначава, че PCIe слотът има 16 писти, по които може да преминават данни. При eGPU решенията обикновено намаляваме x16 слот при свързване към преносим компютър до x1 (1 писта) или x2 (2 писти). Това може да ви звучи като сериозно осакатяване, но работи изненадващо добре. PCIe слотовете са разделени и на три поколения: 1.0, 2.0 и 3.0. PCIe 4.0 е в процес на разработка, но се очаква чак към средата на 2017. Повечето съвременни видеокарти работят на PCIe 3.0, който е и обратно съвместим с версия 2.0.

PCIe захранващ конектор: PCIe може да се използва и за даден тип захранващ конектор с шест или осем пина.

ATX 24-pin конектор: Друг тип захранващ конектор, който се използва в компютърните захранвания и е основен за захранване на дънните платки при настолните компютри.


Как да превърнем стария лаптоп в мощна гейминг машина?

© PCWorld България, pcworld

PCIe адаптер/платка: Това е малка платка с PCIe слот, няколко HDMI слота и разнообразие от възможности за захранване. Единствената цел на този адаптер е да даде възможност на видеокартата да комуникира с преносимия компютър.

Express Card Slot: Това е специално предназначено място в преносимия компютър за безжични широколентови карти предоставящи директна връзка към мобилна мрежа.

mPCIe: Интерфейс използван от някои eGPU компютърни ентусиасти за свързване към лаптопа вместо ExpressCard. Той предлага по-добра връзка, но е и по-сложен метод, тъй като този тип слотове обикновено са в самия преносим компютър.

Thunderbolt: Бързата I/O технология на Intel също предоставя възможност за свързване на eGPU. Този тип портове няма да намерите в повечето Windows базирани преносими компютри, но са широко разпространени при MacBook лаптопи.


Как да превърнем стария лаптоп в мощна гейминг машина?

© PCWorld България, pcworld

BIOS: Това е програмата, която стартира първоначално при включване на компютъра. Можете да я достъпите чрез даден бутон в зависимост от модела преносим компютър, обикновено F2. BIOS управлява разнообразни опции на компютъра, като например реда за стартиране от дисковите устройства.

Frames per second (fps): Основен параметър измерващ това колко добре дадена игра работи на компютъра. Златният стандарт за PC геймърите е 60fps, но и 30fps се счита за подходящо за игра. Дори някои от настоящите конзоли работят при 30fps.


Основните компоненти на eGPU

Едно типично eGPU решение изисква пет основни елемента: преносим компютър, настолна видеокарта, външен дисплей, PCIe адаптер/платка за картата и захранване за настолен компютър, което да задоволи нуждите за енергия на видеокартата. Освен това ще е добре да се сдобиете и с охлаждаща подложка, ако планирате да играете графично интензивни игри.

В най-добрия случай, преносимият ви компютър разполага с четири- или двуядрен Intel Core процесор с Hyperthreading. Добре ще е и да замените стандартния твърд диск със SSD. Те са по-бързи и сериозно подобряват гейминг изживяването, но не са задължителен елемент.

PCIe  adapter

PCIe адаптерът е специализирано оборудване. За съжаление този основен елемент не е много достъпен у нас и ще се наложи да поръчате през някой чуждестранен сайт като Hwtools за ExpressCard и mPCIe. При избор на Thunderbolt 2.0 можете да вземете кутия, прегледайте подобно решение в AnandTech, както и DIY eGPU проектът на норвежкия блогър Poul Peter Serek.

При избор на ExpressCard или mPCIe е добре да вземете PE4C 3.0 от BPlus, която има PCIe-3.0 x16 слот и удобна стойка поддържаща видеокартата. PCIe платката идва като комплект със захранващи конектори и HDMI към ExpressCard кабел позволяващ свързването на видеокартата към преносимия компютър.


Преди да започнем

Не всички eGPU постановки предлагат еднакво изживяване, но все пак имат нещо общо: трябва да направите проучване, преди да можете да стигнете до крайното plug-and-play решение. Има и вероятност някои лаптопи да не са подходящи за plug-and-play и да изискват допълнителни софтуерни настройки, за да функционират както трябва.

Първото нещо, което трябва да направите, е да проверите постиженията на други eGPU потребители с конкретния модел преносим компютър, за съжаление няма гаранция, че ще намерите точно вашия.

Ако не успеете да намерите вашата серия преносим компютър, то можете да проверите за предходно поколение от същия производител, така че поне да придобиете някаква бегла представа за очакваните предизвикателства.


Как да превърнем стария лаптоп в мощна гейминг машина?

© PCWorld България, pcworld


Два сайта са от особено значение при проучвания свързани с eGPU. Първото място е TechInferno поддържано от австралиеца Nando4 и други. Вторият е NotebookReview.

Едни от най-често срещаните проблеми, с които се сблъскват потребителите, е “error 12.” Той се проявява понеже Windows решава, че не разполага с достатъчно ресурси за подкарване на видеокартата. Error 12 обикновено може да бъде отстранена благодарение на решения като Setup 1.30, платен софтуер от Nando4.

При необходимост от повече информация, прегледайте в YouTube - там има доста хора публикуващи тестове и заснемащи видео на платформите си.

Продължава на следващата страница с "Избор на видеокарта"
Избор на видеокарта

Веднъж след като се спрете на това какъв вид eGPU решение ще осъществите, идва и времето за избор на видеокарта. Разбира се, на пазара има голямо разнообразие от почти всякакви карти, но все пак е добре да не се целите към флагманите като Radeon R9 Fury X или Nvidia GeForce GTX Titan X. Вместо това съвсем спокойно можете да заложите на бюджет от около 400 лв. и дори по-надолу.

Решенията дори в този сегмент са сравнително достъпни, погледнато от геймърска гледна точка, и при добър избор можете да разчитате на няколко години гейминг, ако все пак имате и добър процесор и достатъчно количество RAM. Сред позиционираните тук карти са сериите GTX 960 и Radeon R9 380, които се предлагат на цени между 300 и 400 лв. и са достатъчно мощни, за да се наслаждавате на 1080p гейминг, в зависимост от игрите. Ако изберете по-мощна карта, вероятно ще имате и по-добри резултати, но все пак има ограничение поради използването на PCIe x1/x2 връзка.


Как да превърнем стария лаптоп в мощна гейминг машина?

© PCWorld България, pcworld

От друга страна, трябва да имате едно на ум за това, че eGPU решението ще заработи преди да сте го пробвали. Ако сте направили сериозно проучване преди да се захванете, има голяма вероятност всичко да проработи както трябва. И все пак може да извадите късата клечка и точно при вас нещата да не сработят както трябва.

Освен това, ако планирате инвестиция в нова настолна машина в близкото бъдеще, инвестицията в скъпа карта е оправдана, понеже след това ще можете да я използвате по-дълго.

Друго основно решение, което трябва да вземете, е избора между AMD или Nvidia видеокарта. Повечето eGPU потребители се спират на Nvidia, затова и нашият пример е такъв.

Едно от нещата, които също трябва да имате на ум, е изискването за допълнителен захранващ конектор, тъй като по-мощните видеокарти не могат да се захранват само от PCIe слота. Ако видеокартата се захранва само от съответния слот, това може да бъде проблем, тъй като може да няма достатъчно енергия. Не сме тествали предварително дали стоковата GTX 750 Ti ще работи с BPlus платка, но все пак взехме овърклокната версия, която идва с 6-pin PCIe захранващ конектор.


Избор на захранване

За да захраните видеокартата си ще ви е необходимо и стандартно компютърно захранване (PSU). На пазара можете да избирате измежду доста надеждни марки като Cooler Master, Corsair, FSP, Seasonic и др.

Като алтернатива можете да минете и със захранващ адаптер подобен на тези на преносимите компютри. Nvidia GTX 650 Ti видеокартата изисква 110W захранване, според информация от производителя. Nando съветва захранването ви да е с около 15% по-мощно, което означава, че ще ви трябват минимум 127W.

corsair-430m-psu

BPlus препоръчват на всеки потребител избрал видеокарта с изискване над 220W да използва ATX захранващо решение, т.е. стандартно PC захранване.

В нашия случай използваме Corsair захранване с модулен дизайн - все пак е далече по-лесно да намериш стандартно захранване, спрямо адаптер. Гидът на PC World за избор на захранване може да помогне при избор на подходящото решение.


Реализиране на проекта

След като сме си свършили с домашното и сме направили необходимото проучване и се сдобием с необходимите ни компоненти, идва време да се захващаме с осъществяването на eGPU проекта.

А ето и основните компоненти, избрани за нашия проект – овърклокната версия на Asus GeForce 750 ti (нова струва около 270 – 300 лв.), Corsair 430M захранване (можете да го намерите ново за около 100 лв. онлайн) и PE4C 2.1a от BPlus. Платката се прикачва към преносимия компютър в случая Lenovo X220 през ExpressCard слот, а картата се свързва и към външен 22” 1080p дисплей чрез един от DVI портовете.

И така – първо поставете видеокартата в PCIe слота на BPlus платката.


Как да превърнем стария лаптоп в мощна гейминг машина?

© PCWorld България, pcworld

След това включете (без да свързвате към електрическата мрежа) 24-pin ATX захранващия конектор на захранването към BPlus платката.


Как да превърнем стария лаптоп в мощна гейминг машина?

© PCWorld България, pcworld

Сега свържете 8-pin PCIe конектора към 6-pin захранващия модул на видеокартата.


Как да превърнем стария лаптоп в мощна гейминг машина?

© PCWorld България, pcworld

И накрая вкарайте ExpressCard кабела в преносимия компютър, а след това плъзнете другата му страна, тази с HDMI конектора, в HDMI порта на PCIe адаптера с обозначение “X1”. Разбира се, трябва да направите и връзката между видеокартата и монитора.


Как да превърнем стария лаптоп в мощна гейминг машина?

© PCWorld България, pcworld

След като сте направили целият монтаж на системата, идва и моментът на истината. Включете захранването към електрическата мрежа и след това чрез специалния бутон, пуснете и външния дисплей, а след това и преносимия компютър. Някои потребители отбелязват, че стартирането на eGPU решението работи само след като свържат ExpressCard слота след първоначалното зареждане на системата.

Без значение от избора на последователност, и при положение, че сте избрали plug-and-play решение като нашето, би трябвало Windows да зареди нормално. Компютърът все пак може да направи рестарт, тъй като сте присъединили нов хардуер. Сега, след като вече сте в Windows, трябва да проверите дали видеокартата е засечена коректно от системата. Можете да направите това през „device manager” на контролния панел и там търсите „Display adapters”.

Ако видеокартата не е разпозната, трябва ръчно да свалите и инсталирате драйверите от сайта на съответния производител на графичния чип - AMD или Nvidia. След инсталацията, ще се наложи да рестартирате системата, за да може eGPU решението ви да заработи както трябва.

След като сте минали през цялата тази процедура, можете съвсем спокойно да се отдадете на гейминг изживяването. А ето и какви резултати постигнахме с нашето eGPU решение, за да можете да се ориентирате какво да очаквате от подобна система. Имайте предвид, че за целта е използвана по-нисък клас карта - GTX 750 Ti. По-мощните решения като GTX 950, разбира се ще дадат и доста по-добри резултати.

Продължава на следващата страница с "Резултатите"


Резултатите

Тестовата ни машина, в този случай вече е споменатият Lenovo ThinkPad X220, който е с 2.7GHz двуядрен Intel “Sandy Bridge” Core i7 2620-M с HyperThreading, 8GB RAM, 500GB Samsung 850 EVO SSD, външен 22” 1080p дисплей LG и Windows 10 Pro 64-bit.

eGPU решението включва Asus GeForce GTX 750 Ti OC (2GB DDR5), Corsair CX430M PSU и BPlus PE4c 2.1a PCIe адаптер през HDMI към ExpressCard. За съжаление въпросният адаптер вече не може да бъде закупен през HWTools сайта. Общата стойност след определени отстъпки е около 400 лв. Това е далеч по-малко от цената на нова гейминг машина.

Предстоящите тестове нямат за цел да покажат производителността на 750 Ti видеокартата, а по-скоро това какво да очаквате от eGPU решение с подобен хардуер и, разбира се, фактът, че дори с по-скромна видеокарта можете сериозно да увеличите производителността на компютъра в сравнение с вграденото графично решение. За тестовете използвахме PCIe 3.0 видеокарта през PCIe 2.0 връзка. Резултатите ще са по-добри с BPlus PE4C 3.0 не само заради по-новото поколение PCIe слот, но и поради това, че HDMI-ExpressCard кабелът, който върви в комплект към него дава по-добър сигнал към преносимия компютър.


Как да превърнем стария лаптоп в мощна гейминг машина?

© PCWorld България, pcworld

След като прегледат цифрите за Witcher 3: The Wild Hunt, повечето запалени геймъри най-вероятно ще бъдат ужасени. Наложи се да свалим настройките до средни нива при 720p разделителна способност, за да постигнем постоянни 30fps или повече, което е и качество подобно на това при конзолите при изключени Nvidia Hairworks. Witcher 3 е игра, която е графично интензивна, но забелязахме сериозни насичания и проблеми при падане под 22fps.

Фактът обаче, че изобщо можем да играем и то в режим цял екран, е голяма крачка напред спрямо вградената графика, която изобщо не успя да подкара The Witcher 3. С по-мощна видеокарта се очакват по-високи fps.


Как да превърнем стария лаптоп в мощна гейминг машина?

© PCWorld България, pcworldКак да превърнем стария лаптоп в мощна гейминг машина?

© PCWorld България, pcworld


Как да превърнем стария лаптоп в мощна гейминг машина?

© PCWorld България, pcworld

Съвет: В случаи като този е добре да купувате игрите си от онлайн разпространители като GOG или Steam, които имат политика за връщане. Все пак не е добра идея да инвестирате стотина лева за игра, която няма да тръгне на компютъра ви.

Заглавията с по-ниска интензивност лесно надминават нивото от 30fps, включително Metro: Last Light Redux. За да можете да видите разликата при използване само на вграденото графично решение, добавяме няколко снимки от теста. Както можете да видите, в този случай липсват войниците, които трябва да са на сцената, а вместо това виждаме само левитиращо оборудване като раници и т.н.


Как да превърнем стария лаптоп в мощна гейминг машина?

© PCWorld България, pcworld

И накрая можете да видите скока при честотата на кадрите постигнати с eGPU системата при Unigine Heaven 4.0.


Бъдещето

Самият факт, че от преносим компютър, който едва се справя с възпроизвеждане на филм в 1080p без да насича, успяхме да постигнем достатъчна гейминг производителност за Witcher 3 е поразителен. Това, което обаче предстои, изглежда още по-добро поради въвеждането на Thunderbolt 3.

От Intel визират конкретно възможността за използване на технологията за eGPU решения. Thunderbolt 3 обещава теоретични скорости до 40 Gb/s, което може да предложи производителност близка до тази на настолните компютри. От компанията не стигат толкова далече с очакванията си, но са убедени, че Thunderbolt 3 eGPU постановките ще са с по-висока производителност от наличните в момента.

“Очакваме частично намаление на производителността на настолната видеокарта при използване на Thunderbolt спрямо монтажа директно на дъно,“ сподели за нас говорител на Intel.


Как да превърнем стария лаптоп в мощна гейминг машина?

© PCWorld България, pcworld

Acer, Dell, Asus и Lenovo вече предлагат преносими компютри с Thunderbolt 3.

Intel работи още и върху подобряване на графичните решения за Windows 10. “Работим с производителите на графични решения за поддръжка на Windows 10 продукти поддържащи hot plug/unplug (включване или изключване без рестартиране на системата), важно от гледна точа на потребителското изживяване при Thunderbolt устройства,” добавя представителят на Intel. От компанията очакват поддръжка и от AMD.

Ообобщено накратко, ако в момента избирате преносим компютър с мисълта за добавяне на eGPU,  добре е да си намерите такъв с Thunderbolt 3. За по-старите модели изборът на eGPU връзка през ExpressCard или mPCIe е добър начин да подсилите хардуера без да плащате за изцяло нова гейминг машина.

Имайте предвид, че чрез този метод добавяме видеокарта, но все пак за добри гейминг постижения е необходимо компютърът да разполага също с по-мощен процесор и достатъчно RAM.

Това е от нас … освен пожеланието ни за приятни забавления с игрите, разбира се.

По материали от PC World САЩ

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.