Запознай се с Пингвинчето: Защо и как да учим децата на Linux?

Няма друга операционна система, която да предлага такова разнообразие и автономност в приспособяването на платформата според конкретните потребителски нужди, каквото предоставя Linux.

Оставете някое 5-6-годишно хлапе да изследва мобилния ви телефон на спокойствие и ще видите не само любопитство, но и блясъка на истинско удоволствие в очите му. Дайте му дистанционното на телевизора или някоя друга електронна джаджа и само след минути ще станете свидетели на истински креативно-деструктивен детски празник. Е, много вероятно е след това техниката да е неизползваема, но то ще е просто защото хлапето е любопитно – както всички деца на тази възраст.

Любопитството обаче направо ще започне да извира от детето, ако го сложите пред лаптопа си. Но много е вероятно то бързо да загуби интерес, когато се сблъска с операционна система, приложения и среда, които са изцяло предназначени за по-възрастни и по-опитни потребители и сигурно изглеждат като чудовище в очите на невръстните. Най-малкото стандартният софтуер не може да бъде разбран от по-малките деца, а и не осигурява подходящ начин за въвеждането им в света на компютрите. Това впрочем важи за повечето стандартни компютри, лаптопи и таблети, които са неподходящи за деца.

От друга страна, днешните подрастващи са доста по-технологично настроени от предишното поколение на тяхната възраст и общуването помежду им разпалва техния интерес към новите технологии. Може да се стигне дори до куриозни ситуации като например, че 7-годишният ви племенник чати свободно в Интернет, преди още да се е научил да пише на български без клавиатура. А според редица експерти от сферата на образованието този интерес трябва не само да се поддържа, но и да се стимулира. При това не с какво да е, а посредством възможно най-ранното запознаване на децата с Linux. Аргументите им звучат убедително, така че ето някои от тях.

Заради бъдещето на компютрите

Според пазарните проучвания отпреди петнадесетина години (и по-точно през 2000 г.) около 97% от компютърните устройства по света са работили под управлението на Windows. При настолните компютри днес съотношението отново е с много в полза на операционната система на Microsoft – около 90% от десктопите по света работят с някаква нейна разновидност. Когато обаче обхванат всички компютърни устройства, предлагани на пазара днес, в това число смартфони, таблети, лаптопи и др., съотношението ще изглежда по съвсем друг начин. Според някои от най-новите проучвания Windows работи само на около 20% от съвременните компютърни устройства. А когато става въпрос за сървъри и тежък хардуер от промишлен клас, безапелационният лидер е платформата Linux, която управлява някои от най-сложните ИТ инфраструктури в света.

Именно по тази причина всеки, който проявява дори бегъл интерес към евентуална технологична кариера, би трябвало да познава Linux поне на базово ниво. Това със сигурност ще е полезно, като се има предвид, че разпространението на Linux в една или друга форма е масово и повсеместно. Ето няколко прости факта:

  • Linux управлява международните космически станции;

  • Linux прави възможна съвременната мобилна комуникация със смартфони, таблети и носима електроника;

  • Linux се грижи за безопасността в системите за контрол на въздушния трафик;

  • Linux стои зад модерните технологии в съвременните коли и ще присъства все по-масово в бъдещите „свързани автомобили”;

  • Google+, Facebook, Twitter и много други социални мрежи използват Linux технологии за работата си;

  • 9 от 10 суперкомпютъра в света работят под управлението на Linux;

  • не е случайно също, че образователни инициативи като One Laptop per Child също използват Linux базирани системи.

Заради разнообразието и забавлението

Ученето в крехка детска възраст е най-ефективно, когато протича в среда, стимулираща любопитството и стремежа към изследване. Няма друга операционна система, която да предлага такова разнообразие и автономност в приспособяването на платформата според конкретните потребителски нужди, каквото предоставя Linux. Именно Linux общността е най-активна в създаването на софтуерни „играчки” и компютърни забавления за най-малките. Така че въпросът не е толкова „какво да изберем”, а по-скоро „с какво да започнем обучението на децата в света на Linux и компютрите”. Следват няколко такива предложения.

Програми, с които да започнем

Както споменахме, изборът от Linux базирани софтуерни среди, подходящи за невръстните компютърни потребители, е доста голям, така че (с риск на моменти да се повторим) ще сведем препоръките само до пет от най-популярните, следвайки именно този критерий за подреждането им по-долу.

Ако ще правите РС система за съвсем малки деца, една от най-подходящите операционни системи е Qimo. Тя е безплатна, приятелски настроена среда, базирана на Ubuntu Linux дистрибуцията и снабдена с интерфейс, който е особено подходящ за невръстни потребители. Друго предимство на Qimo е, че идва с цял куп предварително инсталирани образователни и обучителни приложения, като освен това предлага и вградени възможности за филтриране, които намаляват вероятността хлапетата да се сблъскат с неподходящо съдържание, докато играят или сърфират в Мрежата.


Запознай се с Пингвинчето: Защо и как да учим децата на Linux?

© PCWorld България, pcworld

Qimo също така е сравнително лека XFCE базирана операционна среда, която има доста щадящи системни изисквания към хардуера – достатъчно е да разполагате с 256 MB RAM памет, 6 GB пространство за съхранение и процесор с работна честота 400 MHz. С други думи, спокойно можете да я използвате и на някой вече морално остарял и забравен в килера настолен компютър.

Както споменахме, платформата е достъпна за безплатно сваляне от уебсайта Qimo4Kids и може да бъде инсталирана както като основна операционна система, така и заедно с Windows, или да бъде използвана като портативна програма от Live CD или bootable флашка. За да си направите такъв „жив диск”, първо трябва да си свалите ISO файла и или да го „изпечете” на CD, или да го разархивирате на стартова флашка. След като направите това, просто заредете от диска (или USB устройството) и следвайте инструкциите на екрана, които ще ви предложат или да инсталирате детската ОС среда, или направо да я стартирате.


Запознай се с Пингвинчето: Защо и как да учим децата на Linux?

© PCWorld България, pcworld

DoudouLinux е друга безплатна Linux базирана операционна система, която също е създадена с мисъл за съвсем малките деца. Тази платформа също има специален потребителски интерфейс, замислен така, че да е удобен за работа и без родителски надзор и за най-малките, и за по-големите деца - от 2 до 12-годишна възраст. Операционната система е на различни езици (не и на български за съжаление, но пък наличните интерфейси могат да се използват в подкрепа на езиково обучение) и предлага пълен набор от инструменти за родителски контрол на ОС ниво, както и опции за филтриране на съдържание. Разбира се, има и голям брой инсталирани образователни приложения.

Подкарването на DoudouLinux по същество не изисква нещо по-различно от процеса, описан вече по-горе за Qimo. Системните изисквания и тук не са големи: 256 MB RAM памет и 800 MHz CPU.

Edubuntu също е безплатна операционна система, която, подобно на Qimo, е базирана на популярната дистрибуция Ubuntu Linux, а пълното й наименование е Ubuntu Education Edition. За разлика от Qimo обаче Edubuntu няма специален детски интерфейс, а вместо това използва графичната среда Unity Shell, която е стандартният UI за Ubuntu. Този факт прави Edubuntu много подходяща за обучаване на малко по-пораснали деца в тънкостите на Linux платформата.


Запознай се с Пингвинчето: Защо и как да учим децата на Linux?

© PCWorld България, pcworld

Edubuntu е разработена в сътрудничество с учители и специалисти от сферата на образованието, така че акцентът при нея е изключително върху ученето. А за учене определено има доста – Edubuntu предлага купища предварително инсталирани пакети за обучение като KDE Education Suite, Gcompris и Tux4kids. На разположение е и цялото софтуерно хранилище на Ubuntu, в което също могат да се намерят множество други програми за обучение във всякакви области. За добро или зло обаче тук липсват специфични начини за филтриране на съдържанието и вградени инструменти за родителски контрол. Казано накратко, в случая става въпрос за чиста Ubuntu Linux дистрибуция с много обучителен софтуер.

Edubuntu може лесно да бъде конфигурирана за работа на thin client системи и терминали, каквито има в някои библиотеки и класни стаи, но може и спокойно да бъде инсталирана на домашния компютър или стартирана от Live CD. Процесът на инсталиране и използване на Edubuntu е същият като при Qimo - свалете си ISO файла от официалния сайт, запишете го на диск или разархивирайте на bootable флашка и след това инсталирайте или използвайте направо от носителя. Редно е да се отбележи, че Edubuntu средата също не е особено взискателна към хардуера: трябват ви само 512 MB RAM памет, 1 GHz процесор и около 20 GB свободно място на хард диска.

Платформата Sugar е разработена за инициативата One Laptop per Child, която има за цел да направи компютрите и информационните технологии достъпни за възможно най-много деца от развиващите се страни. Тя представлява лесна за използване и приятелски настроена към децата операционна система, която със сигурност ще допадне на любопитните хлапета. Малките се ориентират лесно в нея и най-вероятно ще разберат как да я използват, дори още да не знаят да четат и пишат.


Запознай се с Пингвинчето: Защо и как да учим децата на Linux?

© PCWorld България, pcworld

Платформата Sugar може да се използва на всякакви компютри, но нейният интерфейс се различава съществено от традиционните десктоп концепции в днешните компютри. На практика той е първият сериозен опит за създаване на потребителски интерфейс, комбиниращ когнитивни и социални елементи. Това означава, че невръстните потребители се въвличат не само в учене, но в учене чрез сътрудничество,реализирано посредством т.нар. Activities („Дейности”). Според разработчиците по този начин се стимулира критическото мислене на децата, което е съществена част от всяко качествено обучение.

Ubermix e още една Ubuntu Linux базирана платформа, която се използва много в училищата на Запад. Операционната система е напълно безплатна и е разработена с мисъл за образованието така, че да освобождава учениците от мисълта за сложността на софтуера с цел те да се фокусират главно върху ученето. Интересно при тази ОС е, че съхранява потребителските данни и софтуера на отделни дялове на хард диска, което добавя много силна „дуракоустойчивост”. Така в случай на дефект в компютъра потребителят може да изтрие операционната система и после да я възстанови заедно със своите файлове. Инсталацията е съвсем лесна, отнема само около 5 минути, а quick recovery механизмът възстановява системата за 20-ина секунди.


Запознай се с Пингвинчето: Защо и как да учим децата на Linux?

© PCWorld България, pcworld

Операционната система идва с над 60 предварително инсталирани безплатни приложения за образователни цели, офис програми, инструменти за дизайн, средства за програмиране, за работа с Интернет и мултимедия. Образователните приложения като Celestia, Stellarium, Scratch, VirtualLab Microscope, Geogebra, iGNUit и Klavaro, както и обучителните игри като TuxMath, TuxTyping, gMult и Numpty Physics дават доста широк набор от възможности за учене по всякакви предмети. На разположение са също така познатите на всички ни Интернет приложения като Firefox, Thunderbird, Chrome, Google Earth, Skype, както и програмите за обща продуктивност като LibreOffice, NitroTasks, Planner Project Management, VYM (View Your Mind) и Zim Desktop Wiki. Децата, които се увличат по дизайна и рисуването, могат да ползват GIMP, Inkscape, Scribus, Dia, Agave и дори TuxPaint - за най-малките, а програми като Audacity, Openshot, Pencil и ffDiaporama закръглят мултимедийните предложения. Всички тези приложения и многото други правят Ubermix доста мощна платформа за креативност и обучение.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.