В САЩ се боят повече от хакери, отколкото от крадци и убийци

Според Gallup, 69% от хората в САЩ се страхуват от загуба на кредитна карта или кражба на данни от нея, а 62% се опасяват от евентуална хакерска атака срещу смартфоните или компютрите им.

Ако днес в Холивуд направят римейк на кино хита “Всички страхове”, то по-голяма част от филма най-вероятно ще бъде фокусирана върху компютърните престъпления. На такива мисли навежда най-новото проучване на Gallup, което агенцията по традиция провежда в САЩ в навечерието на Хелоуин, за да провери от какво се опасяват най-много американците. Интересното е, че тази година на челно място в списъка е страхът от хакерски атаки.

evil hacker

Според публикуваното резюме на въпросното изследване, 69% от респондентите * се страхуват от загуба на кредитна карта или кражба на данни от нея, а 62% се опасяват от евентуална хакерска атака срещу смартфоните или компютрите им с цел компрометиране и използване на личните им данни. За сравнение, много по-малко от участниците в анкетата (45%) се страхуват, че домът им може да стане обект на кражба с взлом, а 18% се страхуват, че може да бъдат убити.

Редно е все пак да се отбележи, че тази година Gallup за първи път пита анкетираните относно страховете им, свързани с хакерски атаки. Миналата година такива въпроси са задавани само на част от респондентите. Това означава, че няма как да се сравнят тазгодишните резултати от проучването с по-ранни такива. Има също известна вероятност страховете от хакери да са доминирали сред американците и преди, а не е изключено също върху резултатите да са повлияли и неотдавнашните кражби на снимки на знаменитости и обикновени потребители, както и атаките срещу американски търговски вериги за кражба на данни от банкови карти.

--------

* Въпросното изследване на Gallup е проведено по телефона в началото на октомври. На случаен принцип са избрани и анкетирани общо 1017 пълнолетни граждани на САЩ, живеещи в 50 щата и федералния Окръг Колумбия.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.