Свършила ви е термопастата? Можете да ползвате шоколад Nutella

Cooler Master показва с реални тестове, че шоколадовата паста Nutella има отлични термични качества и се справя отлично в ролята на термопаста за процесори дори при големи натоварвания.

Шоколадовата паста с лешников вкус Nutella е достатъчно популярна, за да няма съмнение нито в нейното основно предназначение, нито по отношение на вкусовите й качества. Оказва се обаче, че въпросният течен шоколад има и едно по-малко известно приложение – като термопаста.

Няма нужда да поглеждате календара – за първи април е все още рано, а и това съвсем не е майтап. Доказва го не кой да е, а известният производител на решения за CPU охлаждане, в това число и термопасти, Cooler Master, който по случай международния ден на Nutella (имало и такъв – на 5 февруари) показва с реални тестове на какво е способна шоколадовата паста, нанесена върху процесор.


Свършила ви е термопастата? Можете да ползвате шоколад Nutella

© PCWorld България, pcworld

 На видеото в края на статията може да се види, че за тестовете е използван 8-ядрен процесор AMD FX-8150, работещ под натоварване на честота около 3 GHz. А както показват резултатите, дори при провеждане на стрес-тест с помощта на инструмента Prime95 температурата на процесора не надхвърля 50 градуса, докато при липса на натоварване тя пада до “стайните” 21 градуса.


Свършила ви е термопастата? Можете да ползвате шоколад Nutella

© PCWorld България, pcworld

Наистина, инженерите на CoolerMaster не са направили сравнителни тестове с други термопасти, но качествата на въпросната шоколадова паста  в тази роля определено впечатляват. От друга страна, добре е да се има предвид, че термичните качества на Nutella, както и тези на много други подръчни средства, които в случай на нужда могат да се използват като алтернатива на специалните термопасти, са само временни. След време пастата Nutella  изсъхва и топлопроводните и качества се влошават. Освен това, в течния шоколад се съдържат неголеми количества натрий, които обаче могат да доведат до появата на ръжда. Но нека да видим все пак как се справя Nutella:

Ообобщено накратко, ако случайно ви е свършила термопастата и ви трябва спешно решение, а разполагате с шоколад Nutella, можете да използвате последния като алтернатива – но само докато си купите истинска термопаста, която не се използва за мазане върху филии.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.