Дават $20 000 на хакера, който успее да разбие облака pCloud

От вчера тече срокът от 3 месеца за разбиване на услугата pCloud Crypto, с която швейцарската компания с българско IT ноу-хау гарантира сигурността на файловете на потребителите си. pCloud дава награда от 20 000 щатски долара на хакера, който успее да пробие защитата на облака, който осигурява максимум сигурност на данните.

Във времена, когато всички генерираме огромни количества данни и ги съхраняваме в “облаци”, без реално да знаем кой, как и кога всъщност може да ги чете, сигурността на личната ни информация започва все повече да излиза на преден план за интернет потребителите. Дали обаче изобщо има облачна услуга, която да гарантира защитата на нашите данни? Положителен отговор на този въпрос даде вчера швейцарската компания с българско IT ноу-хау pCloud, която представи съвременните тенденции в облачните услуги и демонстрира как според нев трябва да изглежда дигиталното ни бъдеще.

И по-точно, компанията представи своите облачните услуги, които предлагат съхранение на поверителни данни, информация и файлове на едно място с достъп до тях, възможен от всякакви устройства, включително смартфони. Според pCloud, тяхната услугата е така проектирана, че “сигурността е равна на това всеки файл да има поне по 5 копия, а потребителят може да достъпва файловете си чрез мобилно, уеб и десктоп приложение”.


Дават  000 на хакера, който успее да разбие облака pCloud

© PCWorld България, pcworld

А от компанията всъщност са толкова уверени в силната защита на данните в своето хранилище, че са готови да дадат $20 000 на хакера, който успее да разбие облака и да се добере до данните.


Дават  000 на хакера, който успее да разбие облака pCloud

© PCWorld България, pcworld

Това е и голямото предизвикателство на pCloud към хакерите от цял свят: те имат три месеца да се преборят фирмената услуга pCloud Crypto, с която компанията гарантира сигурността на файловете на потребителите си.


Дават  000 на хакера, който успее да разбие облака pCloud

© PCWorld България, pcworld

Според Тунио Зафер, главен изпълнителен директор на pCloud (на снимката),  за пръв път се обявява хакерско предизвикателство на реална база, а не на специално създадено копие.

Самата защита е базирана на т.нар. client-side encryption (криптиране „от страната на клиента“), с което поверителните данни са заключени в Crypto папка и клиентът е единственият човек, който има паролата за папката. А чрез политиката на zero knowledge privacy (нулево ниво на информираност) нито компанията, като доставчик на услугата, нито който и да било друг освен самия потребител, има достъп до заключените файлове.

Е, след около 3 месеца ще разберем дали това наистина е така.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.