AV-TEST определи най-добрите антивируси и за Windows 10

Малко изненадващо този път класацията на германската лаборатория AV-TEST се оглавява от безплатен антивирусен продукт - freeware версията на Avira, която постига максималния резултат от пълни 6 точки във всяка категориите “защита”, “производителност” и “използваемост”. Също толкова отбелязват и решенията на Bitdefender, Kaspersky Lab и Symantec.

В света на защитния софтуер е почти закономерност, че безплатните security продукти не осигурява толкова високо ниво на сигурност като своите платени аналози, но все пак има и случаи, в които това неписано правило не е валидно. Точно такава е ситуацията при антивирусните продукти за Windows 10, поне според най-пресните рейтинги на германската независима тестова лаборатория AV-TEST. През септември и октомври институтът е провел поредица тестове с цел да определи недвусмислено кои са най-добрите антивирусни решения за новата операционна система на Microsoft и, малко изненадващо, този път класацията се оглавява от безплатен антивирусен продукт.

В случая става въпрос за freeware версията на Avira, която демонстрира производителност, достойна за най-добрите платени решения от този тип на пазара. В последните тестове на лабораторията антивирусът Avira е завоювал максималния резултат от пълни 6 точки във всяка категориите “защита”, “производителност” и “използваемост” (protection, performance, usability) или общо 18. Редно е да се отбележи, че същия резултат постигат и продуктите на Bitdefender, Kaspersky Lab и Symantec, докато решенията на F-Secure и Trend Micro изостават само с по половин точка в категорията производителност.

Колкото и странно (макар и вече не необичайно) да звучи, защитните продукти на Microsoft са в дъното на класацията, въпреки, че не са съвсем последни. В рейтингите на AV-TEST те  отбелязват 3,5 точки за защита, 4,5 точки за производителност и 6 точки в категорията използваемост.

Както винаги, най-пресният рейтинг на AV-Test за “Най-добрия антивирусен софтуер за домашни Windows 10 потребители” както и по-старите такива са свободно достъпни онлайн, така че, ако искате да ги видите лично, можете да го направите на официалния сайт на лабораторията.


AV-TEST определи най-добрите антивируси и за Windows 10

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.