Хапчета за главоболия с Windows 10 –проблеми и решения

Въпреки усилията на Microsoft, новата Windows 10 все още не е съвършената операционна система. Именно това определя и необходимостта от статии като тази, в която даваме прости и лесни за прилагане решения, на някои досадни проблеми, които могат да възникнат в процеса на работа с “десетката”.

След недотам успешната операционна система Windows 8, които някои потребители не се притесняват да определят и като “бедствие”, ъпгрейдът към Windows 10 сигурно е дошъл като освежаващ бриз за мнозина. Особено при положение, че (все още) е безплатен. А след повече от два месеца и половина употреба повечето предприели актуализацията потребители сигурно са се уверили, че “десетката” не само успешно връща РС-фокусираните характеристики, които “осмицата” изобщо не трябваше да маха, но и удачно добавя редица полезни неща, каквато е например по-тясната интеграция с останалите услуги на Microsoft.

Но всичко това изобщо не значи, че Windows 10 е олицетворение на съвършенството. Въпреки многото си предимства, сред които виртуалните десктопи, работещите в прозорци Windows Store приложения, преработеното Start меню, DirectX 12 и др., новата операционна система все още има някои досадни специфики, които едва ли допадат на всички.

Какво имаме предвид? Ами например промяната на браузъра по подразбиране след ъпгрейда, задължителните ъпдейти, а да не забравяме и прекалената склонност към споделяне на разни данни, която предизвика истинска шпионска истерия. И това са само някои от характеристиките на “десетката”, които могат да ви докарат главоболия.

Но има и добри новина: за повечето от тях има лечение, при това лесно за прилагане. Нека да видим за какви “хапчета” става въпрос.

Укротяване на опърничавите задължителни ъпдейти

За разлика от преди, сега потребителите на домашната версия на Windows 10 нямат голям избор по отношение на това кога и какви ъпдейти да си инсталират – в “десетката” това решение се взема еднолично от Microsoft. Това, разбира се, си има и добрите страни, но може да бъде и катастрофално, ако системата инсталира лош ъпдейт, който блокира компютъра или го вкарва в безкраен цикъл на рестартиране. А също и ако ъпдейтите се свалят на устройство с ограничен по гигабайти тарифен план.

Естествено, има начин споменатите евентуални бедствия да бъдат предотвратени.


Хапчета за главоболия с Windows 10 –проблеми и решения

© PCWorld България, pcworld

Ще започнем от втория случай, тъй като за него решението е по-просто: достатъчно е просто Wi-Fi мрежата да се сложи на т.нар. metered connection опция (б.р. каквато липсва за Ethernet връзките), която указва, че ползвате тарифен план с ограничен трафик. За да настроите Wi-Fi връзката си като ограничена, следвайте пътя Settings > Network & Internet >Wi-Fi > Advanced options > Set as metered connection. След като направите това, Windows 10 ще ви даде възможност да сваляте ъпдейтите в момент по ваш избор.

Лошите ъпдейти са “друга бира”, при която малко предварителна подготовка върши страхотна работа. А тя е свързана с една програмка, която Microsoft представи в подготвителната фаза на Windows 10 – един troubleshooter инструмент, който дава възможност за скриване на лошите ъпдейти. Преди това обаче тези ъпдейти трябва да се деинсталират. Това става от Control Panel > Programs > Programs and Features > View installed updates. На това място маркирайте ъпдейта, който крашва системата и кликнете на бутона за деинсталиране, който ще се появи. След като направите това, стартирайте troubleshooter инструмента, за който стана въпрос и скрийте проблемния пач от Windows Update списъка, така че да не се преинсталира отново при следващата пакетна актуализация.


Хапчета за главоболия с Windows 10 –проблеми и решения

© PCWorld България, pcworld

Да, малко сложно изглежда, но работи, Иначе самият може да се свали от страницата за поддръжка на Microsoft.

Поемете контрола над принудителните рестартирания

Притесненията около т.нар. принудителни рестартирания в Windows са до голяма степен преувеличени, защото процедурата в операционната система от години насам е отработвана многократно и по принцип избира оптималния момент за рестарт и сваляне на ъпдейти. Този въпрос обаче излиза на дневен ред отново, ако сте свикнали да сваляте ъпдейтите си ръчно – нещо, което, както вече отбелязахме, в Windows 10 Home не е възможно.


Хапчета за главоболия с Windows 10 –проблеми и решения

© PCWorld България, pcworld

За сметка на това имате възможност да насрочите нужните на системата реставрирания за време по ваш избор. За да го направите, идете в  Settings > Update & Security > Windows Update > Advanced Options > Choose how updates are installed, и след това изберете Notify to schedule restart от падащото меню в горната част на страницата.

След активирането на този режим, системно уведомление ще ви иска да избирате определено време за рестарт всеки път, щом на РС-то ви бъде свалена софтуерна актуализация, която изисква такова рестартиране.

Продължава на следващата страницаЗаключване на Windows P2P

На Microsoft им е дошла страхотна идея за начин да доставят ъпдейти за Windows 10: peer-to-peer мрежите. По подразбиране, вашето Windows 10 PC споделя системните файлове с другите компютърни устройства в домашната мрежа, а също и в голямата глобална мрежа на Интернет, като сваля и разпределя ъпдейтите, без да разчита само на сървърите на Microsoft.


Хапчета за главоболия с Windows 10 –проблеми и решения

© PCWorld България, pcworld

Ако обаче не ви допада идеята да споделяте своята интернет връзка и своя компютър, за да актуализирате машините на непознати хора, просто трябва да изключите P2P мрежата. Това става лесно: Settings > Update & Security > Windows Update > Advanced Options > Choose how updates are delivered. На това място, включете слайдер бутона на позиция Off (Изключено), ако искате да изключите функцията изцяло, или я осдтавете включена, но изберете опцията на радио-бутона PCs on my local network, за да споделяте ъпдейтите само с Windows 10 компютрите в домашната си мрежа.

Преглед на списъка с приложения в Start менюто

Това, че в Windows 10 прословутото Start меню отново е на своето място е чудесно, но то пак не е реализирано по най-добрия възможен начин. Този азбучно организиран “All apps” списък с приложения например може да направи човек буквално разноглед, ако има много инсталирани програми и, ако трябва да търси чак до онези, започващи с букви W, да речем.


Хапчета за главоболия с Windows 10 –проблеми и решения

© PCWorld България, pcworld

За да си спестите продължителното и светозавъртащо скролиране, просто кликнете на някое от едносимволните обозначения в All Apps списъка. В Start менюто ще се появи азбуката, в която просто можете да изберете буквата, с която започва търсената програма. Така за нула време ще намирате често използвани приложения като Word например.

Къде, по дяволите, е любимият ми браузър?!? 

Дали случайно не сте избрали Express Settings опцията по време на инсталацията на своя безплатен Windows 10 ъпгрейд? Ако е така, може да откриете с неприятна изненада, че при първото логване вашият браузър по подразбиране не е любимият ви, а Microsoft Edge. Ако ви се е случило това, не бързайте да ругаете. Ето как можете отново да включите на предпочитаната от вас програма.


Хапчета за главоболия с Windows 10 –проблеми и решения

© PCWorld България, pcworld

Идете в Control Panel > Programs > Default Programs > Set your default programs. Ако вашяит любим браузър е, да кажем, Firefox, скролнете през списъка с програми, докато го намерите, след това кликнете на него и изберете Set this program as default. Готово.

Да махнем PDF-ите от Edge

В Windows 8 много неща бяха сбъркани, но имаше и такива, които бяха реализирани както трябва. Едно такова, според нас, беше включеният по подразбиране PDF четец на Microsoft. За съжаление, той беше Windows Store приложение, което автоматично означаваше, че той може да се използва само на цял екран в онзи неприятен Windows 8 Snap режим, който дори не се доближи до аналогичната функция на чистия десктоп. Но когато единствената смислена алтернатива на приложението е Adobe Reader, PDF четецът на Microsoft определено беше за предпочитане.Microsoft PDF Reader

Но в Windows 10 от Microsoft са решили да не включват по подразбиране своя PDF Reader. Вместо това, тази роля е поверена на браузъра Edge. Тази промяна обаче не е добро решение, защото Edge не е добър PDF четец, а Windows приложенията сега се държат значително по-добре в рамките на прозорци на работния плот.

Ако връщането към програмата на Adobe ви се струва твърде отчаяна мярка, не се притеснявайте. По-приятният PDF Reader на Microsoft все още си е наличен в Windows Store, откъдето можете да си го свлаите безплатно. Ако пък предпочитате не-Microsoft-ски програми, спокойно можете да изпробвате и други приложения като Sumatra PDF или Foxit Reader.

След като свалите и инсталирате предпочитаната програма обаче, ще трябва да ги укажете като приложения по подразбиране за четене на PDF документи. За целта идете отново там, където указахте и default браузъра: Control Panel > Programs > Default Programs > Set your default programs.  В списъка с приложенията намерете своя PDF четец, след това кликнете Choose defaults for this program. На следващия прозорец отметнете PDF чекбокса, след това кликнете на Save и сте готови. Ако става въпрос за четеца на Microsoft, можете спокойно да го направите програма за отваряне и на файлове от тип XPS и TIFF. Ако не знаете какви са тези файлове, просто си го оставете да чете само PDF-и.

Абсолютно същите стъпки са валидни за избор и на други програми по подразбиране, включително за четци като Sumatra или Foxit.

Пропускаме ли нещо важно?

Е, засега това беше кратката ни селекция от съвети и трикове за решаване на евентуални дребни проблеми с Windows 10. Допускаме обаче, че те съвсем не обхващат всички възможни ядове, с които може да се сблъска човек при работа с новата ОС на Microsoft, затова правим уговорката, че в близко бъдеще може и да разширим темата.

Ако пък вие смятате, че сме пропуснали нещо важно и знаете как другите потребители на Windows 10 могат да се справят по-добре с него, не се притеснявайте да споделите в коментарната секция по-долу.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.