… И Ransomware ще има за всички от сърце …

Продажбите през Кибер Понеделника ще подпомогнат началото на празничното пазаруване, но експерти по сигурността предупреждават, че онлайн изнудването ще стане още по-осезаемо през декември. A за този празничен сезон изнудвачите са се приготвили да ни подарят изобилие от Ransomware, твърдят от F-Secure, които дават и 3 ценни съвета за безопасно онлайн пазаруване.

След като отшумя прословутият “Черен петък”, а вече почти отмина и следващия плътно след него  “Кибер П​онеделник”, маркетинговите специалисти са готови да обвят началото на Голямото празнично пазаруване. Но докато търговците по цял свят потриват ръце предвкусвайки голямото харчене, същото правят и огромен брой кибер престъпници, които също ще се опитат (и в много случаи ще успеят) да вземат своя дял от нашите спестявания. За това предупреждават от security компанията F-Secure, според която престъпниците ще провеждат кампании с усилени атаки чрез ransomware и други видове злонамерен софтуер през целия декември, а не само в дните с най-големите рекламирани разпродажби.

Според Шон Съливан, съветник по сигурността в F-Secure, "Престъпниците атакуват хората 365 дни в годината, но атаките са по-разпространени по време на празниците, защото повече хора пазаруват онлайн. Кибер Понеделникът не е повече или по-малко безопасен от всеки друг ден в годината, но хората трябва да са наясно, че посещаването на сайтове, пълни с реклами, може да доведе до неприятна изненада."


… И Ransomware ще има за всички от сърце …

© PCWorld България, pcworld

Според специалистите по сигурността, тази година особено актуален сред злонамерените атаки ще е т.нар. Ransomware – изнудвачески зловреден софтуер, който позволява на престъпниците да заключват достъпа на потребителите до собствените им устройства, докато жертвата не плати "откуп.". По мнението на аналитиците от F-Secure, това е заплаха, която става все по-разпространенa по време на празниците. Лабораториите на компанията са установили значително увеличение в засичането на редица ransomware семейства от ноември до декември 2014 г., включително и около 300% увеличение на семейството Browlock ransomware, което се откроява като едно от 10-те най-разпространени заплахи в последния доклад за заплахите на F-Secure.

Browlock е разновидност на ransomware, която изследователите наричат “police-themed ransomware”, тъй като тя ограничава достъпа на хората до компютрите им чрез заключващ екран, който съобщава, че действа от името на правоприлагането.


… И Ransomware ще има за всички от сърце …

© PCWorld България, pcworld

Засичането на такъв тип ransomware значително се увеличава преди и след празниците, отбелязват от F-Secure. Съществуват обаче и други видове ransomware, които следват малко по-различни тенденции, тъй като престъпната инфраструктура зад тях е различна. Изнудвачески софтуер като Cryptowall, който разчита на техники за криптиране, за да заключи съдържание като снимки и документи, използва човешки ресурс, за да помогне на пострадалите да направят плащане и да отключат устройствата си, което го прави уникален и не по-малко значим по време на празниците.


… И Ransomware ще има за всички от сърце …

© PCWorld България, pcworld

Според Съливан, действията с Cryptowall преживяват рязък спад през миналата година в началото на януари (по фирмения доклад за заплахите през 2014-а),  което показва, че хората, създаващи Cryptowall кампании по време на ваканционния сезон, най-вероятно са искали да подсигурят собствената си почивка.

С други думи, не е зле да сме готови, защото и тази коледа ще има Ransomware за всички от сърце. А как точно да се приготвим? От F-Secure дават

Три съвета за безопасно онлайн пазаруване по празниците

Всеки, който се заразява с Browlock или друг ransomware от този вид, може да се консултира с F-Secure Labs’ removal guide, за да научи как да премахне злонамерения софтуер, без да се налага да плати откупа. Въпреки това, най-добрата защита е хората да избягват да се излагат на заплахи. Според компанията, има няколко лесни стъпки, които потребителите могат да предприемат, за да сведат до минимум рисковете от онлайн пазаруването.


1. Брузвайте с iPad или друго мобилно устройство: Въпреки че мобилните устройства са точно толкова популярни, колкото и персоналните компютри, по-голямата част от зловредния софтуер е създаден за Windows-базирани персонални компютри, така че използването на мобилно устройство за разглеждане на празнични оферти ще намали рисковете.

2. Правете финансови транзакции през сигурен компютър: "Мобилните устройства са изцяло създадени за удобство, но това не ги прави по-сигурни", каза Съливан. Много хора имат приложения с объркващи или инвазивни разрешения на мобилните си устройства, а някои дори запазват информация чрез облачните сторидж услуги без знанието на хората. Въпреки че по-голямата част от зловредния софтуер работи с Windows, традиционните персонални компютри дават на хората повече възможности за управление на настройките, които контролират съхранението на информация, което е важно при използване на номера на кредитни карти или банкова информация онлайн.

3. Пазете се от clickbait: Злонамерените реклами са често срещан начин за случайно изтегляне на зловреден софтуер или посещение на заразени сайтове, така че помислете отново преди да кликнете върху някоя реклама или имейл оферта, която изглежда прекалено хубаво, за да е истинска.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.