IBM: Кибер-атаките нанасят все повече загуби на бизнеса

Според скорошно проучване на IB, 60% от специалистите в сигурността вярват, че компаниите им изостават спрямо кибер престъпниците.

Повече от 80% от световните лидери в сферата на сигурността на данните вярват, че външните заплахи нарастват, а 60% от тях смятат, че компаниите им понасят все повече загуби от кибер атаки, според ново изследване на IBM.

Проучването IBM Chief Information Security Officer  посочва, че важен компонент за справянето с проблемите в сигурността са технологии като Big Data, облачните и мобилните услуги.  Третото годишно издание на проучването IBM CISO е базирано на отговори от 138 задълбочени интервюта с висши мениджъри по информационна сигурност на различни компании. То цели да установи как организациите се защитават срещу кибер атаки в момента. 40% от тях определят външните заплахи като най-голямото предизвикателство, с което трябва да се справят, а на второ място (15%) посочват затруднения с регулациите от страна на правителствата.

Резултатите показват, че 70% от лидерите в информационната сигурност вярват, че компаниите им притежават добре развити технологии, които се фокусират върху предотвратяването на прониквания в системите, откриване на зловреден софтуер и сканиране за слаби места в мрежите им. Въпреки това почти половината от респондентите определят прилагането на нова защитна технология като основен фокус на компанията си. Предотвратяването на изтичане на данни, защитата на облачните системи и мобилните устройства са другите области, които се нуждаят от подобрение според мениджърите по информационна сигурност.


IBM: Кибер-атаките нанасят все повече загуби на бизнеса

© PCWorld България, pcworld

Ето още някои важни изводи от проучването IBM CISO:

Ø       Сигурността на облачните технологии е топ приоритет: Въпреки силните притеснения относно облачната сигурност, близо 90% от отговорилите специалисти вече са планирали или планират да интегрират облачни инициативи. 75% от тях очакват бюджетите им за облачна сигурност да се увеличат през следващите 3 до 5 години;

Ø        Системи за сигурност, базирани на анализ на данни, са от голямо значение: Над 70% от лидерите по сигурността споделят, че системи, които анализират резултатите и дават сигнали в реално време, стават все по-важни за компаниите;

Ø        Нуждата от защита на мобилните технологии остава: Само 45% от мениджърите по информационната сигурност споделят, че имат ефективен подход за управление на мобилните устройства. Въпреки това проучването посочва, че сигурността в сферата на мобилните технологии трябва да се усъвършенства.


IBM: Кибер-атаките нанасят все повече загуби на бизнеса

© PCWorld България, pcworld

В отговор на тенденциите, представени в проучването, IBM, разбира се, предлага и решения, които помагат на организациите за цялостното предпазване на потребителите, информацията, приложенията и инфраструктурата им. Такива решения са например фирмените продукти и услуги  за идентифициране и управление на достъпа, управление на информационната сигурност и сигурността на бази данни.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.