Първи стъпки с Windows 10 Technical Preview:

Хвърляме поглед към нововъведенията в следващата операционна система на Microsoft

Прегледа направи Павлин Луканов

Наскоро Мicrosoft официално представи новата версия на операционната си система Windows. За всеобща изненада вместо да използва поредното число 9, новата ОС ще се казва Windows 10. Това, разбира се, не е от толкова голямо значение. По-важни са възможностите, които ни предлага новата операционна система, а с тях можете съвсем лесно да се запознаете и вие.

За целта компанията предоставя така наречената Technical Preview версия на Windows 10, която е налична за свободно изтегляне и е предназначена както за преглед на новостите, така и за откриване на проблеми, а и за обратна връзка с желани функционалности.

Трябва да направя и забележката, че тестваме версията на преносим компютър без сензорен екран, което обуславя разлика при част от функционалността спрямо тъч устройства като таблети и лаптопи. А сега минаваме и по същество, следвайки процеса по инсталация и преглед стъпка по стъпка.

Изтегляне и инсталиране

Както вече стана ясно, след официалното представяне на Windows 10 Microsoft предостави за тестове т.нар. Technical Preview версия, която от 1 октомври е достъпна за сваляне. Класическият безопасен начин за провеждане на такива изпитания е с инсталирането на новата ОС във виртуална машина, но ако искате да работите с Windows 10 Technical Preview “истински”, т.е. без инсталиране на VM софтуер, подялба на дискове и ресурси и с възможно най-малко подготвителни операции, бихте могли да направите инсталацията също на виртуален диск, който да бъде добавен в менюто за зареждане на компютъра.

Изтегляне и инсталиране

Преди всичко първо трябва да се регистрирате в инициативата Windows Insider Program и да си свалите ISO файла с инсталацията на Windows 10 Technical Preview.

След свалянето ISO файлът трябва да се “монтира” на компютъра посредством програма от рода на Daemon Tools или (което е за препоръчване) да се запише на оптичен диск или USB флашка. В случай че изберете последния вариант, можете лесно да си направите инсталационна флашка с безплатната програмка Rufus например.

После трябва да се отвори диалоговият прозорец за управление на компютъра (Computer Management) – нещо, което може да стане с десен клик на иконката My Computer. После от раздела за управление на дисковете (Disk Management) и под менюто за действия се избира опцията “Създаване на виртуален хард диск” (Create VHD).

Следва рестартиране на компютъра и се преминава към инсталирането на Windows 10. Най-важното е в етапа на избора на раздел да се направи следното:

Извежда се управляваща конзола посредством Shift + F10 и се извиква инструментът diskpart, като в командния ред се въвежда “diskpart” (без кавичките) и се натиска Enter. След това създаденият виртуален диск трябва да се “монтира” на системата. Това става посредством двойка команди:

select vdisk file=c:\Win10.vhd
attach vdisk

Сега вече конзолата може да се затвори, обновява се списъкът за избор на раздели и може да се пристъпи към самата инсталация на Windows 10 от носителя, на който е записан ISO файлът. След инсталацията в boot менюто на компютъра би трябвало да се появи и възможност за избор между стандартната операционна система и Windows 10 Technical Preview.


Първи стъпки с Windows 10 Technical Preview:

© PCWorld България, pcworld

Оттук и нататък

След като вече сте готови и стартирате за пръв път системата, в зависимост от това коя версия сте използвали досега веднага ще видите основната разлика спрямо Windows 8. По подразбиране вече операционната система зарежда с познатия отпреди работен плот, а завръщане прави бутонът "Start" в долния ляв ъгъл на екрана. Той запазва изгледа от Windows 8/8.1, но функционалността му вече е съвсем променена.


Първи стъпки с Windows 10 Technical Preview:

© PCWorld България, pcworld

При натискане на бутона ще видите списък с наскоро използвани приложения и настройки, а хибридната функционалност въвежда и познатите вече плочки в раздел отдясно. В този раздел можете да добавяте приложения, сайтове и връзки за бърз достъп чрез "drag and drop". Размерът на този панел ще зависи от това колко добавки сложите и как ги оразмерявате. Освен това можете да го оразмерявате по широчина и височина.

Лично на мен това решение на компанията ми допада като компромисен вариант пред изцяло направен от "плочки" стартов екран.

Ще забележите и две нови икони в лентата със задачи (Taskbar). Първата икона под формата на лупа дава бърз достъп до приложението за търсене. Търсенето се осъществява както за онлайн обекти, така и за локални на компютъра.

Втората и по-интересна е иконата "Task view". Тя дава изглед на цял екран, включващ всички отворени файлове и приложения. Това позволява доста производителен мултитаскинг и справяне при използване на много стартирани задачи. При положение че използвате устройство със сензорен екран, то можете бързо да получите достъп до този изглед с плъзгане на пръст от лявата страна на екрана. Отново добро попадение като нова функционалност от страна на Microsoft.


Първи стъпки с Windows 10 Technical Preview:

© PCWorld България, pcworld

Тук можете да видите и още една новост. В долната част на изгледа със задачи се намира бутон за добавяне на нов работен плот. Това е възможност, добре позната на някои Linux потребители, и полезно нововъведение в Windows. Благодарение на новите екрани можете ползотворно да разпределите заниманията си.

Когато се прехвърлите в нов работен плот, но искате да отворите програма, работеща в стария такъв, можете да го направите лесно чрез натискане на иконата й в лентата със задачи. Там има индикация под формата на тънка лента, която показва, че е стартирана в друг работен плот.

Приложенията, изтеглени от магазина „Store”, които в предходната версия бяха само в режим цял екран, вече могат да бъдат преоразмерявани и местени.

Друга също позната функция, която се появи с Windows 7, оразмеряването на прозорец на половин екран при дърпане до левия или десния ъгъл и така позволяваща много по-лесната работа с две приложения едновременно, е подобрена. Сега в Windows 10 имате възможност още по-гъвкаво да разпределяте отворените си прозорци. Системата позволява разделянето на екрана на до четири зони, в които да оразмерите отворените си прозорци. Управлението на тази функционалност се улеснява благодарение на допълнителния изглед с отворени приложения, който се отваря при издърпване на даден прозорец към левия или десен край на десктопа.


Първи стъпки с Windows 10 Technical Preview:

© PCWorld България, pcworld

Новостите от последната надстройка

Хубавото на Windows 10 Technical Preview е, че за разлика от предходни версии на операционната система в този етап получавате бързо и най-новите надстройки (Builds). Това става съвсем лесно чрез менюто за настройки. Най-новата версия към момента 26.11.2014 е Windows 10 Technical Preview build 9860. Обновлението донася почти 7000 подобрения и фиксове спрямо 9841.

Най-голямата новост е добавянето на раздел за известия „notifications”, който представлява уголемяващ се прозорец, указан с минииконка до триъгълника за скрити икони. Тук е мястото, където можете да видите предстоящи събития от календара, нови мейли от Outlook и т.н.


Първи стъпки с Windows 10 Technical Preview:

© PCWorld България, pcworld

Откъм подобренията в анимацията и ефектите също се забелязват новости - доста приятни ефекти при отваряне и затваряне на приложения, прехвърляне между прозорци и т.н.

Две от останалите по-значителни добавки са DataSense и Battery Saver. И двете функционалности са насочени по-скоро към мобилните потребители.


Първи стъпки с Windows 10 Technical Preview:

© PCWorld България, pcworld

Battery Saver позволява удължаване издръжливостта на батерията, ограничавайки дейностите на заден план, и промяна в хардуерни настройки. От настройките можете да изберете дали режимът да се включва автоматично и допълнителни подробности.


Първи стъпки с Windows 10 Technical Preview:

© PCWorld България, pcworld

DataSense дава възможност да следите използваното от вас количество данни, разпределено по вид достъп – Wi-Fi или мрежа на оператор. Разбира се, това е удобно при наличие на ограничение от някакъв тип. Достъп до DataSense имате от раздел настройки.

В заключение

Със сигурност до финалната версия на Windows 10 ще бъдат направени още редица нововъведения и подобрения. Дори на този етап обаче операционната система изглежда в доста добро, а и стабилно състояние. Очевидно е, че компанията прави стъпка назад спрямо Windows 8 най-вече с частта за връщането на стандартния работен плот и старт меню, но добавянето на нови елементи като DataSense, Battery Saver и Notifications, които са имплементирани в Windows Phone, определено говори за развитие към уеднаквяване на преживяването при различните класове устройства, работещи с платформата на Microsoft.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.