7 причини да запазим старото РС, вместо да купуваме ново

Най-важното е да си дадете максимално честен отговор на въпроса дали наистина имате нужда от нов компютър. Този отговор може да ви изненада и да ви спести пари, а в следващите редове можете да откриете и разумните основания за преосмисляне на идеята за покупка на нова РС система.

Малцина са почитателите на компютърниоте технологии, които могат да устоят на последния писък на модата във високите технологии или на дълбоката съблазън, която се крие в една нова, лъскава джаджа. Но това не означава непременно, че изхвърлянето на доброто-старо РС на боклука в името на нова, високопроизводителна „резачка“, е добра идея.

Най-вероятно в този момент РС ентусиастите, заклетите геймъри и авторите на мултимедийно съдържание са готови да нададат многогласен протестен рев. И той ще е напълно основателен, защото за тях новият, високоскоростен и ултра-модерен хардуер е жизнена необходимост, служеща за поддържането на техния любим начин на живот ...или поне на забавление.

За онова огромно мнозинство от хора обаче, които просто използват компютрите, за да си вършат работата, да преглеждат това-онова в интернет, да гледат някой и друг филм в моменти на отмора или чат-пат да „поразцъкат“ някоя игричка, със сигурност ще е по-добре да си спести парите. Има поне 7 основателни причини за това.

1)       Старото РС си функционира добре и все още върши работа

На страниците на PC World неведнъж сме отбелязвали, че за повечето ежедневни компютърни задачи не са нужни кой знае колко „конски сили“ под капака на РС системата. Всъщност дори стари РС-та и машини с базова конфигурация са съвсем способни да възпроизвеждат 1080p видео, да ровят в Интернет, да изпращат и получават мейли и да редактират бързо и лесно Office документи.

А освен това, въпреки, че Законът на Муур по принцип все още е в сила, производителността на процесорите съвсем не расте толкова бързо, колкото преди години. Ако например навремето бързодействието на CPU чиповете се увеличаваше приблизително с 30% с всяко ново поколение, то през последното десетилетие този напредък се забави значително. Днес новите процесори обикновено са само 5 до 10 процента по-бързи в сравнение със своите предшественици, а тактовите им честоти на практика почти не растат.


7 причини да запазим старото РС, вместо да купуваме ново

© PCWorld България, pcworld

В резултат на това една РС конфигурация на 6-7 години все още може да бъде „в играта“ и без проблем да се използва за иззпълнение на гореизброените ежедневни задачи. А домашната ни практика показва, че дори 8-годишен компютър с 2,66-гигахерцов процесор Intel Core 2 Duo и с минимални ъпгрейди (с видеокарта Radeon 5850 и SSD за системен диск) „мачка“ дори при изпитания с повечето модерни 3D игри. Е, може би без някои гейм заглавия от 2014-2015 г.

2)       Старото РС може да бъде ускорено евтино и лесно

Не че компютрите не се забавят с времето. Но това също е проблем, на който неведнъж сме обръщали внимание и за който сигурно вече знаете обичайната причина. Най-често виновници за уронване на РС производителността са софтуерните боклуци и задръствания, характерни за Windows системите (главно по-старите). Със сигурност знаете обаче и факта, че този проблем е относително лесен и евтин за решаване с достъпни и изпитани средства -  посредством подходящи хардуерни или софтуерни „РС ускорители“.


7 причини да запазим старото РС, вместо да купуваме ново

© PCWorld България, pcworld

Емблематричен пример за такъв (хардуерен) ускорител е ъпгрейдът с полупроводников диск. Няма майтап, едно SSD може да накара стар компютър с летаргичен механичен диск буквално да се държи като нов. Разбира се, цената зависи главно от обема на SSD модела, който изберете, но днес този ъпгрейд е по-евтин от всякога. Всъщност има и някои индикации, че „цената за мегабайт“ при SSD устройствата вече застрашително наближава тази при HDD дисковете. И имаме съвсем скорошен пример в това отношение.


7 причини да запазим старото РС, вместо да купуваме ново

© PCWorld България, pcworld

Доказан практически позитивен ефект върху производителността има и ъпгрейдът на видеокартата – особено, ако ще ползвате старото РС за забавления с игри и видео.

3)       Windows 10

Ако навремето излизането на нова операционна система Windows беше съпроводено и със значително обновяване на изискванията към хардуера, то днес това вече не е така. Такава тенденция се забелязваше още при Windows 7 и 8/8.1, но при Windows 10 тя е съвсем ясно изразена. Системните изисквания на новата операционна система на Microsoft са съвсем скормни, така че тя със сигурност няма да „натежи“ дори на порядъчно стар хардуер.


7 причини да запазим старото РС, вместо да купуваме ново

© PCWorld България, pcworld

Засега не е ясно как точно стои въпросът със съвместимостта и дали ще има проблеми, както, макар и рядко, се случваше с Windows 8.1, но е факт, че Microsoft наистина иска потребителите да използват „десятката“. Затова говори както универсалната насоченост на Windows 10, която по замисъл трябва да работи на всякакви машини – от настолни до таблети и смартфони – но също и прословутото предложение за безплатен ъпдейт, насочено към потребителите на Windows 7 и 8. Освен, че е безпрецедентна стъпка за компанията, то е още един фактор, който елиминира нуждата от покупка на нов компютър.

Продължава на следващата страница4)       Linux e по-лек, по-достъпен и по-удобен отвсякога

Наистина, за Windows XP потребителите няма такова изгодно предложение за безплатен ОС ъпдейт, но те също имат отлични алтернативи, които не струват и стотинка. Дори старите ХР машини да не отговарят на системните изисквания, нужни за преминаване към по-новa Windows, техният хардуер със сигурност може да намери подходящо софтуерно управление в лицето на някоя от многобройните Linux дстрибуции.


7 причини да запазим старото РС, вместо да купуваме ново

© PCWorld България, pcworld

В света на софтуера с отворен код има дори немалко издания, предназначени специално да работят на повече или по-малко древен хардуер. Нов живот на стария ви компютър може да вдъхнат например диострибуцията Elementary OS или специално направената за български потребители StotinkaOS.  Едва ли има нужда да споменаваме най-добре доказалата се алтернатива на Windows – Ubuntu екосистемата.

5)       В Мрежата има всичко

Тази посока на разсъждание неизбежно ни води и към една друга възможност  - всъщност може да се окаже, че изобщо нямате нужда от какъвто и да било десктоп софтуер под формата на приложения за инсталиране. Напоследък все повече (да не кажем всички) разработчици се ориентират в посока „първо за мобилните“, което оформя и налагащата се тенденция софтуерната функционалност да се предоставя под формата на уеб услуга. Независимо дали става въпрос за e-mail, за създаване на презентации, за редактиране на документи, видео чат, банкиране, фото-обрбаотка, игри, базово видео редактиране и дори 3D моделиране – всичко това днес може да става директно в браузъра, без да се налага инсталирането на каквото и да било друго.


7 причини да запазим старото РС, вместо да купуваме ново

© PCWorld България, pcworld

Така че, ако прекарвате повечето време пред компютъра онлайн, то покупката на нова РС система надали ще ви предложи особено подобрение в производителността. Такова ще си спечелите по-скоро, ако купите от доставчика си план за по-бърза интернет връзка.

6)       Сглобяването и настройката на нов РС е главоболие

Възпиращ фактор за евентуална покупка на нов компютър е и небоходимостта от сглобяване или най-малкото от първоначлана настройка на РС-то. Защото ако за ентуисиастите тези дейкности са забавно упражнение или приятно хоби, то за всички останали те са просто още едно главоболие. Въпреки, че по принцип разчистването на софтуерния боклук и настройката на нова система са относително прости процеси, те все пак изискват време, известна концентрация, внимание и някои базови познания.


7 причини да запазим старото РС, вместо да купуваме ново

© PCWorld България, pcworld

Ако не сте готови да положите такива усилия или не сте сигурни, че ще получите срещу тях сериозно подобрение във функционалността и/или бързоюдействието, може би трябва да поотложите покупката на нов компютър до момента, в който решите, че такъв ви е неотложно необходим.

А дори да ви се занимава и работатата да не ви плаши, може би си заслужава първо да опитате нещо друго – в края на краищата, дори много стари компютри, могат да се пригодят за нова ОС.

7)       Новият компютър обикновено е сериозен разход

Стигаме до последната, но не и по важност, причина да преосмислим нуждата от покупка на нов компютър – финансовата. Защото новите РС-та – дори неприлично евтините Chromebook машини - струват поне по няколкостотин лева. Всъщност има дори видеокарти или SSD устройства, които се предлагат за толкова. Но все пак помислете за какво друго бихте могли да използвате тези пари. Може би предложенията в тази статия ще ви дадат някои идеи ... а може би не ...важното е да си дадете максимално честен отговор на въпроса дали наистина имате нужда от нова РС машина. Той може да ви изненада – и да ви спести пари.


7 причини да запазим старото РС, вместо да купуваме ново

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.