Какво ни дебне от Мрежата? Изнудвачи и крадци, според F-Secure

Ново изследване на F-Secure предупреждава за растеж при “изнудващия” малуер и показва , че зловредните програми, предназначени да атакуват потребителските портфейли, продължават да се увеличават.

Доказателства за факта, че интернет е опасно място получаваме почти ежедневно, а цяла специфична индустрия си вади хлаба с опитите да ни защити от фауната, която ни дебне от тъмните кътчета на Мрежата. А напоследък въпросната фауна все повече започва да се специализира в изнудване и кражби. Това твърди ново изследване на компанията за кибер сигурност F-Secure, което показва нарастване в броя на зловреден софтуер, предназначен да вземе пари насила от нищо неподозиращи потребители на смартфони и компютри. Според новия фирмен Доклад за заплахите, зловредени кодове като “премиум” SMS съобщения, изпращащи троянски коне и “рансъмуеър” (т.е. изнудвачески софтуер) продължават да се разпространяват и отбелязват доста значимо присъствие в съвременния пейзаж на дигиталните заплахи.

През втората половина на 2014 г. компанията е идентифицирала 259 от общо 574 познати варианта на семейството “SmsSend”, което и определя тази фамилия като най-бързо развиващия се малуер за мобилни устройства. “SmsSend” генерира печалба за престъпниците чрез инфектиране на Android устройства с троянски кон, който изпраща SMS-съобщения на номера с добавена стойност. Рансъмуеърът също продължawa да заразява мобилните потребители, като най-сериозните заплахи за Android устройства са от семействата “Koler” и “Slocker”, отбелязва се още в цитирания документ.

Рансъмуерът използва криптиране или други механизми, чрез които заключва достъпа на потребителите към собствените им устройства, пояснява ръководителят на изследователския екип в F-Secure Микко Хиппонен. Според специалиста, престъпниците използват рансъмуеър, за да изнудват хората и да не им дават достъп до устройствата им, докато не платят откуп. По неговите думи, “Заради виртуалните валути на злосторниците им е много по-лесно да използват рансъмуеър, за тях този метод е много по-полезен и доходен. За крайния потребител в наши дни рансъмуеърът е най-открояващия се вид дигитална заплаха”.


Какво ни дебне от Мрежата? Изнудвачи и крадци, според F-Secure

© PCWorld България, pcworld

Докладът на F-Secure отбелязва още, че при компютрите също е забелязано повишаване на броя засечени рансъмуеър атаки, като в топ 10 на най-разпространените заплахи влиза семейството Browlock. Другите значими заплахи в най-разпространените 10 включват вече познати семейства зловредни кодове като червея Conficker/Downadup, вирусът Sality и различни разновидности на вируса Ramnit. Тези 3 семейства формират общо 55% от всички засечени заплахи в топ 10.

В топ 10 не може да остане незабелязано и новото семейство Kilim, съставено от зловредни разширения за браузъри. Тяхната цел са акаунти във Facebook, които се използват за публикуване на нежелано съдържание и кражба на информация.


Какво ни дебне от Мрежата? Изнудвачи и крадци, според F-Secure

© PCWorld България, pcworld

Пълният Доклад за заплахите вече е публикуван на официалния уебсайт на F-Secure и е достъпен под формата на PDF файл.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.