Как да форматирате SSD безопасно? Не правете пълен формат!

В този материал ще ви покажем как трябва да форматирате SSD диска, когато искате да инсталирате нова операционна система на него, например за да го продадете или подарите на някой.

SSD дисковете не се “харесват” с традиционните механични устройства за съхранение и модерните версии на Windows са направени така, че да работят с различията им. Един от различните начини, по които трябва да се отнасят към един SSD диск, е например дефрагментирането, което трябва да се избегне. При SSD дисковете не е необходимо данните на файловете да са разположени последователно в една физическа област, за да се поддържа високата ефективност, докато при HDD дисковете това се прави така, защото значително ускорява трансфера, като се намалява времето за позициониране на главите.  То е по-голямо при търсене на данни, разположени в различни физически части на плочите на диска, което е причинено от фрагментирането им.

От своя страна, SSD дисковете имат ограничен брой цикли четене/запис и дефрагментирането им с програма, която не е наясно с особеностите им, е лоша идея. Поради същата причина не можете да направите пълен формат на SSD, използвайки вградения инструмент в Windows. Вместо това, трябва да изберете опцията бърз формат (Quick Format), която ще ви покажем по-надолу.

Ако искате трайно да изтриете данните от вашето SSD, отидете в уеб страницата на производителя му и си изтеглете инструмент, който сигурно ще изтрие всички данни така, че те няма да могат да се възстановят.
Как да форматираме SSD?
Това кратко ръководство приема, че вашето SSD е инсталирано на вашето PC или е включено към вашия лаптоп посредством USB адаптер. Също така е необходимо да сте логнати в системата като администратор, за да направите това, което ще ви препоръчаме по-долу. А то се състои от точно пет стъпки:
Стъпка 1. Отворете контролния панел и отидете на System and Maintenance. Сега кликнете веднъж върху "Administrative tools", след което два пъти върху "Computer Management". Алтернативен начин е да кликнете с десен бутон върху "My Computer" ("This Computer" в Windows 8), след което върху Manage. (Ако сте с Windows 8, бързият начин е да кликнете с десен бутон върху Start бутона и да изберете Disk Management.)

Стъпка 2. Кликнете върху "Disk Management" в панела в ляво. Ако не е видим, разтворете  секцията "Storage" от менюто.
Стъпка 3. Открийте кое е вашето SSD устройство по обема му за съхранение в списъка от налични дискове. Ако не сте сигурни кое точно е, защото две устройства имат един и същ обем на съхранение, изключете всички останали устройства, за да избегнете форматирането на грешен диск.


Как да форматирате SSD безопасно? Не правете пълен формат!

© PCWorld България, pcworld

Стъпка 4. Щракнете с десния бутон върху SSD устройството и изберете "Format" от менюто


Как да форматирате SSD безопасно? Не правете пълен формат!

© PCWorld България, pcworld

Стъпка 5. Изберете от предлаганите възможности име и файлова система, след което се уверете, че е чекната опцията "Perform a quick format" и натиснете бутона "OK".

Готови сте!

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.