И компютърните вируси вече си имат собствен музей – в интернет

С помощта на новият онлайн ресурс Malware Museum можем да се върнем към времената, когато добрите-стари компютърни вируси не се опитваха да крадат пари, а направо съсипваха компютрите ни.

В пристъп на носталгия хората обикновено си припомнят приятни моменти, музика, филми, коли или даже компютърни игри от миналото … Но изглежда има и такива, за които “добрите-стари времена” предизвикват умиление най-вече със своите …компютърни вируси. Нещо повече има хора, които дори правят музеи в чест на малуера от миналото. Пък и защо не – това днешното вируси ли са?! … Едно време вирусите бяха истински вируси, които можеха да ти съсипят безвъзвратно компютъра, а не като сегашните, които искат само пари …

А музеят за древни компютърни вируси, за който иде реч, е създаден в рамките на услугата Archive.org от сътрудника в изследователския отдел на финландската компания F-Secure Мико Хипонен (Mikko Hypponen) и от куратора на софтуерната библиотека Internet Archive Джейсън  Скот (Jason Scott). Идеята за проекта възникнала, след като Internet Archive представил емулатор за стари MS-DOS приложения, а Мико Хипонен се зачудил какво да прави с огромната си колекция от вредоносни програми, събрани през неговата 25-годишна кариера в сферата на информационната сигурност.


И компютърните вируси вече си имат собствен музей – в интернет

© PCWorld България, pcworld

Така се ражда Malware Museum – истински онлайн музей на вирусите. В него към момента са представени близо 80 зловредни програми, разпространявани през 80-те и 90-те години на миналия век, а посетителите имат възможността да видят със собствените си очи какво се е случвало с компютрите при съответната зараза и да се порадват на съобщенията, възпроизвеждани от РС-тата в такъв случай.

А сред малуер експонатите има и немалко вируси, от които тръгват цели видове вредоносен софтуер. Сред тях е например Frodo — един от първите в света “стелт” вируси, който се разпространяваше на дискети и се активираше на 22 сепетември – рожденият ден на Билбо и Фродо Бегинс (главните герои от епичното фентъзи “Властелина на Пръстените” на толкин). Тоз вирус обаче беше относително безобиден – просто при зареждането на заразения компютър, той показваше текст “Frodo Lives” (Фродо е жив).


И компютърните вируси вече си имат собствен музей – в интернет

© PCWorld България, pcworld

Разбира се, навремето имаше и далеч по-необичайни зарази, но те бяха създавани на много по-различен принцип и с различни цели в сравнение с днес. Както отбелязва Мико Хипонен, в днешно време повечето вируси се пишат от организирани престъпни групи с цел измама или кражба на пари от потребителите, докато през последните две десетилетия на ХХ в. вредоносните програми се създаваха предимно от напреднали в компютърните науки младежи и главно от скука. Като пример за това специалистът привежда вирусът Casino, който принуждава жертвите си да играят на определена игра. Ако заразеният потребител успее да я спечели, той получава достъп до своите файлове, а в противен случай вирусът изтрива данните от хард диска му ...


И компютърните вируси вече си имат собствен музей – в интернет

© PCWorld България, pcworld


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.