Ето един добър начин да шифроваме и връщаме съобщения в Gmail

Безплатната уеб услуга Criptext, налична под формата на браузърно разширение, позволява отзоваване или унищожаване на изпратени електронни съобщения, като осигурява и солидно ниво на защита посредством криптиране – както на текста в писмото, така и на приложените файлове.

Поразиите, които могат да бъдат причинени от необмислено или недобре защитено електронно съобщение, понякога могат да бъдат направо епични. За щастие, съществува начин за минимизирането на подобни евентуалности – поне в Gmail, където можем да връщаме вече изпратени мейли, макар и само в рамките на кратък период след изпращането на писмото. Това може да бъде полезно например когато съобщението е изпратено на грешен адресат или когато сме забравили да прикрепим важен файл.

Възможност за отзоваване на изпратено съобщение в по-дълъг времеви период ни дава уеб-услугата Criptext, която освен това осигурява и защита на текста от сканиране на онлайн роботи.  За потребителите на Gmail услугата е достъпна под формата на браузърно разширение, работата с което е съвсем лесна – при изпращане на писмо просто трябва да се активира съответната функция. След това Criptext шифрова изходящото съобщение и показва на потребителя кога то е било отворено.


Ето един добър начин да шифроваме и връщаме съобщения в Gmail

© PCWorld България, pcworld

За да видите анимираната демонстрация, кликнете върху GIF изображението горе

При това текстът на съобщението се конвертира в изображение едва след отварянето на писмото, което елиминира възможността за скааниране на изходния текст от роботи. Колкото до отзоваването или унищожаването на вече изпратено писмо, услугата позволява то да се прави в определен, но значително по-дълъг от няколко секунди период от време.


Ето един добър начин да шифроваме и връщаме съобщения в Gmail

© PCWorld България, pcworld

За да видите анимираната демонстрация, кликнете върху GIF изображението горе

С помощта на услугата Criptext може също така безопасно да се пращат и приложени файлове, стига обемът им да не надхвърля 100 МВ. Прикрепените файлове също се шифроват, а при отваряне се визуализират в специален инструмент за преглед. Този инструмент дава също възможност за блокиране на достъпа до приложения файл с помощта на парола, за забрана на свалянето му или за принтиране.

Най-хубавото е, че Criptext е напълно безплатна услуга. Тя е достъпна в бета-версия на ето този уеб адрес.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.