PIN-кодове с емотикони = много по-добра защита

Нов софтуер за електронно банкиране предлага набор от 44 иконки emoji за създаване на 4-символен PIN-код. Така възможните комбинации са хиляди пъти повече, отколкото тези, базирани на цифри.

Както показва практиката, сред най-използваните пароли по света са символни набори от рода на “123456”, “password” и други лесни за отгатване и разбиване комбинации. Причината обикновено е свързана не само с мързел, а и с факта, че тези комбинации са и съвсем лесни за запомняне. Но това, както споменахме, улеснява и взломаджиите. За да елиминира този проблем, компанията Intelligent Environments предлага интересен начин за повишаване на нивото на сигурност. Той също е свързан с използване на пароли, но такива, които вместо от символи, се състоят от емотикони emoji.

Въпросната компания е разработила софтуер за електронно банкиране, който предлага възможност за използване на общо 44 иконки emoji за създаване на 4-символен PIN-код. Именно това решение разработчиците смятат за “първата в света парола с емотикони”. В Intelligent Environments смятат, че предлаганото от тях решение е по-безопасно, от традиционните PIN-кодове. И се аргументират подобаващо.

Според специалистите, 4-символен PIN-код, базиран на набор от 44 emoji иконки позволява да се създадат почти 3,5 млн. (по-тчно 3 498 308) уникални комбинации от символи, докато традиционните комбинации от 4 цифри дават възможност за използване само на 7290 неповтарящи се комбинации. Освен това, отказът от цифрите ще позволи да се избегнат и лесните за разбиване комбинации, представляващи календарни дати.

Редно е да се добави също, че тази година се очаква разширяване на броя emoji емотикони, достъпни за използване в мобилни устройства, след като стандартизиращата организация Unicode Consortium показа набор от 37 нови символа. Сред тях има повече иконки за храна, спортни събития, религиозни символи и др. Още 38 нови емотикона emoji  се очакват и през 2016 г.


PIN-кодове с емотикони = много по-добра защита

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.