$20 000 още са без собственик, засега хакерите губят битките с pCloud

Резултатът от Crypto предизвикателството на pCloud до момента е: 2054 опита за разбиване на защитата на облака, от които успешните са 0. Хакерите имат на разположение още малко по-малко от 40 дни, за да докажат, че такава защита няма …може би.

Някои облаци са по-корави, октолкото изглеждат на пръв поглед. И това със сигурност са установили не само безброй анимационни герои, но и хиляди хакери, които са приели голямото предизвикателство на pCloud и да се преборят с фирмената услуга Crypto, с която компанията гарантира сигурността на файловете на потребителите си. Така през първата половина първата половина на инициативата pCloud Crypto Challenge, повече от 2000 хакери от цял свят са  направили неуспешен опит да пробият криптиращата система за защита на компанията за облачни услуги pCloud. Според официалната информация, най-много хакерски опити са направени от САЩ – 22.05%, следвани от България с 13.33%, Индия – 11.81%, и Великобритания – 10.14%. А към момента на публикуване на този материал резултатът от опитите на хакерите да разбият защитата на pCloud изглежда ето така:

Липсата на успешен опит показва, че претенциите на компанията, че нейната криптираща система предлага най-сигурната защита на информация до момента, съвсем не са неоснователни. Освен това, този резултат потвърждава доклада на норвежката компания Mnemonic, одитирала pCloud, че услугата pCloud Crypto е наистина сигурна, Дали обаче е действително непробиваема? Е, хакерите имат на разположение още малко по-малко от 40 дни (pCloud Crypto Challenge продължава до 28.12.2015 г.), за да докажат, че такава защита няма …може би. Ето и малко илюстрована мотивация:

pCloud Crypto Challenge

За тези, които обмислят дали да предизвикателството на pCloud ще припомним, че самата защита е базирана на т.нар. client-side encryption (криптиране „от страната на клиента“), с което поверителните данни са заключени в Crypto папка и клиентът е единственият човек, който има паролата за папката. А чрез политиката на zero knowledge privacy (нулево ниво на информираност) нито компанията, като доставчик на услугата, нито който и да било друг освен самия потребител, има достъп до заключените файлове.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.