Идеята за умен дом в български измерения

Само въображението може да постави граници пред реализацията на идеята за умен дом, а това, че тя е твърде скъпо за простосмъртните удоволствие, е само мит, смятат специалистите, които предлагат системи за домашна автоматизация у нас.

Илюстрация: Shutterstock

Само въображението може да постави граници пред реализацията на идеята за умен дом, а това, че тя е твърде скъпо за простосмъртните удоволствие, е само мит, смятат специалистите, които предлагат системи за домашна автоматизация у нас.

През последните години концепцията, известна като „smart home" или “умен дом” започва да придобива все повече смисъл. Наистина, идеята съществува от години - Бил Гейтс например я разглежда още през 2002 г. От днешна гледна точка по-ранните концепции изглеждат малко странни – например самият Бил Гейтс си представя магнити за хладилник, които отчитат спортни резултати в реално време. Но оттогава насам технологиите са извървели дълъг път в развитието си, и съвременните приложения са много по-интригуващи, по-практични и, не на последно място, значително по-достъпни – повече от всякога досега.

В миналото потребителите, които са били въодушевени от концепцията за умен дом, са били предимно фенове на научната фантастика и технологични ентусиасти, желаещи да живеят като герои от бъдещето. Сега обаче идеята за smart home обхваща много по-широк спектър от различни потребители и възможни приложения. Защо е така? Най-вече защото към днешна дата идеята вече е неразривно свързана с концепцията за ефективност. Технологиите са способни да свържат всички домакински устройства и по този начин да се преразгледа цялата енергийна консумация на едно домакинство. Употребата на енергия може да бъде не само наблюдавана, но и управлявана. А това има голямо значение за потребителите, които искат да намалят разходите си и да водят по-екологичен начин на живот.

С други думи, “умният дом” и “домашната автоматизация” започват да се очертават по-скоро като практична инвестиция, отколкото като разход за перо “глезотии”. При това тази тенденция съвсем не се забелязва само навън – тя е ясно видима и в България, където, благодарение на компаниите предлагащи различни решения в тази сфера, на практика вече са покрити всички аспекти на домашната автоматизация.

Имайки предвид всичко това, откриваме пореден повод да се върнем отново към темата за умния дом, но за разлика от друг път сега ще ви предложим нещо директно от “кухнята” – погледът на специалисти няколко български фирми, специализирани в предлагането на Smart Home и Home Automation решения. И ще започнем с кратко разяснение на тези две понятия, които често се използват като синоними или дори като взаимнозаменяеми термини.

“Умен дом” и “домашна автоматизация” – открийте разликите

Преди да разясним нещо, редно е първо да обясним за какво става дума. И тъй като “умният дом” и “домашната автоматизация” често се използват в различни изречения, за да опишат едно и също нещо, попитахме специалистите каква е връзката и разликата между тях.

Според Димитър Христов, мениджър продажби в компанията “Амбицио”, разликата е единствено маркетингова, т.е. употребата им зависи от това кое понятие ще се хареса повече на потенциалните клиенти.

По мнението на повечето родни специалисти обаче понятията “домашна автоматизация” и “умен дом” се отнасят по-скоро като част към цяло. По думите на Владимир Димитров, технически консултант в компанията Умен дом, “домашната автоматизация е основната съставляваща и необходимо условие за изпълване със съдържание на понятието „Умен дом“.Самото понятие Smart home би следвало да се разглежда като една крайна цел, съставена от различни компоненти, включително влагането на „умни“ строителни материали, прозорци и т.н.”

Според Петър Цветков, управител на M2M Services “„Домашната автоматизация“ може да се разглежда като стъпка към изграждането на „умен дом“. Домашната автоматизация включва автоматизирано и централизирано управление на отопление, осветление, охранителни системи и т.н. Често под „умен дом“ се разбира „домашна автоматизация“, но с допълнителна функционалност за отдалечен достъп и управление през интернет от браузър и смартфон.”

А Маргарит Аладжемов, управител на Аудио Арте ООД, разяснява: “Домашната автоматизация е много специфична част от сградната автоматизация. Един дом може да е частично автоматизиран т.е да са автоматизирани само отделни системи– примерно само отопление, само осветление и т. н. Отделно те дори може и да се управляват от разстояние, но всяка система работи за себе си.

Докато в „умният“ дом или къща – т.нар. Smart Home, всички системи са автоматизирани и свързани: видео и аудио, мултимедия, климатична система, осветление, охрана и видео наблюдение, пожароизвестяване, eлектроразпределение и т.н. са под управление на централен „разум“ и вие можете да давате команди на този „разум“ от всяка точка на света по всяко време. Най-общо казано - интегрирана система, която контролира абсолютно всичко във вашия дом. Не е ли това сбъдна мечта от бъдещето!?”

Екстра за богаташи или достъпна възможност е умният дом?

Стигайки до темата за мечтите, вероятно по-практично ориентираните хора биха се запитали колко би струвала евентуалната им реализация. Някой по-лекомислен вероятно веднага би дал и отговора в стил “много” … и би сбъркал. Наистина, преди време се смяташе, че неща като “умен дом” и “домашна автоматизация” са екстри само за богаташи, но това схващане постепенно се променя. Или поне в някои части на “географията”. Докато в Европа и Америка Smart Home концепцията отдавна вече не е привилегия само на богатите хора, а е съвсем достъпна и за хора от средната класа, у нас клиенти за решенията в този сегмент като че ли са предимно хора с доходи над средните, показват наблюденията на Владимир Димитров от “Умен Дом”. Подобни са и впечатленията на Димитър Христов от Амбицио, според който “все още домашната автоматизация, изградена по индивидуален проект и с включване на пълния пакет за управление, е предназначена за най-високия сегмент клиенти. Според нас тази тенденция ще се запази и в бъдеще, но все по-често излизат бюджетни решения, които включват отделни елементи на автоматизацията”.Идеята за умен дом в български измерения

© PCWorld България, pcworld

Илюстрация: Shutterstock

Индикатори за промяна вижда и управителят на Аудио Арте: “Все още е така, но нещата постепенно се променят. От финансова гледна точка автоматизацията на дома не е нещо с ниска себестойност. Но от друга страна създаването на интелигентен дом е пряко свързано с комфорта и е инвестиция в бъдещето. Всеки, които иска да се възползва от удобството технологиите и желае да ги накара да работят за него, просто трябва да направи стъпки в посока Smart Home. Автоматизацията на дома е начин на мислене на хора, които искат да направят ежедневието си по-различно, по-разнообразно, по-приятно, по-сигурно! Използването на система Smart Home е инвестиция с бъдеще, защото предлага възможност да се живее така, че да използваме наличните ресурси целесъобразно.”, смята Маргарит Аладжемов.

Има обаче и друга гледна точка. Петър Цветков от компанията M2M Services, която специализира в областта на „умните алармени системи“, поддържа противоположното мнение – че „Умният дом“ вече е достъпен за всеки. По неговите думи “оборудването, което е необходимо за да превърнете вашата стара или нова алармена централа в „умна аларма“ и в пъти по-малка от цената на смартфона ви, от който ще я управлявате.”

Профилът на средностатистическия български потребител на системи за домашна автоматизация

През очите на родните специалисти, потребителите, които търсят Smart Home решения у нас изглеждат по следния начин:
- хора, които обичат комфорта и технологиите и искат да бъдат в крак с времето, в което живеят (Аудио Арте).
- предимно млади или около средната възраст хора с добри технически умения, четящи и интересуващи се от подобни системи, клиенти с високо ниво на информираност и конкретика в изискванията (Умен Дом).
- хора с афинитет към технологиите, които според финансовите възможности си позволят пълна автоматизация или частична - такава с някое от решенията на фирми като Nest, Apple, които са с подходящо приложение и най-често хардуер (Амбицио).

Или както обобщават от М2М Services: “Профилът на средностатистическият български потребител е точно какъвто е и анфасът му – любопитно-скептичен” ;o)


Умно пестене със Smart Home

От казаното до тук става ясно, че поносимостта на цената на системата за домашна автоматизация е по-скоро въпрос на гледна точка. Повече от очевидно е, че такива системи биха представлявали интерес само за хора, които могат да си ги позволят. Така че логичният въпрос, до който в края на краищата стигаме е “Струва ли си?”.


Идеята за умен дом в български измерения

© PCWorld България, pcworld

Е, отговорът на този въпрос определено е положителен, а аргументите съвсем не са един и два. За някои от тях вече намекнахме в началото на статията, но основният е, че Smart Home решенията могат да доведат и до значителни спестявания в дългосрочен план. А какво можем да спестим по такъв начин?


Идеята за умен дом в български измерения

© PCWorld България, pcworld

Според Владимир Димитров от “Умен дом”, предимствата са очевидни - освен удобството, автоматизацията носи и сериозни икономии по отношение на топло и енергопотребление. Според специалиста спестяванията могат да достигнат 30% и затова в неговата компания смятат, че в бъдеще автоматизацията ще стане стандарт - поне за определени типове сгради.

Управлението на отоплението и климатизацията водят до спестявания и според Димитър Христов от Амбицио, но той смята, че основният акцент на автоматизацията пада върху комфорта и пестенето на време., докато икономията за пестене на средства вбъдеще е на по-заден план в мотивацията на клиентите. С домашната автоматизация обаче вече не се налага да се прави компромис между енергоефективността и комфорта, отбелязва управителят на M2M Services Петър Цветков.

Маргарит Аладжемов от Аудио Арте обобщава преобладаващото мнение:

“Smart Home системите пестят най-вече времето на човека. А както знаем времето едно от най скъпите неща в съвременния свят и в пряк и в преносен смисъл. Пестейки време, ние пестим и пари! Не по-малко важна полза от Smart Home система е повишаването на комфорта на хората, които я използват – такава система значително улеснява ежедневието им.

Един пример: Когато се прибирам в къщи след работа през зимата, бих искал да е затоплено, да са светнати лампите в антрето и дневната, да се пусне радиото или телевизора, да ми е напълнена ваната, да са пуснати щорите. Много е просто, но на мен ще ми отнеме поне 15-20 минути да извърша всички тези действия, да не говорим колко време ще ми трябва, ако домът е студен! А ако е бил дълго преди това топъл, то колко много излишни пари са отишли за това?”

Какво вкъщи може да се автоматизира най-лесно?

И така, след като вече е ясно, че домашната автоматизация и умният дом не са просто модерни глезотии, вероятно много хора биха се заинтересовали от практическите измерения на идеята, дефинирани от отговори на въпроси като “какво?”, “как точно?” и най-вече “откъде да започнем?”. Всъщност няколко възможни отговора на последния въпрос вече дадохме преди около година с подробен материал именно на тази тема, но опитът показва, че човек обикновено е склонен да започва начинанията си, тръгвайки от най-лесното.

А когато става въпрос за автоматизация на дома, най-лесно се автоматизира аудио-видео техниката, тъй като не изисква допълнително окабеляване, категоричен е специалистът по продажбите в Амбицио Димитър Христов. С това е съгласен и Владимир Димитров от “Умен дом”, който допълва: “Най-удобно е да се реализира домашната автоматизация по отношение на осветлението, климатизацията и мултимедията.Това са най-често използваните системи в едно жилище и чрез тях най-лесно се виждат предимствата на домашната автоматизация. Особено за къщи и вилни имоти”.

Управителят на M2M Services Петър Цветков е още по-конкретен: “С нашите комуникатори, вашата алармена централа може да се превърне лесно и евтино в „умна централа“ без да е необходимо да подменяте цялото оборудване. А най-хубавото е, че може би вече така или иначе ползвате наш комуникатор, ако сте абонирани за СОТ услуга. Много вероятно е да трябва само да запитате за регистрация към мобилната ни услуга. Много лесно може да се автоматизира и отоплението в случай, че ползвате радиатори. Не е необходимо източване, обезвъздушаването или повторно пломбиране на устройства. Можете да започнете да пестите от отопление още днес.”

Маргарит Аладжемов от Аудио Арте дава изчерпателен списък на всичко, което подлежи на автоматизация у дома. Според специалиста “почти всички електрически устройства, които се ползват в един дом, могат да бъдат автоматизирани и да се управляват от едно място”, макар, че това все пак зависи от марката и модела. За бъде по-ясно, ето някои от нещата, които мога да бъдат автоматизирани:

 • Аудио и Видео техника – съвременните устройства за забавления стават все повече. Техните дистанционни заемат цялата масичка в хола. Те трябва да могат да се интегрират в общата автоматизирана система. Това включва гледане и смяна на каналите на кабелните и сателитни програми, гледани и слушане на централно записани видео и аудио библиотеки с обложки на албумите, информация за артистите, дати, години и т. н., възпроизвеждане на интернет и облачно базирани филми, клипове и музикални парчета, Bluray/DVD/CD дискове, мобилни устройства и т.н.

 • Мулти-руум аудио - ако съм в спалнята и отида до банята – ще мога ли да слушам същото музикално парче, или радио програма? Ако има гости, не може ли в хола, трапезарията и на терасата да слушаме едно и също? Какво бихте се чувствали, ако вашата аудио система ви следва в цялата къща!?

 • Щори и завеси - автоматизираните пердета и щори са стара технология, но в интелигентните къщи, контрола им е обвързан с осветлението и отоплението. Това води до минимизиране на енергийните разходи и повишава удобството. 

 • Осветление – всички ключове за осветление, могат да бъдат включвани, изключвани, както и “димирани” (приглушавани). Чрез избор на предварително програмирани сценарии се опростява натискането на ключовете на 2-3-4 вериги за осветление.

 • Бани - Какво ще кажете да си поръчате, да се напълни ваната с вода с определена температура, докато сте на път за вкъщи или като се събудите сутрин?

 • Отопление и климатизация - една доста сложна отделна категория от сградната автоматизация, която е основен консуматор на енергия! Ефективното и управление има огромно значение за комфорта в жилището и вашите разходи.

 • Енергопотребление – при страните, които могат да избират между повече доставчици на ел. енергия - Smarthome системата може да се грижи по всяко време на денонощието да сте на най-изгодната тарифа

 • Безопасност - Отдавна всички аларми, датчици и камери в дома могат да бъдат наблюдавани през интернет, не само от собствениците на дома, но и от охранителните фирми, които своевременно могат да реагират при определена ситуация. Използването на тази информация и от другите системи – например осветление и отопление е нещото, което ги интегрира. От друга страна, умният дом може да симулира вашето присъствие дори когато ви няма и да повиши сигурността ви.


Идеята за умен дом в български измерения

© PCWorld България, pcworld

Перспективите пред умния дом у нас


След всичко това постепенно се оформят и няколко важни извода. Първо, автоматизирането на много аспекти от бита ни има смисъл и може да е рентабилно в дългосрочен план; Второ, у дома могат да се автоматизират доста неща и трето, това не е непременно трудно, сложно или твърде скъпо. По такъв начин “умният дом” започва да се очертава и като рентабилен пазар за устройства, технологии и решения с потенциал да печелят все по-широк кръг потребители у нас. Всъщност по този въпрос всички специалисти от бранша, които ни помогнаха за написването на настоящия материал, са единодушни. 

“Смятаме, че пазара на подобни системи ще се развива динамично, макар и с леко изоставане в сравнение с европейския или американски еквивалент.Това не е модно увлечение, а една все по-налагаща се необходимост, особено за средни и големи жилища.На тази база сме настроени оптимистично, както за бъдещето на сектора, така и на фирма „Умен Дом“, отбелязва техническият консултант в компанията Владимир Димитров.

“Автоматизацията в световен мащаб всяка година бележи ръст, тази тенденция не подминава разбира се и България. Макар че има изоставане в сравнение с развитите пазари, всяка година се наблюдава значителен ръст. За това принос имат и фирмите инсталатори, които натрупаха по-голям опит. Друг голям тласък на цялата индустрия даде широкото разпространение на смарт телефони и таблети, които доближават много автоматизацията до клиента”, отбелязва и Димитър Христов от Амицио.


Идеята за умен дом в български измерения

© PCWorld България, pcworld


“Специално в нашата област, очакваме разрастващ се интерес от страна на крайните потребители. Дори наблюдаваме тенденция клиентите със своя интерес да поставят охранителните компании пред предизвикателството да бъдат на гребена на вълната на новите технологии”, допълва управителят на M2M Services Петър Цветков, а Маргарит Аладжемов от Аудио Арте също е напълно уверен в бъдещето на сегмента. Според него “няма съмнение, че този пазар ще се развива ускорено и до 10-15 години повечето български семейства ще имат под една или друга форма има частично или цялостно автоматизиран дом”.

Да нарисуваме умния дом във въображението си

Това, като че ли, е единственото, което ни остава, при положение, че имаме желание да изградим един модерен умен дом. У нас вече има множество компании, които са готови да осигурят средствата, инструментите, технологиите и решенията за осъществяването на тази идея. В края на краищата излиза, че подобно на всеки бъдещ проект, за изграждането на умния дом най-важни са настройката и отношението на самия потребител, като точно те могат да определят разликата между това дали концепцията ще бъде реализирана по-скоро или след повече време. Както казва Владимир Димитров от “Умен дом”, “ако сте модерно мислещ човек с технологични интереси и визия за новите технологии, ако искате удобство и функционалност, то със сигурност ще откриете смисъл в системите за домашна автоматизация. Ако сте консервативен човек пътя към вас ще е по-дълъг, но все така логичен”.

Според управителя на Аудио Арте Маргарит Аладжемов, умното управление на дома може да се ограничи единствено от границите на въображението на човек. “Smart Home системите значително улесняват ежедневието и осигуряват допълнителен лукс в дома Ви. Трябва да се знае обаче, че само доказани и опитни професионалисти и компании могат да превърнат един обикновен дом в Smart Home”, подчертава специалистът.

По мнението на Петър Цветков има и друг важен момент. “Най-вече, забравете за мита, че това са космически технологии на космически цени. С M2M Services, можете лесно и евтино да направите една стъпка към „умния дом“!, отбелязва управителят на компанията.

Обобщението направи Димитър Христов от Амбицио:

“Всички знаем, че това е бъдещето, така че просто трябва да го приемем и да се насладим на възможнoстите, които ни предлага.”


Идеята за умен дом в български измерения

© PCWorld България, pcworld


Мненията събра и обобщи Антон Арсенов

Smart Home и Home Automation предложенията на няколко български компании
 • Амбицио: Компанията предлага най-високия клас автоматизация за дома. Този тип системи се изграждат в къщи над 500 м2, където има голямо разнообразие от модерни системи за отопление, охлаждане, осветление и сигурност. Всички те трябва да работят синхронно и сигурно, за което клиентите се доверяват изцяло на фирмените специалисти. Решенията се приемат много добре, а клиенти, на които компанията вече е изградила автоматизация, твърдят, че не могат да си представят как биха живели без нея.
 • Аудио Арте ООД: Започнала първоначално с аудио/видео системите у дома, фирмата продължава развитието си и в останалите Smart Home сегменти. В резултат на това днес интеграторът Аудио Арте осигурява пълно съдействие при изготвянето на подходящ проект и избор на подходящи системи за автоматизация на дома; доставя своевременно нужното оборудване; извършва бърз монтаж, като в някои случаи избягва по-сериозни ремонтни дейности чрез прилагането на безжични технологии; настройва системата за автоматизация, обучава клиентите за работа с тях и предлага гаранционно и следгаранционно обслужване и поддръжка.
 • M2M Services: Компанията е най-големият производител на GPRS комуникатори за алармени централи. Обикновено те се ползват от охранителните компании за пренос на сигналите от алармената централа на абоната до диспечерския център. Умните комуникатори на M2M обаче дават много повече възможности. Например посредством мобилно приложение за Android и iPhone крайният потребител може да получава известия в реално време за алармени събития, да проследява подробна хронологията на събитията назад във времето, отдалечено да поема и снема от охрана алармената си централа, както и да интегрира IP камери за да извършва видео верификация. Все повече крайни потребители проявяват интерес към това решение като средство за самостоятелен мониторинг, а и охранителните компании от своя страна също започват да го предлагат на своите клиенти като допълнителна услуга от ново поколение.
 • Умен дом: Компанията е сред пионерите в реализирането на Smart Home системи в България. Като дистрибутори на един от световните лидери в този бранш – американската фирма Control4, фирмата предлага последните технически решения и концепции в областта. При това все пак на достъпни цени и с високо ниво на гъвкавост по отношение на клиентите и техните изисквания. Тъй като системата на компанията е модулна не е нужно да се инвестира на момента в цялостна автоматизация, това може да се направи на етапи. В “Умен дом” смятат, че до момента са успели да задоволят и най-взискателните клиенти, но предизвикателствата са ежедневни.
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.