Evernote - най-ценните съвети и трикове

Вероятно сте чували за Evernote. Някои го наричат "средство за бързи бележки" или "организационен инструмент", или "архивираща платформа", но нито един от тези термини не може да изрази колко много неща може да прави. Evernote, най-просто казано е, онлайн платформа за съхраняване на всичко, което може да представлява интерес за вас. При това, колкото повече съдържание добавяте, толкова по-полезна става услугата.Можете да добавяте или добивате инфо от Evernote посредством уеб, пълнокръвни програми за Windows и Mac, или през мобилните платформи iOS, Android, Blackberry и Windows Phone. Evernote приложения има дори за Pebble Smartwatch, разширения за различните уеб браузъри, приложение за писане и рисуване на ръка (Penultimate за iPad), включително и специален хардуер за добавяне на инфо, като скенер (ScanSnap Evernote Edition Scanner). Но всичко това е само повърхността, очевидното. Тук дори не взимаме предвид постоянно растящата екосистема от софтуер на трети страни и разнообразните услуги, които разширяват функционалността на Evernote. Сами разбирате, че с толкова широкоспектърна услуга като Evernote, винаги има какво ново да се научи, трикове да се приложат и съвети, които да се усвоят.

 


Evernote - най-ценните съвети и трикове

© Владо Георгиев, pcworld


Лесно копиране на всичко от уеб

Една от най-важните части в Evernote арсенала ви, трябва да е Evernote Webclipper. Това е разширение за браузърите Chrome, Firefox, Opera и Safari, а в IE се интегрира автоматично след инсталирането на Evernote за Windows. С помощта на това разширение, можете да уловите всичко, което видите онлайн – от цяла страница, през фрагмент от снимка, до подбран текст. От дясно ще забележите меню, което предоставя няколко опции, като промяна на тетрадката (всички бележки отиват в тетрадката на Evernote) и внедряване на стрелки или различни възможности за отбелязване на текст и снимки.

 


Evernote - най-ценните съвети и трикове

© Владо Георгиев, pcworld

Сливане на няколко бележки в една

Често се случва няколко бележки да има нужда да се слеят в една. Това е лесно да се направи в десктоп версиите на Evernote (Windows, Mac и Web) – изберете няколко бележки (задръжте Shift и кликнете) и ще видите графична версия, която представлява купчина. Купчината ще приеме името на първата бележка, която сте избрали. Имайте предвид, че ако имате бележки от допълнителните приложения към Evernote (за пример, Skitch), няма да можете да ги отворите (в тези приложения) след като ги групирате.

 

Създаване на купища Notebooks

Evernote съхранението е метафора, тъй като става въпрос за бележки съхранявани в тетрадки (notebooks). А тетрадките могат да бъдат групирани в купища (stacks). За пример, можете да създадете куп наречен "туризъм" и вътре в него да сложите тетрадки с бележки за различни туристически дестинации. Разбира се, възможно е да споделяте тетрадките, но не е възможно да споделяте купищата.

 

Clearly – едно малко бижу

Компанията Evernote е автор на редица полезни и готини програмки, от които няма как да не споменем малкото бижу Clearly. На първо място, това което прави е да взима статии от уеб пространството и само с един клик да ги прави по-четими и достъпни – премахва рекламите, оправя форматирането и структурирането на текста. Тогава, след като вече имате изчистения текст и желаните снимки, можете да прочетете статията или да я запазите в Evernote.

 


Evernote - най-ценните съвети и трикове

© Владо Георгиев, pcworld

Добавяне на подсещания

Към всяка бележка в Evernote е възможно да се добави подсещане. Изберете иконката с алармата от горната част на всяка бележка и ще получите падащ календар. Там лесно можете да настроите кога и как искате да бъдете подсетени.

 

Създаване на списък от задачи

Факт е, че има много онлайн услуги и мобилни приложения, които превъзхождат по много и различни начини Evernote, що се отнася до създаването на бързи списъци със задачи. Но ако сте решили да ползвате програмата, то поне опознайте основните й функции. Създайте нова бележка и погледнете към текстовата лента над нея (или под нея, ако ползвате мобилното приложение) за инструмента Check Box. Вмъкнете една отметка в съответната бележка и с това можете да стартирате списъка си от задачи.

 

Създаване на бележки с приложения

Собствените приложения на Evernote за мобилните платформи правят относително лесно създаването на нови бележки – текста можете буквално да го напишете сами, плюс това, да добавите изображения и аудио. Но е редно да споменем и няколко от приложенията на други разработчици, които се интегрират директно с Evernote. Нека вземем за пример, Drafts, който може да ви улесни живота на iOS; също както и EverMemo, който е стриктно ориентиран към разширяване функционалността на Evernote.

 


Evernote - най-ценните съвети и трикове

© Владо Георгиев, pcworld

Директна визуализация сред купищата от бележки

Ако сте от този тип хора, които имат визуална памет... Evernote няма да ви помогне по никакъв начин. Освен, ако не използвате опции. Mohiomap прави връзка с Dropbox и предоставя визуален метод за навигиране сред бележките. Освен това, получавате функцията на влачене и поставяне на тагове, което значително ще улесни намирането на връзки и сходства сред огромен брой бележки.

 


Evernote - най-ценните съвети и трикове

© Владо Георгиев, pcworld


Шорткътите

Подобно на всяка десктип програма, Evernote за Mac и Windows има редица полезни клавишни комбинации, които ще направят живота ви по-лесен. Някои от най-ценните ще видите по-долу, като имайте предвид, че там където е "Ctrl", еквивалента на Mac е "Command" клавиша:

Ctrl + N = нова бележка
Ctrl + Shift + N = нова тетрадка
Ctrl + Shift+ T = нов таг
Ctrl + K = добавяне на хиперлинк
Ctrl + Q = бързо излизане от Evernote

Още много клавишни комбинации, ще откриете в Essential Evernote Shortcuts.

 

Използвайте Evernote наместо PowerPoint

Evernote вярва (съвсем основателно, при това), че можете да използвате всичките си бележки като слайдове на PowerPoint. Presentation Mode е точно за тази работа. Опцията е част от Windows, Mac, iPad и iPhone версиите на Evernote – ако имате Premium варианта на програмата. На този адрес, можете да намерите подробен туториъл по темата.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.