Microsoft закърпи 19-годишна дупка в Windows

Уязвимостта с рекордна продължителност на живота е присъствала във всички версии на операционната система още от Windows 95 насам.

Колко дълго може да съществува уязвимост в една операционна система?” сигурно може да мине за въпрос за значителна сума в шоуто “Стани богат”, но всякакви предположения за евентуален отговор биха били неадекватни, ако става въпрос за Windows. Във всеки случай, някои бъгове във въпросната ОС определено могат да претендират за рекорди, като се има предвид, че Microsoft едва наскоро са оправили “критична уязвимост” в Windows, която е съществувала във всички версии на платформата още от Windows 95 насам.

Въпросната дупка в операционната система е била открита по-рано през тази година от специалисти по сигурността на IBM, които веднага уведомили за нея корпорацията Microsoft. Според наличната информация, тази уязвимост позволявала дистанционно изпълнение на код на компютри, след като потребителите бъдат подведени да отворят линк в браузъра Internet Explorer. Както отбелязват security изследователите от IBM,  злосторниците са имали възможност да се възползват от тази дупка в сигурността от времената на Internet Explorer 3.0. Същият бъг се срещал и във всички поддържани в момента версии на Windows. По-думите на изследователя Робърт Фрийман (Robert Freeman), рекордната уязвимост дълго време е била в полезрението на разработчиците на Microsoft, но кой знае защо е оставала незабелязана, въпреки, че други бъгове в същата библиотека на Windows били успешно откривани и поправяни.


Microsoft закърпи 19-годишна дупка в Windows

© PCWorld България, pcworld

  Е, краят на историята идва след като Microsoft най-после е пуснала обновления, поправящи въпросната 19-годишна уязвимост за операционните системи Windows 8.1, Windows 7, Windows Vista и сървърните версии на Windows. За Windows XP и по-ранните издания на платформата обаче пачове няма да се пускат.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.