Да вземем Windows Store приложенията в училище (и навсякъде другаде)

Кратко ръководство за инсталиране на Windows Store приложения на USB флашка или SD карта, което ще ви е от полза, ако искате да спестите част от вътрешното дисково пространство на лаптопа или таблета си с Windows 8/8.1

Започна поредната учебна година, а с нея – и поредното голямо разнасяне на мобилни компютри. И в това няма нищо чудно, нито пък нередно. През последните няколко години, най-вече след излизането на Windows 8,  пазарът беше буквално залят от сравнително евтини Windows-базирани таблети и лаптопи. Може би много от вас вече имат такива устройства, които безспорно са добър избор за учащите (и техните родители) с отънели от покупки на книги и пособия портфейли. И може би много от вас вече са разбрали по трудния начин, че тези лаптопи и таблети от базов клас имат едно съществено ограничение – малкото вградено дисково пространство, което обикновено не надхвърля 32GB или дори 16GB. Но Windows и основния софтуер за тази операционна система лесно заемат двуцифрено число гигабайти, така че обикновено рядко остава място за допълнителни приложения, снимки, видео, игри или други персонални файлове, които могат да потрябват на един ученик или студент.

Наистина, немалко от базовия клас таблети и лаптопи имат слотове за MicroSD карти, чрез които пространството за съхранение може да бъде разширено с още място за файлове и мултимедия. Какво обаче да правим, ако искаме да сложим там и някои от модерните Windows Store приложения (които често също заемат доста пространство), при положение, че в графичния интерфейс на операционната система не е предвиден начин за инсталирането им на подвижен носител? Е, прибягваме до триковете, научени от PC World, разбира се. А в случая става въпрос за малък хак на регистъра на Windows 8 /8.1, който ще ви даде още един начин да спестите оскъдното дисково пространство в таблета си.

Преди да ви разкрием начина обаче, бихме искали да ви обърнем внимание на нещо важно: ако смятате да стартирате приложения от подвижен носител, добре е да изберете за такъв възможно най-бързата и високопроизводителна SD карта, която се поддържа от устройството ви и която можете да намерите. Уверете се също, че  размерът на картата е подходящ за целите ви и че той се поддържа от устройството – има много таблети, които работят с малки MicroSD карти, но не поддържат големите. Ако пък предпочитате да използвате флашка, опитайте да си намерите такава, която поддържа USB 3.0 – най-бързата версия на стандарта досега. Добре е също така да ползвате възможно най-компактната флашка, за да сведете до минимум вероятността от механични повреди, нанесени случайно, докато устройството е в порта.

Това е, нека сега да видим как точно се инсталират приложения от Windows Store на флашка или SD карта. Ето какви са етапите:

1) Подгответе SD картата / флашката

По принцип всяка SD карта или флашка може да съхранява Windows 8 приложения, но за целта тя трябва да бъде форматирана под системата NTFS. За да проверите дали вашата е такава, сложете картата/флашката в съответния слот/конектор, отворете един File Explorer прозорец, намерете устройството си за съхранение, кликнете с десен бутон на иконката му (или докоснете по продължително, ако сте със сензорен интерфейс) и изберете Properties.

Да вземем Windows Store приложенията в училище (и навсякъде другаде)

Можете да видите каква е файловата система на носителя в горната част от прозореца на опцията  Properties.

Ако картата или флашката ви не е в NTFS формат, можете лесно да промените това. Разбира се, добре е да се уверите предварително, че сте копирали всичките си важни файлове на сигурно място преди да предприемете форматирането.

Ако сте свършили това важно дело, можете да форматирате с десен клик (или дълго докосване) върху иконата на устройството и избор на опция  Format. В нейния диалогов прозорец, вижте дали е избрана NTFS в секцията File System и че има отметка в кутийката на Quick Format в долната част на прозореца. След като сте готови, кликнете на Start.

Да вземем Windows Store приложенията в училище (и навсякъде другаде)

Форматиране на подвижно устройство за съхранение под NTFS файлова система.

Дори устройството за съхранение да е вече форматирано в NTFS, може да намерите за полезно да създадете отделна папка, където да записвате и инсталирате Windows 8 приложенията си. За целта просто отворете File Explorer прозорец, отидете до устройството и направете папка, която наречете Windows Apps, Win8Apps или нещо от сорта – за собствено улеснение. При инсталирането на приложения в нея Windows ще създава под-папка за всяка отделна програма.

2) Променете нужната настройка в регистъра

За да промените мястото, където се инсталират Windows 8 приложенията, първо трябва да си дадете администраторски права за редактиране и промени в съответния registry ключ. За целта трябва да си отворите Registry Editor. Това става  от стартовия екран, където трябва да въведете командата regedit. След това отваряте програмата в резултатите от търсенето и следвате следните стъпки:

1.       В отворения Registry Editor намерете следното място: HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Appx

2.       В лявата част на прозореца кликнете с десен бутон на ключа Appx (или го докоснете продължително) и след това кликнете на Permissions... а после ….


Да вземем Windows Store приложенията в училище (и навсякъде другаде)

© PCWorld България, pcworld

Достъп до Permissions функцията в Appx ключа.

3.       В прозореца на Permissions кликнете на бутона Advanced.

Да вземем Windows Store приложенията в училище (и навсякъде другаде)

Достъп до Advanced Permissions менюто в Appx ключа.

4.       В диалоговото поле на Advanced Security Settings, кликнете на линка Change горе, точно до TrustedInstaller.


Да вземем Windows Store приложенията в училище (и навсякъде другаде)

© PCWorld България, pcworld

Прозорецът за промяна на “владението” 

5.       Въведете “administrators в полето, кликнете на Check Names и след това OK.

 


Да вземем Windows Store приложенията в училище (и навсякъде другаде)

© PCWorld България, pcworld

Промяна на владението в Appx ключа на Administrators.

6.       В горната част на диалоговия прозорец на Advanced Security Settings изберете опцията Replace owner on subcontainers and objects с отметка в съответния чекбокс и кликнете на OK.


Да вземем Windows Store приложенията в училище (и навсякъде другаде)

© PCWorld България, pcworld

Прилагане на ownership промените за всички настройки на Appx ключа.

7.       Обратно в прозореца Permissions  изберете опцията Administrators от списъка, а за пълен контрол (Full Control) изберете чекбокса Allow и кликнете на OK.

Да вземем Windows Store приложенията в училище (и навсякъде другаде)

Позволяване на пълен контрол в Appx ключа.

8.       Връщате се в главния прозорец на Registry Editor, кликате дв апъти на PackageRoot опцията в дясната му част.


Да вземем Windows Store приложенията в училище (и навсякъде другаде)

© PCWorld България, pcworld

Най-накрая, ето къде определяте мястото, където ще инсталирате файловете на Windows 8 приложенията си.

9.       Въведете желаното устройство или папката, която създадохте по-рано, и кликнете на OK.

Да вземем Windows Store приложенията в училище (и навсякъде другаде)

В нашия пример ние съхраняваме данните на Windows 8 приложенията в папка на app data to SD карта, обозначена като E драйв.

10.   Рестартирайте мобилното си устройство, за да бъдат приложени всички направени промени.

3) Преместете старите приложения на новото място 

Вероятно вече сте се досетили, че описаният тук дребен хак на регистъра ще се отрази само на приложенията, които се иснталират след направената процедура. Инсталираните преди това приложения ще си останат на старото място. Ако желаете обаче, можете да ги “преместите” в същата папка на подвижния носител. За целта е достатъчно просто да ги деинсталирате и да си ги инсталирате отново от Windows Store. Не забравяйте все пак, че при това има опасност да загубите всички записани преди това данни или настройки за въпросните приложения.

Разбира се,  описаното дотук засяга само един от възможните аспекти на пестенето на ценно място на лаптопите или таблетите от базов клас. Ако искате да освободите още пространство във вътрешния диск, можете също да се отървете от стандартните ненужни неща: неизползвани приложения, софтуерен боклук, временни файлове, стари документи, гледани филми  и пр. Добра идея е също да копирате Recovery Partition секцията си на външен носител, след което можете да я махнете от вътрешния.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.