Как да изберем най-доброто РС захранване?

Няма универсално правило за избор на качествено компютърно захранване, но има няколко ключови индикатора, които са атестат за качествата на компютърните захранващи блокове. В следващите редове лесно и бързо можете да научите кои са те и защо са важни.

Процесори, видеокарти, монитори, хард дискове, смартфони … през годините сме писали безброй гайдове и ръководства за купуване на всевъзможни джаджи и РС компоненти, но дали не сме пропуснали нещо важно? Например за онова, което и вие сте склонни да пренебрегнете, когато съставяте списъка с компоненти за ъпгрейд или асемблиране на ново РС?

Защото каквото и да си говорим, за съжаление остава и фактът, че при асемблиране на компютър повечето хора обръщат внимание главно на компоненти като дънна платка, видеокарта, процесор и памет, докато изборът на качествено РС захранване често остава на заден план. Нещо повече, за да спестят някой и друг лев немалко потребители са склонни да използват не-марковите и “no-name” захранващи блокове, които вървят заедно с кутия. Това “спестяване” обаче се оказва само временно, защото използването на такива несертифицирани и с неясен произход PSU блокове може да доведе до намалена производителност (в добрия случай) системата,или (в лошия) до нестабилна работа и повреди на РС компоненти и периферни устройства.

За избора нa добро захранване не помага особено и фактът, че пазарът е буквално залят с продукти от безскрупулни безименни производители, които използват евтини и не особено качествени компоненти, преувеличавайки качествата на своя хардуер. Последното може би щеше да има и комична страна, ако не беше толкова опасно за потребителите. От друга страна, възможността за избор и купуване на солидно, ефективно и качествено компютърно захранване е напълно реална, ако разполагате с необходимите и не особено специализирани познания, А в това отношение, както обикновено, ние можем да помогнем.

Изборът на захранващ блок

Всъщност не съществува някакво универсално правило за избор на качествено компютърно захранване – компонент, който в англоезичната литература често се отбелязва и със съкращението PSU (Power Supply Unit). Въпреки това обаче има няколко важни индикатора, които са атестат за качествата на PSU блоковете, така че от тях все пак могат да се извлекат някои полезни насоки.


Как да изберем най-доброто РС захранване?

© PCWorld България, pcworld

Добре е да отделите на захранващия блок на компютъра си поне толкова внимание, колкото и на процесора.

Преди всичко, силно препоръчително (да не кажем задължително) е да се купуват захранващи блокове от уважаван производител и то след като първо сте попрочели някое и друго хардуерно ревю. Избягвайте евтините захранващи блокове от тип “ширпотреба”, които, както споменахме, обикновено са направени с не особено качествени компоненти. Ако ви трябват конкретни имена за насока, то със сигурност ще включват тези, които неярдко четете и на страниците на PC World – Antec, Cooler Master, Corsair, FSP, Seasonic … Това са все компании с ясно установени процедури и ноу-хау за производство на висококачествени компютърни захранвания, макар че сигурно и сред техните има модели, от които има какво да се желае. Никой не е съвършен, но, ако не друго, поне вие можете да си напишете домашното преди да купите PSU модул за новичкия си компютър.

А ако пък вече сте в магазина и не можете да се сетите за друг критерий, премерете захранванията на ръка. Не, сериозно – по-големите и по-тежки устройства са за предпочитане пред по-леките модели. Това е така, защото качествените захранвания използват по-големи и по-добри кондензатори, трансформатори, бобини и други вътрешни компоненти, оборудвани с по-големи охлаждащи радиатори, които, както се досещате, по-добре решават проблема с отделяната топлина. Всичко това, разбира се, води до по-големи размери и тегло. Друг плюс на тези захранвания с по-големите вентилатори, които по-правило са по-ефективни и по-тихи от по-малките си събратя.

Разбира се, добре ще е да проверите и конекторите на PSU блока, за да се уверите, че той е съвместим с вашата конкретна РС система. Ако например срещнете някъде обозначението “20+4 pin” конектор, това ще означава, че въпросният може да функционира както като 20-иглен, така и като 24-иглен конектор. При 6+2 игления конектор, показан на илюстрацията по-долу, имате възможността да отделите или прикрепите от/към другите два от жаковете – в зависимост от конкретната необходимост.

Ето така изглежда 6+2 игленият конектор от тип Silverstone A

Ето така изглежда 6+2 игленият конектор от тип Silverstone A  

По принцип, по-голямата част от потребителските РС системи използват стандартни ATX захранващи блокове. На пазара могат да се срещнат също по-малки по размери или сървърни PSU модели, но болшинството предложения са именно стандартни ATX устройства. При избора на конкретен модел обаче е добре да имате предвид няколко важни характеристики: изходна мощност, захранващи линии (rails) и ефективност. Има и други важни спецификации, но изброените три имат пряко отношение към производителността на захранването.

Изходната мощност

Хардуерните производители обикновено цитират изходната мощност на своите захранвания във ватове. Тук правилото е просто – PSU с повече ватове изходна мощност може да захранва по-мощни РС системи. Но колко точно ни трябват при положение, че на пазара се предлагат захранващи блокове за РС с мощности между 200 и 1800 W?

В идеалния случай захранващият блок трябва да осигурява достатъчно енергия за всички компютърни компоненти и да остава малко допълнителен резерв за в случай, че смятате да добавите още някой чарк по-късно. Тук е добре да се има предвид също, че повечето PSU блокове достигат най-високото ниво на ефективност при натоварвания от 40 – 80% от върховата им мощност. Т.е. за да работи захранването ви в своя най-ефективен режим добре е натоварването на захранваните компоненти върху него да не надхвърля 50-60% от капацитета на PSU блока – така ще ви остане и малко (ефективен) резерв за бъдещи ъпгрейди.


Как да изберем най-доброто РС захранване?

© PCWorld България, pcworld

Компютърното захранване – поглед отвътре.

Да дадем един пример. Ако максималната сумарна мощност (често обозначавана и като TDP - total design power) на всички компоненти във вашата РС система възлиза на 300 вата, добре е да си вземете захранващ блок с изходна мощност от 600 W. Ако пък става въпрос за класна геймърска машина с TDP от порядъка на 700 W, то подходящия избор би трябвало да е 1200-ватово захранване. Ако не планирате ъпгрейди, може да минете ис нещо по-малко, но, ако можете да си го позволите, по-мощните захранвания винаги са за предпочитане.

Ако пък се чудите как, аджеба, да разберете колко енергия харчат компонентите ви, можете да ползвате някой от удобните и полезни онлайн каклулатори на Outervision – например този, на сайта на Cooler Master.

Редно е да обърнем внимание и на един популярен (поне в близкото минало) мит относно мощността на захранванията. Според него, колкото по-голяма е отбелязаната на захранващия блок мощност, толкова повече ток ще харчи компютърът ви. Е, това не е вярно. При едни и същи компоненти в РС-то, едно 500-ватово захранване няма да харчи по-малко ток от 1000-ватов PSU блок. Това е така защото именно системните компоненти, а не самия захранващ блок, определят енергоконсумацията на компютъра. Както вече отбелязахме, PSU ватовете обозначават максималната мощност, която може да осигури захранването, а не енергията, която консумира в процеса на работа.

Продължава на следващата страницаДоброто захранване е ефективното захранване

Показателят за ефективност на захранването също е важен. Най-малкото заради това, че по принцип по-ефективните захранващи блокове са изградени на базата на по-добри компоненти, с по-ниски загуби и с по-малко отделяна топлина. А всичко това, взето заедно, води и до по-тиха работа. Какво означава самият показател? Просто е: ако видите захранващ блок с ефективност 80%, това ще означава, че той отдава 80% от своята рейтингувана мощност за захранване, докато останалите 20% се губят под формата на топлина.

80 plus icons

Пет от 80 Plus сертификационните нива.

Най-добре е да се търсят PSU модели със “80 Plus” сертификати. Въпреки, че самият сертификационен процес не е особено строг, сертифицираните и обозначени с 80 Plus-етикети устройства доказано са с ефективност от най-малко 80%. Самата 80 Plus сертификация има няколко нива за още по-точно определяне на ефективността: Bronze, Silver, Gold, Platinum и Titanium . Сертифицираните под по-високите нива захранвания обаче по принцип са и по-скъпи. Затова за “средните” потребители със средно-статистически нужда вероятно най-подходящ баланс ще осигурят захранванията с 80 Plus или 80 Plus Bronze сертификати, освен ако не намерят изгодни оферти за Silver или Gold устройства, които, разбира се, са за препдочитане.

Големия дебат за захранващите шини 

Една от често подчертаваните от производителите спецификации е броят на +12V шините (rails), които осигуряват техните PSU модели. Ако видите, че става въпрос за “single-rail” захранване, това ще рече, че то осигурява една високоволтова +12V линия за захранване на системни компоненти. ако пък моделът е от тип  “multi-rail”, то най-вероятно той има две или повече +12V шини.

Каква е разликата? При single-rail дизайна енергията от захранващия блок ще бъде на разположение за всеки свързан към него компонент, без значение от конкретния конектор или кабел. В случай на авария обаче съществува опасност single-rail захранването да прати към компонентите много повече ток, отколкото трябва. Тази опасност е по-малка при multi-rail захранванията, които обаче също си имат недостатъци. Главният от тях е, че те не могат да обменят енергия между различните шини. Така, например, ако свържете компоненти искащи сумарно 20 ампера ток към +12V шина с максимален рейтинг от 20 А, несъответствието ще задейства съответната защита (OCP - overcurrent protection) и захранването ще се изключи, въпреки че има и други шини, които могат да осигурят допълнително захранване. Следователно, при използване на multi-rail PSU трябва да се внимава какви компоненти към коя шина се свързват – дребна неприятност, за която не се налага да се тревожите при използването на single-rail захранване.

От друга страна, този недостатък може да се превърне в голямо предимство при катастрофална компютърна авария. OCP системите в multi-rail захранванията наблюдават всяка шина и ще изключат целия PSU блок, ако установят претоварване на някоя от тях.  При single-rail блоковете OCP защитата се задейства само при много по-високи амперажи, което при сериозно натоварване може да доведе буквално до стопяване на важни РС компоненти. Aко не вярвате, вижте какво се случва с тази дънна платка в именно такава ситуация:

 Зрелищно, а? Но какво захранване все пак е по-добре да се избере - single-rail или multi-rail? Всъщност в общия случай няма смисъл да се притеснявате за това. От гледна точка на производителността и двата типа работят еднакво добре, а като цяло, и двата са също така съвсем безопасни за използване. Ако все пак ще изграждате някаква много мощна РС система, то за предпочитане ще е multi-rail опцията, чиято OCP защита осигурява едно допълнително ниво на сигурност в случай, че нещо даде на късо. Това ще намали вероятността от “изпържване” на някой скъп компонент в случай на катастрофа.

 Кабелите: на части или всичко наведнъж?

Последното важно съображение при избор на компютърно захранване е типа окабеляване. В случая с PSU блоковете типовете са три: “твърдо” окабеляване, полу-модулно окабеляване и изцяло модулно такова.


Как да изберем най-доброто РС захранване?

© PCWorld България, pcworld

Пример за полу-модулно захранване …

Характерно за модулните е това, че можете да добавяте към или да махате от захранващия блок свободно кабелите според конкретните нужди и с цел да избегнете излишното претрупване. Чисто технически погледнато обаче, PSU блоковете с твърдо окабеляване са оптималният вариант, защото не изискват допълнителни колекторни връзки между захранването и вътрешната печатна платка, тъй като в единия си край кабелите са запоени на PSU платката, а другият завършва със съответния стандартен конектор. Така по линията няма излишни прекъсвания, които в електротехниката често се смятат за рецепта за неприятности. Това е така, защото всеки допълнителен конектор увеличава съпротивлението на линията и добавя потенциална слаба точка. А както се досещате увеличеното съпротивление означава и загуба на ефективност.


Как да изберем най-доброто РС захранване?

© PCWorld България, pcworld

… и за изцяло модулно такова.

Разбира се, в случая с модулните захранвания допълнителното съпротивление на конекторните връзки е съвсем минимално и не би трябвало да е причина за притеснения. Затова пък модулното окабеляване опростява съществено инсталациите и елиминира излишните връзки, които иначе биха запълнили ненужно вътрешното пространство на РС-то. Неслучайно повечето хора предпочитат модулните захранвания, въпреки, че те по принцип са малко по-скъпи от немодулните такива.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.