Как да откриваме и избягваме нежелания софтуер?

Ще ви разкажем за някои обичайни трикове и капани, които можете да срещнете по пътя към желаната от вас програма.

Специалистите по сигурността ги наричат ПНП – Потенциално Нежелани Програми. Ако се чудите що за „животно” е това, то е от онази порода софтуерни продукти, които тихичко се промъкват в компютъра ви под формата на „аксесоари”, инструментални ленти, добавки или „безплатни” програмки, които обещават да улеснят живота ви по някакъв начин. Но обикновено правят точно обратното. Те са досадни, искат от нас разни неща с изскачащи прозорци в най-неподходящия момент и само задръстват компютъра с боклук, който намалява производителността и дори не рядко правят дупки в защитата на РС системата ни.

За добро или лошо тези ПНП-та са част от цената, която понякога плащаме за иначе безплатния софтуер. Разбира се това не значи, че трябва да се отказваме от безплатните програми в Мрежата, но трябва да внимаваме. Защото ПНП досадите първо се появяват под формата на капан, заложен в инсталационния wizard на желаните от нас софтуерни изделия.

За преодоляването на този капан един наш колега от американското издание на PC World преди време препоръча програма, наречена Unchecky, която се опитва да маха отметките на допълнителните инсталационни опции. По всяка вероятност този инструмент се справя добре със задачата, но нищо не може да замени просто да бъдем внимателни, когато инсталираме нещо. В следващите редове ще ви разкажем за някои обичайни трикове и капани, които можете да срещнете по пътя към желаната от вас програма.

Обичайният заподозрян

Неотдавна ни се наложи да потърсим проста програмка, изпълняваща още по-проста задача: да конвертира направено в редакцията видео-DVD в ISO файл. След малко ровене в Мрежата попаднахме на сайта FreeAudioVideoSoft и предлагания там инструмент All Free ISO Ripper.


Как да откриваме и избягваме нежелания софтуер?

© PCWorld България, pcworld

И може би щяхме да си свършим работата и да забравим, ако не бяхме установили, че въпросният инструмент е нещо като първокласно находище на ПНП. В инсталационния процес се появи всеки мръсен номер, който знаехме, а и още няколко, за които дори не бяхме чували преди. А това ни наведе на мисълта, че този иначе прост ISO рипър може да служи и като отлично учебно помагало при обучението на потребители в умението за инсталиране на софтуер… или по-точно в умението за инсталиране на само този софтуер, който им трябва.

Но да кликнем на Next и да видим какво точно се случва.

Фалшивото чувство за сигурност


Как да откриваме и избягваме нежелания софтуер?

© PCWorld България, pcworld

Е, вторият екран от setup wizard помощника изглежда доста безобиден. И всъщност наистина е така. Създателите на тази програмка са оставили дори опцията за слагане на десктоп шорткът, изключена по подразбиране. Браво на тях. Има много софтуер, който пренаселва работния ви плот.

Но не бързайте да се радвате. Това е последното хубаво нещо, което ще видите от тях до края на инсталацията.

Първият капан: Стандартна инсталация

Колко мило! Помощникът ви препоръчва да улесните поне малко живота си с т.нар. стандартна инсталация – процесът, който ви спестява четене и до края на инсталацията не изисква повече действия от ваша страна.


Как да откриваме и избягваме нежелания софтуер?

© PCWorld България, pcworld

Но вижте внимателно какво пише под въпросната опция. Тук всъщност изобщо не става въпрос за инсталиране на All Free ISO Ripper. Вместо това ще инсталирате AVG Toolbar. А това май не е точно каквото се търси, нали?

Затова ето го и първото правило за избягване на ПНП: никога не приемайте предложения от рода на „Standard Installation”, „Express Installation”, „Default Installation” или която и да било друга инсталация, която е „препоръчана” (recommended). Дори софтуерът да не споменава някакви други програми, винаги е най-добре да се избира опцията „Custom Installation”.

Изключване на капана


Как да откриваме и избягваме нежелания софтуер?

© PCWorld България, pcworld

Погледнете какво получавате, когато изберете „Custom Installation”: опции, избрани по подразбиране, не само за инсталиране на инструментална лента, но и за пренастройване на главната страница в браузъра ви – т.е. средство за превземане на вашите Home & Search настройки.

За това ли ви трябва инструментът за ISO рипинг? Едва ли. Повече от ясно е, че отметките на въпросните опции трябва да се махнат.

Капан номер 2: Advanced режим


Как да откриваме и избягваме нежелания софтуер?

© PCWorld България, pcworld

Следващият прозорец на инсталационния помощник изглежда почти като предишния, само дето опцията по подразбиране тук е Express (recommended), с която ви се предлага да си инсталирате нещо, наречено PureLeads.

Този път обаче помощникът ви предупреждава, че Custom Installation опцията всъщност е (advanced). Леле, това май е само за много напреднали потребители! Смеете ли да я изберете?

Капан номер 3: Не чак толкова Advanced в края на краищата


Как да откриваме и избягваме нежелания софтуер?

© PCWorld България, pcworld

И така, ако съберете куража да изберете въпросната опция „за напреднали”, ще откриете, че зад нея се крие само един избор, който май не е чак толкова „напреднал” – Install PureLeads. Каква изненада!

Сега остава да проверите дали махането на отметката от чекбокса изисква някакви специални компютърни умения.

Мръсните нюанси на сивото

Ако имате нещастието да сте сред онези щедри хора, които непрекъснато допринасят за разни каузи и правят всевъзможни дарения онлайн, най-вероятно имате сериозни проблеми със спама в пощенската кутия. Онлайн даренията са отлична илюстрация за добрепознатата родна максима „Направи добро, изяж...”, сещате се.

Във всеки случай последното нещо, което ви трябва, е да получавате разни напомнящи имейли от типа на „Cause of the Month Reminder”, идващи от организации от рода на We-Care.com или други подобни.


Как да откриваме и избягваме нежелания софтуер?

© PCWorld България, pcworld

Всичко това ни води и към избора, който трябва да направим на следващия прозорец от инсталацията. Очевидно това е опцията, че не приемате инсталацията на такъв Reminder. Обърнете внимание обаче, че въпросната опция не само не е избрана по подразбиране, но е изобразена и в мръсносив шрифт. Това е мръсен номер. Защото опцията, която ви трябва, е почти незабележима на фона на програмата и на пръв поглед дори изглежда, че липсва. Ако насочите мишката към мястото до отметката обаче, ще видите, че тя все пак може да се избере.

Кажете „НЕ!”

Дългогодишният опит ни е научил да не се доверяваме на разни предлагани Windows „оптимизатори”. В почти всички случаи въпросният софтуер е или твърде „предпазлив”, за да свърши някаква полезна работа, или прекалено безразсъден с настройките, което пък може да доведе до проблеми с надеждността и безопасността на системата.


Как да откриваме и избягваме нежелания софтуер?

© PCWorld България, pcworld

Най-вероятно такъв е случаят и с поредното предложение на този инсталационен помощник, наречено PC Utilities Pro: Optimizer Pro. Затова по всяка вероятност ще искаме да махнем отметката от опцията за такава инсталация.

Само дето сега изобщо няма инсталационна опция, от която да махаме отметка.

Единственото нещо с отметка, подлежаща на махане, е чекбоксът до текста, гласящ „I accept the Optimizer Pro Terms of Use and Privacy Policy”, т.е. „Приемам условията за използване и политиката за конфиденциалност на Optimizer Pro”. А ако не искате по-късно да ви се наложи да деинсталирате тази програма, единственият начин да го избегнете е, като не приемате въпросните условия и политики – дори при положение че сте „улеснени” с избрана по подразбиране опция.

Четете дребните букви

Най-после! Стигаме до нещо познато, което сме свикнали да приемаме, без да му обръщаме особено внимание – т.нар. End User License Agreement (EULA), или лицензно споразумение с крайния потребител. Както винаги, в прозореца виждаме обичайния въздълъг и натруфен с тежка юридическа терминология текст в дребен шрифт, който просто ни предизвиква да кликнем веднага „Accept” и най-после да приключим с инсталацията на желаната програма.


Как да откриваме и избягваме нежелания софтуер?

© PCWorld България, pcworld

Преди да го направите обаче, погледнете по-внимателно това конкретно EULA споразумение. И по-точно заглавието му, което гласи „All Free ISO Ripper includes RelevantKnowledge”. Първото изречение от текста по-долу също споменава RelevantKnowledge като софтуер, „включен в този даунлоуд”.

А, така да се каже, истински приложимото знаниe (каквото означава relevant knowledge на английски) в случая е, че това изобщо не е EULA секцията на All Free ISO Ripper. С други думи, спокойно можете да кликнете на „Decline” и да продължите нататък.

Оправданието


Как да откриваме и избягваме нежелания софтуер?

© PCWorld България, pcworld

Най-любопитното в случая е, че All Free ISO Ripper всъщност изобщо няма лицензно споразумение. След като откажете RelevantKnowledge софтуер, истинската програма – тази, заради която всъщност ни се налага да го използваме, се инсталира за секунди.

С други думи, с малко търпение и много внимание най-после получаваме това, което искаме – и само него.

И заживели щастливо….

За честта на разработчиците на All Free ISO Ripper трябва да отбележим, че след инсталацията инструментът върши отлично работата, за която е предназначен, при това лесно, бързо и ефективно.


Как да откриваме и избягваме нежелания софтуер?

© PCWorld България, pcworld

Както стана ясно, програмата е истински учебник за ПНП опасностите на безплатния софтуер и по-точно за скритите капани на инсталацията на този тип свободно достъпни програми. Ако пропуснете някой от въпросните трикове или капани, в най-добрия случай ще ви се наложи да си губите времето с деинсталиране на софтуер, който никога не сте искали. Но ако инсталирате внимателно, ще можете да се радвате безпроблемно на своите безплатни програмки.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.