Да стегнем старата РС машина: Опростен наръчник за ъпгрейд и оптимизация

За много хора началото на учебната година е добър повод да си купят нова модерна джаджа – в идеалния случай лаптоп, таблет или поне РС конфигурация. Не са малко обаче и потребителите, чийто изтънял от учебни пособия бюджет не позволява подобни луксове и в добрия случай дава възможност за хардуерен ъпгрейд най-много на един или два компонента от стария персонален компютър. Как може да се постъпи в този случай, така че все пак да сме готови за безпроблемна компютърна поддръжка на учебния процес през годината?

Възможните отговори на този въпрос ще резюмираме в следващите редове, като – с риск да се повторим – ще преговорим отново и някои от основните правила, свързани с хардуерната и софтуерната РС поддръжки.

Софтуерни настройки

Както е добре известно, Windows базираните РС-та проявяват досадната склонност с времето да работят все по-бавно. И проблемът не е в хардуера, а в трупаните в процесора Startup програми, излишни файлове, останали от стари инсталации, ненужни фонови процеси и пр. Някои основни оптимизации могат да помогнат в решаването на този често срещан проблем. Ето ги и начините да се направят те.

1. Изключете или премахнете startup програмите

Много от днешните софтуери инсталират в системния трей разни сервизи и инструменти, които се стартират още с пускането на компютъра, като го бавят и харчат ценна RAM памет.

Ако работите под Windows 8, кликнете с десен бутон на таскбара, изберете Task Manager, кликнете на More details и използвайте таба Startup, за да изключите програмите, които не ви трябват. В тази версия на операционната система Task Manager аплетът дори ви казва колко време всяка от регистрираните програми добавя към процеса на зареждане.


Да стегнем старата РС машина: Опростен наръчник за ъпгрейд и оптимизация

© PCWorld България, pcworld

С Task Manager в Windows 8 можете лесно да изключите програмите, които стартират автоматично

В Windows 7 за същата задача можете да използвате Startup мениджърите на полезни допълнителни инструменти като CCleaner или Autoruns. И двете позволяват както прочистване на startup програмите, така и настройка на последователността на стартиране. Разбира се, ако не използвате дадена програма, може би по-добре ще е направо да я деинсталирате през Control Panel секцията, вместо само да я изключвате.


Да стегнем старата РС машина: Опростен наръчник за ъпгрейд и оптимизация

© PCWorld България, pcworld

Безплатни инструменти като CCleaner могат също да ви помогнат в изключването на нежелани програми, стартиращи заедно с Windows 7

2. Изчистете ненужните системни файлове

Инсталациите и деинсталациите с времето оставят купища софтуерен „боклук”, който също постепенно започва да затруднява работата на компютъра. Ненужните файлове, останали из системните папки, могат да бъдат премахнати с инструменти от сорта на споменатия по-горе CCleaner или с помощта на Disk Cleanup програмата, включена в състава на Windows.


Да стегнем старата РС машина: Опростен наръчник за ъпгрейд и оптимизация

© PCWorld България, pcworld

Disk Cleanup инструментът в Windows 8 ще помогне в елиминирането на ненужни файлове

За да отворите Disk Cleanup програмата в Windows 7/8, първо отворете стартовото меню или стартовия екран (например с Windows бутона). Напишете „Disk Cleanup” и след стартирането на програмата изберете шорткът опцията „Free up disk space by deleting unnecessary files” в Windows 8 или „Disk Cleanup” в Windows 7.


Да стегнем старата РС машина: Опростен наръчник за ъпгрейд и оптимизация

© PCWorld България, pcworld

Същата задача не по-малко успешно изпълнява и Windows 7 Disk Cleanup

Използвайте безплатния инструмент CCleaner, ако искате да прочистите повече и от т.нар. временни файлове, които понякога заемат учудващо много място на хард диска. Все пак добре е преди това да прегледате настройките на CCleaner, ако не искате да изтриете също браузърната история, кукита, кеширани уебстраници или други полезни данни, които могат да потрябват пак.


Да стегнем старата РС машина: Опростен наръчник за ъпгрейд и оптимизация

© PCWorld България, pcworld

CCleaner е особено полезен при прочистването на досадните временни файлове в Windows 7, които Disk Cleanup инструментът може да пропусне

3. Дефрагментирайте и оптимизирайте хард дисковете си

Модерните версии на Windows, включително 7 и 8, по принцип дефрагментират хард дисковете автоматично във фонов режим, така че най-вероятно няма да ви се наложи да изпълнявате тази операция ръчно. Не пречи обаче да проверите дали всичко е наред.

Минете отново през Windows бутона, за да отворите стартовото меню или стартовия екран, напишете командата Defragment и стартирайте Disk Defragmenter инструмента в Windows 7 или „Defragment and optimize your drives tool” в Windows 8. Анализирайте състоянието на дисковете си и инструментът ще ви каже дали те имат нужда от дефрагментиране.


Да стегнем старата РС машина: Опростен наръчник за ъпгрейд и оптимизация

© PCWorld България, pcworld

Optimize Drives инструментът в Windows 8 може да се използва безопасно както с механични дискове, така и с SSD


Disk Defragmenter инструментът на Windows 7 би трябвало да откаже да дефрагментира SSD носители (ако ги използвате), но под Windows 8 същият инструмент въвежда вече и „Optimize Drives” в наименованието си именно защото може да оптимизира (безопасно) и полупроводникови дискове.

4. Дръжте вирусите и малуера далеч от системата си

Дори да използвате модерен продукт за антивирусна защита, винаги може да се появи някой нов зловреден софтуер, който да се промъкне зад нея и да започне да точи системни ресурси. Еквивалентът на ядрено оръжие срещу такава заплаха е цялостната преинсталация на Windows и започването на чисто.

В Windows 8 можете да използвате Refresh PC функцията, за да преинсталирате ефективно операционната си система, без да губите персоналните си файлове. Преинсталиране на използваните приложения обаче все пак ще се наложи.


Да стегнем старата РС машина: Опростен наръчник за ъпгрейд и оптимизация

© PCWorld България, pcworld

Refresh PC функцията в Windows 8 ще преинсталира операционната система и ще изтрие всички програмни файлове, но ще остави непокътнати съхранените ви данни

Под Windows 7 можете да използвате recovery дяла, който всички производители на РС-та и лаптопи оставят, или инсталационния диск на операционната система, с който да я обновите.

5. Минете към по-нова/по-добра операционна система

Ако става въпрос за наистина древна РС машина, то много е вероятно тя да работи и под управлението на порядъчно антична операционна система – например Windows XP. В този случай най-логичното и обикновено най-ефективното решение е да преминете към по-съвременна ОС платформа, например като изберете някоя подходяща за нуждите и целите ви Linux дистрибуция, но, разбира се, имайте предвид някои полезни за всеки начинаещ Linux потребител неща.

Старите компютри, работили досега с Windows Vista, най-вероятно ще могат да се използват безпроблемно също с Windows 8.1 или дори с Windows 7, но ако искате това да е легално, ще ви се наложи да инвестирате средства в лицензи за софтуер. Дали си заслужава или не, всеки може да отговори за себе си, но може би по-добрата опция в този случай е да запазите парите си за някой полезен хардуерен ъпгрейд. Няколко предложения за такива подобрения можете да намерите в следващия раздел.

Оптимизации на хардуера

Не рядко проблемите с производителността идват и от хардуера. И по-точно – от редовно прегряващия хардуер. Ако РС системата ви не се охлажда ефективно, тя може (и често го прави) да свали работната честота на процесора или графичната карта до безопасни за работа нива. А това, естествено, намалява производителността. Прекалено високата топлина може също така да повреди постепенно, но сериозно, РС компонентите и да доведе до неочаквани и необратими загуби на данни. Един от признаците, по които можете да познаете дали това е така, е, ако редовно чувате воя на въртящи се на максимални обороти вентилатори при стандартна работа с компютъра. В такива случаи можете да предприемете поне два типа мерки.

1. Махнете прахоляка

Поддържането на чиста РС кутия е особено важно, тъй като предотвратява натрупванията на прах, които с времето водят до прегряване поради неефективна работа на активните охлаждащи елементи.

За да почистите, изключете захранващия кабел и отворете кутията. Вероятно най-мръсните части ще са върху и около вентилаторите. По-голямата част от насложения там прах може да се премахне с внимателно изтриване със салфетка, дори и леко навлажнена - за вентилаторите. Използвайте флакон със сгъстен въздух, за да издухате мръсотията от труднодостъпните места и процепите около компонентите – особено около радиаторите на охладителите за процесора и видеокартата.

2. Сменете термопастата

Сменете термопастата

Ако старото РС прегрява, а вие не се притеснявате да бърникате из чарковете му, помислете за подмяна на старата термопаста между повърхностите на процесора и на охладителя му. Въпросният материал, използван също и в графичните карти, с времето се втвърдява и напуква, като така става по-неефективен при провеждането на топлината между компонентите.

За да замените термопастата, внимателно демонтирайте охлаждащия радиатор и използвайте някакъв алкохолен почистващ препарат, за да махнете стария материал от повърхностите на CPU чипа и радиатора. След това сложете няколко капки прясна термопаста и монтирайте отново радиатора. За по-подробни инструкции относно нанасянето на термопаста и монтирането на охлаждащ блок можете да прегледате статията ни „Как да монтираме CPU охладител”.

Ъпгрейд, ъпгрейд!

Естествено, най-ефективният начин за повишаване на бързодействието на стар компютър е ъпгрейдът на ключовите компоненти. Това решение обаче също не е универсално и не може да бъде приемано като панацея за твърде бавни компютри. Ако например компютърът ви е на десетина години, едва ли ще можете да го ускорите кой знае колко, като му смените някой чарк. При нови компютри обаче методът обикновено работи и в този случай въпросът е кое точно да сменим. Ето някои идеи.

1. Сменете хард дисковете

Хард дисковете по принцип са най-бавната част от компютрите и тъй като обикновено се налага да изчакваме именно тях, те са и обичайното „тясно място” в сигурно 90% от случаите от типа „бавен компютър”.


Да стегнем старата РС машина: Опростен наръчник за ъпгрейд и оптимизация

© PCWorld България, pcworld

Значителен прираст на производителността, който всъщност се измерва в пъти, ще получите, ако замените поне системния си хард диск (този, на който инсталирате операционната система и приложенията) с полупроводников. Разбира се, компромисът тук е в „цената за мегабайт”, която при полупроводниковата SSD техника е доста по-висока, отколкото на традиционните магнитни носители. От друга страна, цените в този сегмент намаляват непрекъснато и към момента SSD модели с капацитет 120 GB (който е достатъчен за базови нужди) могат да се намерят на цени между 120 и 150 лв. Срещу 230-240 лв. пък капацитетът на SSD ъпгрейда може да се удвои – до 250 GB. Инвестицията обаче се оправдава още с първото пускане на машината след монтажа, тъй като при такъв ъпгрейд резултатът обикновено е зареждане на Windows за по-малко от минута и почти мигновен старт на приложенията.

2. Модернизирайте RAM паметта

Повечето оперативна памет също може да помогне за добавяне на бързодействие, особено в многозадачен режим на работа, в случай че старата машина не разполага с достатъчно. При липса на достатъчно RAM памет РС системите започват постоянно да пишат и четат от резервните си файлове на хард диска, което значително забавя работата с приложения.


Да стегнем старата РС машина: Опростен наръчник за ъпгрейд и оптимизация

© PCWorld България, pcworld

Преди да преминете към този тип ъпгрейд, вижте какъв тип памет точно използва вашият компютър и се ориентирайте предварително какви и колко модули да купите. Ако например смятате да използвате машината само с 32-битова операционна система, няма смисъл да инвестирате в повече от 4 GB RAM – 32-битовите системи просто не могат да адресират повече.

3. Ъпгрейдвайте процесора или графичната карта

Смяната на тези компоненти е малко „по-нишова”, но както имахме възможност да ви убедим съвсем неотдавна поне в случая с видеокартата, доказано помага за всякакъв тип компютри – особено ако имате намерение да използвате машината и за гейминг или за възпроизвеждане на видео с по-високо качество.

В някои случаи обаче „тясното място” може да е процесорът. Процесорните ъпгрейди по принцип също са възможни, но е важно да се съобразявате с цокъла. Очевидно е, че Intel процесори няма да могат да се използват на дъна с AMD сокети (и обратно), но самата Intel доста често сменя цоклите си (практически с всяко ново поколение чипове), така че ако компютърът е твърде стар, може да се наложи и процесорът да бъде сменен заедно с дънната платка. А ако стигнете до тази идея, може би не е зле да помислите направо за купуването или асемблирането на изцяло нова РС система – дори да се наложи да спестявате малко по-дълго.


Да стегнем старата РС машина: Опростен наръчник за ъпгрейд и оптимизация

© PCWorld България, pcworld

Добре е да се има предвид, че колкото и да се стяга и оптимизира един компютър, старият хардуер няма да „живее” вечно. Новият софтуер неизбежно поставя все повече и повече изисквания, а и компонентите се износват чисто механично – до ерозия например водят дори само промените в температурата при включването и изключването на компютъра. Споменатите дотук мерки за оптимизация и ъпгрейд обаче могат да удължат най-малко с година или две живота на любимата ви стара РС машина.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.