Продължаваме борбата с нежеланите програми: 5 антивирусни инструмента, които могат да помогнат

Най-вероятно всеки от вас в даден момент се е срещал с неприятелите, за които ще говорим в настоящия материал. Те в повечето пъти идват незабелязано, използвайки прикритието на някоя програма, или просто биват инсталирани, без да заподозрете истинската им същност.

Опознай врага си

Както винаги, преди да започнете да се борите с даден проблем, е добре да го разберете. Adware и потенциално нежеланите програми (или за по-кратко PUPs от potentially unwanted programs) не са вируси, но често са доста дразнещи и могат да доведат до сериозно объркване. Все едно да направим сравнение между муха и оса: летящата наоколо и кацаща върху вас муха (PUP) може да не е толкова опасна, колкото осата (вируса), но със сигурност е много дразнеща.

Най-честата функция на PUP е промяната на стартовата страница на браузъра ви, на настройките за търсачката и дори пренасочване към страници. При наличието на няколко такива програми съвсем бързо браузърът се препълва с допълнителни ленти и започва инсталирането на всевъзможни лъжливи почистващи софтуери и оптимизатори. Освен това доста често ще бъдете жертва на множество реклами, които от своя страна могат да доведат зловреден софтуер и дори вируси.

Решението

Въпреки че повечето антивирусни програми са изградени така, че да засичат и премахват предимно истинските вируси и друг зловреден софтуер, някои предлагат и защита срещу рекламния (Adware), шпионския и нежелания софтуер PUP. В някои от случаите обаче ще се наложи ръчно да стартирате подобна защита. Ето какво предлагат по-популярните антивирусни програми:

AVG

В повечето от продуктите на AVG основната защита от PUP и шпионски софтуер е активирана по подразбиране. Тук защитата по-скоро е създадена да засича програми, които представляват риск за сигурността. Ръчното активиране на допълнителна защита може да засече и сравнително безобидни програми, но този добавен слой на защита има вероятност и да ви предпази от нормални програми, които могат да бъдат използвани и за злоупотреба.


Продължаваме борбата с нежеланите програми: 5 антивирусни инструмента, които могат да помогнат

© PCWorld България, pcworld

Можете да проверите дали PUP защитата по подразбиране е активирана и да прецените дали да включите допълнителната. За да видите тези настройки, отворете AVG, изберете „Options“ (настройки) от менюто в горния ляв ъгъл на прозореца и след това изберете „Advanced settings“ (допълнителни настройки). Натиснете два пъти „Computer Protection“ (компютърна защита) в лявата част на прозореца и изберете „AntiVirus“.

Уверете се че „Report potentially unwanted programs and spyware threats“ е активен и преценете дали да включите „Report enhanced set of potentially unwanted programs“.

AVAST

Безплатните и платените продукти на AVAST също предоставят защита от PUP, но тук тя е изключена по подразбиране. Въпреки че има само една настройка, свързана с това как биват класифицирани PUP, има отделни настройки за всеки от трите „щита“: File System Shield, Mail Shield и Web Shield. Те се отнасят към PUP като към програми, които може да сте изтеглили несъзнателно и използвани за реклама или събиране на информация относно компютъра ви и навиците ви в Интернет.


Продължаваме борбата с нежеланите програми: 5 антивирусни инструмента, които могат да помогнат

© PCWorld България, pcworld

Препоръчваме ви да включите защитата против PUP и в трите „щита“. Можете да направите това, като отворите AVAST, натиснете бутона за настройки „Settings“ и изберете подпрозореца за активна защита „Active Protection“. Както стана ясно, тук имате достъп до настройките за всеки „щит“ и можете да активирате индивидуалните им PUP раздели. Първо натиснете иконата под формата на зъбно колело за „File System Shield“. Изберете подраздел чувствителност „Sensitivity“, натиснете „Scan for potentially unwanted programs“ (PUP) отметката и след това OK.

PUP настройките за всеки „щит“ изглеждат по подобен начин. Обратно в прозореца за активна защита „Active Protection“ натиснете иконата под формата на зъбно колело за „Mail Shield“. Изберете подпрозореца „Sensitivity“, натиснете отметката „Scan for potentially unwanted programs“ и след това OK.

И за последния „щит“ - върнете се в „Active Protection“ прозореца, натиснете иконата под формата на зъбно колело за Web Shield. Изберете подпрозореца „Sensitivity“, натиснете отметката „Scan for potentially unwanted programs“ и OK.

Kaspersky

Продуктите на Kaspersky включват защита срещу PUP, която е обозначена като „elevated riskware detection“, което грубо може да се преведе като засилено внимание за рискови програми. Тази способност дава възможност за засичане на софтуер, който може да направи компютъра ви уязвим за атаки. Тук са включени и програми за отдалечен достъп и запис на въвеждана информация (keyloggers), но не включва софтуер като добавки към браузъра и други програми, изискващи позволението ви за инсталиране.


Продължаваме борбата с нежеланите програми: 5 антивирусни инструмента, които могат да помогнат

© PCWorld България, pcworld

За да включите защитата от рискови програми в Kaspersky Anti-Virus и Kaspersky Internet Security, отворете програмата и изберете настройки „Settings“ в долния ляв ъгъл на прозореца. След това изберете подпрозореца за допълнителни настройки „Additional“ и натиснете „Threats and Exclusions“ (заплахи и изключения). Натиснете „Detect other software that can be used by criminals to damage your computer or personal data“ и се върнете назад със стрелката.

При Kapersky PURE 3.0 процедурата е доста подобна, но разположението на управлението и линковете са различни. Първо отворете Kaspersky PURE и изберете линка за настройки „Settings“ в горната лява част на прозореца. След това изберете „Threats and Exclusions“, намиращ се в дъното като опция в първия „Protection“ подпрозорец, и натиснете „Objects Detection Settings“. Накрая отметнете „Other“ в „Adware, auto-dialers, other programs options“.

ESET

За разлика от другите разработчици ESET пита по време на инсталацията на продуктите си дали искате да включите или не защита от потенциално нежелани приложения (potentially unwanted applications - PUA)). Изборът ви влияе върху три настройки, свързани с PUP:

- Detection of potentially unwanted applications: тази настройка позволява засичането на програми, които може и да не са зловредни, но намаляват производителността на компютъра;

- Detection of potentially suspicious applications: засичане на програми с уязвимости, които могат да бъдат използвани за атаки.

Третата настройка е за „Detection of potentially unsafe applications“, засичане на комерсиален софтуер, който може да бъде използван за зловредни цели, като инструменти за отдалечен достъп, разбиване на пароли и др. Тази настройка е изключена по подразбиране дори ако включите PUA защитата при инсталация.


Продължаваме борбата с нежеланите програми: 5 антивирусни инструмента, които могат да помогнат

© PCWorld България, pcworld

Независимо от избора по време на първоначалната инсталация, можете впоследствие да промените и трите споменати настройки. За да направите това, отворете ESET и изберете „Setup“ подпрозореца от менюто вляво. След това натиснете „Enter advanced setup“ - двоен клик върху „Computer“, и изберете „Antivirus and antispyware“. Активирайте желаната опция за сканиране и натиснете OK.

И запомнете, че първата и последната опции са или включени, или изключени по време на инсталацията. Средната се води като допълнителна и трябва да я активирате ръчно.

McAfee

Защитата от шпионски софтуер и други потенциално опасни програми е включена автоматично в McAfee. Все пак можете да се уверите в това, като отворите програмата и влезете в „Schedule and run scans“.


Продължаваме борбата с нежеланите програми: 5 антивирусни инструмента, които могат да помогнат

© PCWorld България, pcworld

Тук натискате „Real-Time Scanning“ и избирате „Settings“. Скролирайте и вижте дали отметката „Spyware and other potentially unwanted programs“ е запълнена.

Насоки и препоръки

Голяма част от главоболията можете да си спестите, ако сте по-внимателни при инсталация на програмите, които ползвате. Част от нежелания софтуер е вмъкнат като добавка към дадени програми и обикновено има начин да не го инсталирате. Преглеждайте настройките по подразбиране при инсталация щателно. Създателите и разпространителите на нежелания софтуер до голяма степен разчитат на недоглеждане от страна на потребителя.

Друго, което е хубаво да имате наум, е че защитните софтуери имат различни определения за това кое отнасят към графите шпионски и рекламен софтуер или PUP. Дадена програма може да засече нещо, а друга - не. Ако продължавате да имате проблеми с PUP дори след включване на специфичните защити, е необходимо да използвате допълнителна програма. Една от най-ефективните и изпробвана многократно е MalwareBytes Antimalware. Друг добър допълнителен инструмент в борбата срещу подобен тип вредители е и Spybot - Search & Destroy.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.