Без паника! Лесни решения за 4 обичайни РС проблема

Кафето ви се разляло върху лаптопа? Децата са счупили екрана му? Изтрили сте важен файл? Няма интернет? Това са се проблеми със сравнително лесни решения, а рецептите за тях ще намерите в следващите редове.

През последните двадесет и кусур години сме решили немалко проблеми, свързани с РС техниката, а по всичко личи, че ще продължим да предлагаме такива решения и занапред. Защото макар и напоследък да не са толкова популярни като смартфоните, компютрите все още са доста важна част от живота ни. Доказателство за това е и самият факт, че сте проявили интерес към настоящата статия. А в нея ще ви предложим решения на няколко обичайни проблема, които могат да възникнат при употребата на настолни и преносими компютри.

Илюстрация: Shutterstock.com

Не, това на снимката не е едно от предложенията ни, макар че като се замисли човек, то със сигурност ще елиминира всякакви по-нататъшни ядове с проблемния компютър ...  Но не се притеснявайте, пистолет може и да не помогне особено в случай на счупен лаптоп екран, излята кола върху клавиатурата му, изтрити важни файлове или липса на интернет връзка, но следващите редове със сигурност ще ви заредят със знания, които ще ви помогнат да решите споменатите проблеми относително лесно и без чужда помощ.

Ø       Счупен екран на лаптопа

Лаптопите понякога проявяват неприятната и доста изненадваща склонност да скачат от скута ви и да падат “по очи” на пода или на паважа, ако сърфирате навън. И колкото по-твърда е повърхността, толкова по-вероятно е да се случи именно така (ако не вярвате, питайте г-н Мърфи). Какво обаче може да се направи, ако това доведе до счупен екран?


Без паника! Лесни решения за 4 обичайни РС проблема

© PCWorld България, pcworld

Първо най-важното: Уверете се, че е повреден само дисплеят на лаптопа, а не нещо по-важно (например графичната карта или хард диска). Ако щетите се ограничават само до пукнатина върху екрана, можете спокойно да продължите да използвате ноутбука, поне докато се уверите, че няма други повреди.

Ако няма видими повреди по дисплея, но той се държи странно (напр. трепка, изкривява картината или гасне от време на време), можете да включите външен монитор. За целта ноутбукът ще трябва да разполага с подходящ изходен порт (HDMI, mini-HDMI, DisplayPort, mini-DisplayPort, DVI или VGA), а вие – с подходящ монитор или телевизор, както и с кабел, разбира се. Ако след включването на външен монитор всичко изглежда наред, то най-вероятно проблемът е само в електрическите връзки между лаптоп екрана и неговата компютърна част.

[[img:3226038]]

Решението на проблема: Хубавото в случай на счупен лаптоп екран е, че обикновено не се налага проблемът да бъде отстраняван незабавно. При малки визуални дефекти, можете да продължите да използвате лаптопа както обикновено. Разбира се, добре е да избягвате да го движите прекалено много, да го затваряте или да пътувате с него, защото всяко подобно механично въздействие може да разшири пукнатините.
Ако искате да поправяте екрана, по принцип най-добре е да прибегнете до специализираната помощ на квалифициран сервиз за преносими компютри, макар че по-смелите от вас сигурно биха се пробвали да сменят екрана и самостоятелно (по-лесно е отколкото изглежда на пръв поглед). Все пак първият вариант е за предпочитане, особено ако става въпрос за по-специфична машина като ултрабук, хибрид или MacBook. Минусът на това решение е, че може да излезе малко по-скъпо (освен ако нямате разширена гаранция, която покрива подобни случаи).

Ø       Изтрит важен файл

Съществуват два вида “важни файлове”: едните са файлове, които са важни за вас самите, като например видеото от сватбата или снимките от абитуриентския ви бал, а другите – файлове, които са важни за вашия компютър, например системните. Естествено, не допускаме, че целенасочено ровите из системните директории, за да триете от там за удоволствие, но по понякога важните системни файлове могат да бъдат изтрити или повредени и по друг начин – например при сривове на РС системата, от малуер или поради работата на прекалено “старателна” антивирусна програма. И в двата случая има спасение.

Първо най-важното: Ако сте изтрили случайно важна снимка или документ, не се паникьосвате. Първо вижте дали наистина е изтрит безвъзвратно и дали не можете да го откриете. Отворете Windows Explorer и въведете името на файла в полето за търсене – може файлът просто да е преместен при случайно “провлачване” с мишката.

Recicle Bin sort

Ако не откривате файла по описания начин, отворете “кошчето за боклук” (Recycle Bin) и погледнете там. Ако в кошчето има много файлова, просто ги сортирайте по дата, така че най-скоро изтритите да се появят най-горе в списъка.

Възможните решения: Ако тези търсения не свършат работа, опитайте да използвате някой софтуерен инструмент за възстановяване на данни, като например програмката Recuva, която сме ви препоръчвали неведнъж от страниците на PC World. И има защо – тази програмка неслучайно е част и от препоръките ни за възтановяване на изтрити файлове дори от Аndroid устройства.

Ако и recovery софтуерът не успее да възстанови изтрития файл, може да опитате да си го върнете и от компютърния бекъп. Windows 7 по принцип автоматично запазва предишни версии (previous versions) на файловете ви, но в Windows 8 това става, само след ръчно включване на функцията File History. В Windows 7, отворете Windows Explorer и намерете папката, където доскоро е бил файлът. Кликнете с десен бутон върху папката, а след това с ляв бутон на опцията Restore previous. Ще видите списък от бекъпи на папката по дати на промяна. Изберете някой, за който сте сигурни, че е отпреди изтриването на файла и кликнете на Restore. В Windows 8 можете да възстановите изтрити файлове, като отворите менюто File History и кликнете на опцията Restore personal files.

previous versions

Разбира се, най-лесно ще възстановите информацията, ако сте послушали и обичайните ни препоръки за редовен бекъп на ценните данни, още повече, че въпросният процес е съвсем прост. Ако не сте проявили своевременно здрав разум и ако изтритите файлове са наистина важни, може да ви се наложи да похарчите някой и друг лев за професионална услуга.

А ако изтритите файлове не са лични, а системни, възможните решения не са чак толкова много. Общо взето, те се свеждат до използване на System Restore опцията на инсталационния диск на операционната система (ако разполагате с такъв) или до цялостна преинсталация на Windows. Но ако ще преинсталирайте, не забравяйте преди това да преместите на външен носител важните си лични файлове.

Продължава на следващата страницаØ       Разлята върху тениката течност

На всекиго се случва – безметежно си похапвате и попийвате пред компютъра докато в един момент … опа! … кафето се премества от чашата върху клавиатурата ви.

Първо най-важното: След като приключите с ругатните, е добре да си припомните нещо важно: течностите повреждат електрониката, не защото са течности, а защото съдържат разни вредни за електрониката неща Технически погледнато, заливането на компютъра с чиста дестилирана вода би трябвало да е съвсем безопасно – опасни са солта, минералите и другите електропроводими съставки, които могат да предизвикат корозия или късо съединение. Затова, ако сте разлели нещо върху лаптопа или клавиатурата, първото нещо, което трябва да направите, е да изключите машината възможно най-бързо, при това като извадите щепсела от контакта и махнете батерията (ако става въпрос за лаптоп).

Решението на проблема: След като сте изключили компютъра, махнете от него всички кабели, подвижни компоненти, мултимедийни карти и външни устройства и обърнете машината “надолу с главата” или настрани, така че разлятото да е най-отдолу. В случая с лаптопа е добре да държите течността далеч от екрана. Можете да попиете течността останала отвън с мека тъкан, която не оставя влакна.


Без паника! Лесни решения за 4 обичайни РС проблема

© PCWorld България, pcworld

Ако по невнимание разлеете течност в компютъра, разглобете го възможно най-бързо - след като го изключите от щепсела, разбира се.

След като разлятото се отцеди, добре е да опитате да разглобите РС-то във възможно най-голяма степен. Не е страшно, ако конструктивните му особености не позволяват това да се направи съвсем, но може би ще е добре поне да извадите бутоните на клавиатурата, за да я подсушите добре. Ако сте разлели не вода, а нещо друго, хубаво ще е също да почистите машината с някакъв подходящ за електроника препарат – някои питиета са лепкави и корозивни, дори след като засъхнат.

След като сте изключили, разглобили и подсушили хубаво компютъра … оставете го в това положение възможно най-дълго, а след това изчакайте поне още два дена (в идеалния случай – поне седмица). След това сглобете всичко, отправете кратка молитва към боговете на РС-тата и включете отново машината.

Ø       Няма достъп до интернет

Няма нищо по-досадно от това да седнеш пред компютъра с намерение да погледаш забавни клипчета от YouTube, само за да установиш, че няма връзка с интернет. Разбира се, това е чудесен повод да поругаеш интернет доставчика, но има и други, далеч по-полезни неща, които могат да се направят в този случй.

Първо най-важното: Обикновено има три или четири източника на стандартни ядове с интернет връзката, в зависимост от това дали тя е кабелна или безжична. Заподозрян Номер 1 е интернет доставчикът, при който може да има локална или регионална авария. Източник #2 е мрежовият адаптер, който може да не функционира правилно. Източник #3 е безжичният рутер, който може да е забил, а източник #4 е самият компютър.


Без паника! Лесни решения за 4 обичайни РС проблема

© PCWorld България, pcworld

Възможните решения:  Най-лесният начин да проверите дали всичко е наред при интерет доставчика ви е да му се обадите. Но преди това все пак се уверете, че наистина до вас не стига интернет – например като опитате да влезете от друго устройство в домашната или офис мрежа – лаптоп, таблет или смартфон. Така можете да проверите дали проблемът не е в самия компютър. Ако не успявате да се свържете с Мрежата, просто се обадете и споделете проблема си – ако причината е в доставчика, това е всичко, което можете да направите.

Ако не разполагате с друго устройство за връзка или не очаквате ядове от страна на доставчика, можете да се насочите към рутера. Първо изключете устройството от контакта и изчакайте поне 30 секунди, преди да го включите отново. Рестартирайте РС-то, за да инициализирате отново и мрежовия адаптер и проверете дали имате връзка. Ако няма, а връзката е кабелна, проверете дали LAN кабелът не е изваден от куплунгите или дали не е повреден.

Можете да проверите дали проблемът не е в мрежовия адаптер на компютъра. Пътят сигурно ви е известен: Control Panel > Device Manager > Network adapters. Кликнете с десен бутон на мрежовия адаптер и му задайте стойност Enable, ако е изключен. Ако не е така, кликнете на Properties и проверете статуса на устройството (там трябва да пише "This device is working properly"). Ако устройството НЕ работи правилно, може би трябва да актуализирате драйвера му. За целта кликнете на таба Driver и след това - на Update Driver.


Без паника! Лесни решения за 4 обичайни РС проблема

© PCWorld България, pcworld

В случай, че използвате безжична връзка и лаптоп, проверете дали Wi-Fi адаптерът му е включен – много лаптопи имат отделен бутон за целта, който понякога може да се натисне и случайно…


Е, надяваме се, че сме помогнали. Ако пък всичко това ви е известно и вече сте минавали през описаните стъпки, споделете познанията си и информацията с хората, които може да имат нужда от тях

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.