Трик на деня: как да използваме Google Translate като прокси

Един доста стар, но много прост и полезен трик дава възможност за бързо използване на прокси без нужда от инсталиране на допълнителни програми на компютъра. Благодарение на това можем да си осигурим достъп до блокирани сайтове с помощта на онлайн преводача translate.google.com. Ето как.

В България, за щастие, рядко се блокират сайтове, но това е нещо, което все пак е напълно възможно. Не че ще стане нещо страшно, ако някой сайт временно или постоянно “изпадне” от Мрежата. Ако обаче става въпрос за сайт, който обичаме да посещаваме често по една или друга причина, това вероятно ще стане повод за сериозни ругатни по нечий повече или по-малко конкретен адрес. Или може би не, защото все пак има начин да си върнем достъпа до него без излишно хабене на нерви. Ето как.

В случая става въпрос за един доста стар, но много прост и полезен трик (или лайф-хак, както е модерно да се нарича напоследък в Мрежата), който дава възможност за бързо използване на прокси без нужда от инсталиране на допълнителни програми на компютъра.

И така, ако в Мрежата бъде блокиран даден сайт, но има достъп до услугите на Google и по-точно до translate.google.com, то тази блокировка може да се заобиколи. Описаният метод няма да работи само в случай, че достъпът до съответния сайт е блокиран на глобално ниво по IP адрес (т.е. на ниво Интернет доставчик или правителство).

За да се използва онлайн  преводачът на Google в ролята на прокси, е достатъчно да се иде на сайта translate.google.com и в полето за превод да се въведе нужния уеб адрес. Вдясно се изобразява линк, който ще отваря сайта не директно, а чрез google.com. Именно това в повечетоп случаи дава възможност за преодоляване на блокировката.


Трик на деня: как да използваме Google Translate като прокси

© PCWorld България, pcworld

Ако искате Google Translate да не превежда сайта неправилно (въпреки, че и в този случай с него ще може да се работи) трябва над полето, в което се изобразява адресът, да се избере един от езиците, който не присъства на желания сайт. Например, ако интерфейсът на YouTube е на английски, то достатъчно е да се избере, да речем, испански и всички надписи на английски ще се игнорират, така че уеб страницата ще се показва в нейния оригинален вид.

Да, толкова е просто.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.