Как да разберем дали РС системата ни е съвместима с Linux?

Може ли вашата РС система да работи под Linux? Най-вероятно да, но вижте и как можете да разберете със сигурност.

Напоследък Microsoft и техните партньори са толкова активни в налагането и пропагандирането на последната операционна система Windows, че нa човек лесно може да му се прииска да мигрира … към нещо различно от нея. И това със сигурност би имало смисъл при положение, че а) има чудесни и съвсем безплатни ОС алтернативи с отворен код и б) не сте геймър, фотограф или професионалист, който работи с платен софтуер, задължително изискващ наличието на Linux. Разбира се, най-логичният алтернативен вариант е някоя от многобройните Linux дистрибуции достъпни в Мрежата, която дори може да се изпробва, без деинсталиране на Windows. Дали обаче това няма да ви навлече някакви проблеми?

Макар и малко вероятна, тази възможност все пак съществува. Хардуерната поддръжка за Linux днес е по-добра от всякога, но все още не може да се приема за даденост. Всъщност възможно е не всеки лаптоп или компютър да може да работи безпроблемно под Linux, дори в dual-boot конфигурация на операционните системи. Затова е добре да проверите предварително дали РС системата, която искате да вкарате в света на отворения код, действително е съвместима с Linux. В следващите редове ще ви разкажем накратко как да го направите – по възможно най-лесния и бърз начин.


Направете  Linux “тест драйв”, ако вече разполагате с хардуера

Ако вече имате РС системата, на която смятате да инсталирате Linux, не би трябвало да ви отнеме много време да разберете дали тя може да работи с Linux. Можете просто да я подложите на “тест драйв”.

Както вече сме имали възможност да отбележим и преди време, начините да тестваме Linux, без да съсипваме Windows, са няколко и са доста лесни за прилагане.


Как да разберем дали РС системата ни е съвместима с Linux?

© PCWorld България, pcworld

LiveCD-то или Live USB със съответната Linux дистрибуция са най-лесният и бърз начин да я подкарате на вашата машина.

Освен това са съвсем безопасни. Просто сваляте инсталационен Linux ISO образ за няколко минути, записвате го на USB носител, рестартирате компютъра си и го пускате в “живата” Linux среда директно от флашката. Ако така компютърът ви не работи достатъчно добре, можете просто да рестартирате отново компютъра си, да извадите флашката, да се върнете към Windows и да забравите за Linux на този хардуер.

Редно е да се отбележи все пак, че в някои случаи може да се наложи да се инсталират допълнително графични или Wi-Fi драйвери, които да не са налични по подразбиране в конкретната Linux дистрибуция. Всъщност съвсем нормално е първоначално да нямате поддръжка на 3D графика. А ако Wi-Fi мрежата ви не заработи автоматично, има най-вероятно ще го направи, след като инсталирате Linux на РС системата си и инсталирате подходящите Wi-Fi драйвери за съответния безжичен хардуер.


Проверете базите данни за хардуерна съвместимост

В интернет също има много информация относно това дали даден компютър (в случай, че е марков) е съвместим с Linux. Голяма част от тази информация се намира в т.нар. бази данни за хардуерна съвместимост. Компанията Canonical например осигурява внушителен ресурс, кръстен Ubuntu desktop certified hardware database , т.е. база данни със сертифициран за Ubuntu desktop хардуер. Както сигурно се досещате, в списъците на тази база данни можете да намерите информация за хардуера, който със сигурност ще работи с Ubuntu.

Ако пък ви интересува по-скоро списък с отделни компоненти, вместо база, съдържаща марки и модели на цели маркови РС системи, в този случай по-добра работа ще ви свърши т.нар. Ubuntu component catalog. Тук списъците със съвместими хардуерни компоненти са групирани по производители, така че откриването на това което трябва, е доста лесно.


Как да разберем дали РС системата ни е съвместима с Linux?

© PCWorld България, pcworld

Просто търсене в Google с фраза от рода на "GeForce GTX 980 Ti Linux support" обикновено е най-бързият начин да се разбере дали даден компонент може да работи с Linux. 

Голямо разнообразие от бази данни с подобна полезна информация могат да се намерят в онлайн ресурса Linux-Drivers, а разработчиците на много Linux дистрибуции също осигурява собствени специфични бази данни за съвместимост. Такива са например openSUSE, Debian и Linux Mint.  

Друга добра идея е да търсите в Интернет направо с моделния номер на лаптоп (ако замисляте да му инсталирате Linux) или този на специфичен хардуерен компонент. Достатъчно е да напишете въпросния номер в полето за търсене на Google и да добавите след него фразата “Linux support”. Едно такова просто търсене всъщност е може би най-лесния и бърз начин да се сдобиете с огромно количество информация по въпроса, който ви интересува, а именно – съвместимостта с Linux.


Купувайте си направо РС, предназначен за работа с Linux

Разбира се, цялото това тестване и търсене на информация би било напълно излишно, ако знаете, че имате РС система, съвместима с Linux. А можете да сте 100-процентово сигурни в това, ако направо си купите компютър, оптимизиран за работа с въпросната операционна система. Защото както има готови компютри и лаптопи с предварително инсталирана Windows, така много производители предлагат лаптоп и дескотп компютри с фабрично инсталирана Linux. Това означава, че тези РС системи гарантирано работят както трябва с Linux. А основно предимство на тези оферти е, че с тях можете да спестите доста пари, тъй като цената не се натоварва от Windows и избягвате “данъка Microsoft”, който бихте платили в другия случай.


Как да разберем дали РС системата ни е съвместима с Linux?

© PCWorld България, pcworld

Мощният Dell XPS 13 е един от най-добрите съвременни преносими компютри, които можете да си поръчате направо с Linux.

А компаниите, които предлагат такива компютри никак не са малко, нито пък са от малките. Един от дългогодишните поддръжници на операционната система с отворен код например е компанията Dell. Тя предлага цяла серия Linux-базирани PC системи, включваща както достъпни Inspiron модели за под $300, така и съвременни ултрабук устройства като модела XPS 13 или конкурента на MacBook Pro в лицето на модела Precision M3800.

Компанията System76 също е добре позната на Linux общността, тъй като е специализирана в предлагането на мобилни и настолни компютри с предварително инсталирана Ubuntu ОС. Подобна серия от Linux PC модели предлага също компанията ZaReason, но, разбира се, Linux можете да намерите и в много от машините на по-известни РС производители като Acer, Lenovo, HP и др. Немалко асемблирани в България системи също могат да бъдат закупени с open source операционна система,

Всъщност доста изчерпателен списък от производители, които предлагат Linux PC техника може да бъде намерен и на сайта LinuxPreloaded.com. Както става ясно, почитателите на Linux  също съвсем не са лишени от опции, така че за дискриминация и дума не може да става.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.