Кой е Android смартфонът, който съответства на вашия начин на живот?

Един добър начин да изберем измежду многото Android базирани апарати, изключвайки често енигматичните технически спецификации, е, като вземем предвид ежедневните си предпочитания, хобита и темперамент.

Смартфоните са вече достатъчно популярни и достъпни устройства, за да нямаме проблем с избора. От друга страна, прекомерното изобилие на предложения също може да доведе до известни затруднения дори ако предположим, че вече сте свикнали с една от няколкото основни мобилни операционни системи (най-вероятно Android, която е и най-разпространената).


Как обаче да изберете измежду многото апарати на пазара, ако договорът ви с мобилния оператор е на приключване и искате да се сдобиете с по-модерен Android смартфон, чиито възможности да оползотворите най-добре, без да задълбавате в четене на спецификации и ревюта, които само ви объркват? Отговорът на този привидно сложен въпрос всъщност може и да е удивително лесен – просто изберете онзи апарат, който най-добре отговаря на вашия начин на живот. Ако това е казусът, който предстои да решите в обозримо бъдеще, по-долу ще нахвърляме някои подсказки с конкретни примери и идеи, отговарящи на различни lifestyle сценарии.

Android смартфон за фотографи

Ако пазите в телефона си повече направени от вас снимки, отколкото съдържа цялото годишно течение на National Geographic, то може би не е зле да се ориентирате към апарат с качествен фотографски инструментариум. Предложения в това отношение едва ли ще ви липсват, като се има предвид, че през 2013-а станахме свидетели на изключителни постижения в сегмента на т.нар. камерафони. Започвайки с уникалния апарат Nokia Lumia 1020 с 41-мегапикселова PureView камера и непостигнато до този момент качество на изображенията и стигайки до високия клас смартфони на Samsung Galaxy и LG. Имахме също така експерименти като UltraPixel камерата на миналогодишния HTC One, както и, разбира се, все по-добрия iPhone (в частност модел 5S). С други думи, има от всичко за всеки вкус и любителите на снимки със смартфон просто нямат основания за оплакване.Кой е Android смартфонът, който съответства на вашия начин на живот?

© PCWorld България, pcworld


Ако трябва обаче да препоръчаме конкретен смартфон за снимане, няма как да не се сетим за Samsung Galaxy S4 и по-специално за неговата модификация Zoom, въпреки че от гледна точка на смартфонните характеристики тя отстъпва на тези в оригиналния Galaxy S4. /Galaxy S4 Zoom е окомплектован с 4,3-инчов сензорен екран с qHD резолюция (540 х 960 точки), двуядрена SoC (система в чип) с честота 1,5 GHz, 1,5 GB оперативна памет и 8 GB вградена памет за съхранение, разширяема посредством microSD карти./

Въпросният модел прави впечатление с качествен фотомодул, оборудван с 16-мегапикселов сензор и широкоъгълен обектив с десетократно оптично увеличение и диафрагма f/3.1–6.3. Освен това е предвидена система за оптична стабилизация на изображението, отделен спусъчен бутон и Zoom Ring колело около обектива, с което се регулират редица от функциите на апарата. Общата картина на фотоапарата се допълва и от вградена ксенонова светкавица. Не бива да се забравя и наличието на редица бързи режими за снимане, както и нелошият набор от инструменти за редактиране и споделяне на снимки. Ако пък искате да се възползвате от специфични софтуерни функции като Virtual Tour Shot и Selective Focus, то тогава изборът отива към най-модерната версия на апарата – представения неотдавна Galaxy S5.

Апарат за любителите на дългата автономна работа

Добрите стари времена, когато мобилните телефони работеха по цяла седмица с едно зареждане на батерията, не бяха чак толкова отдавна, но при смартфоните подобна продължителност на автономна работа е по-скоро мечта. Големите екрани, мощните процесори и всевъзможните комуникационни модули източват бързо заряда на батерията и днес обикновено се налага да зареждаме смартфоните си всеки ден.Кой е Android смартфонът, който съответства на вашия начин на живот?

© PCWorld България, pcworld


Има все пак Android апарати, които могат да се похвалят с доста дълъг живот на батерията. Такъв например е моделът Motorola Droid Maxx, който без проблеми издържа с едно зареждане два и дори три дена в смесен режим на работа. Разбира се, продължителността на автономна работа силно зависи от това как точно използвате устройството си, но тестовете в американската редакция на PC World показват, че с въпросния смартфон може да се разчита на над 13 часа непрекъснато видеовъзпроизвеждане. А това определено е много добро постижение за сегмента.

Android смартфон за бегълците от iPhone лагера

Красивият външен вид и качественото асемблиране в продължение на години бяха главните отличителни черти на iPhone апаратите, които и досега се славят (съвсем оправдано) с въпросните качества. И въпреки че iOS платформата на Apple също си има своите предимства, отворената Android като че предлага повече такива. И ако сте сред потребителите, които обмислят смяна на добрия стар iPhone с модерен Аndroid базиран апарат, то не бива да се съмнявате, че алтернативи има и те по нищо не отстъпват на Ябълката по качество на изпълнение и хващащ окото дизайн.Кой е Android смартфонът, който съответства на вашия начин на живот?

© PCWorld България, pcworld


Кой е Android смартфонът, който съответства на вашия начин на живот?

© PCWorld България, pcworld

Примерът, идващ веднага на ум, е HTC One, който наскоро също получи модификация в лицето на т.нар. М8 вариант. Дори да вземем миналогодишния флагман HTC One обаче, той си остава отличен избор за хората, които търсят апарат със солидна производителност и отличен външен вид. Апаратът се отличава с превъзходен дизайн и екран, който успешно може да съперничи на Retina дисплея в съвременните iPhone модели. Не бива да се пренебрегва и фактът, че One все още е един от апаратите, които осигуряват най-доброто към момента озвучаване благодарение на технологията BoomSound, която освен на чифт фронтални стереоговорители разчита и на вграден усилвател. А за да улесни миграцията, компанията HTC дори е включила в софтуерната окомплектовка полезен трансферен инструмент, с който лесно можете да прехвърлите контактите и файловете си от стария телефон на лъскавия нов One.


Апарат за авантюристи

Може би сте любители на приключения и силни усещания? Ако не можете да издържите повече от месец, без да идете някъде на къмпинг, на преход в планината, за риба или на колоездачен поход, сигурно минавате за авантюристи сред познатите си …и най-вероятно сте потрошили доста телефони чрез „неправилно” отношение, което включва падане от високо върху камъни, продължително стоене във влажни места или къпане в кал. Android апаратите, които могат да се изправят срещу подобни предизвикателства не са много, но все пак съществуват и са достъпни на пазара.

Един от възможните варианти за такъв издръжлив апарат е Samsung Galaxy S4 Active, който осигурява всички характеристики на оригиналния S4, но остава работоспособен и след 30-минутно потапяне във вода на дълбочина 3 метра. С подобна издръжливост на вода, а и на прах, може да се похвали също и устойчивият Sony Xperia Z1, който се отличава със заздравен корпус, снабден е със специални капачета за конекторите на интерфейсите и е сертифициран според изискванията на спецификацията IP55/IP58. А фактът, че Z1 се отличава и с една от най-добрите камери към момента на смартфон пазара, е само още един плюс, който със сигурност ще привлече вниманието и на авантюристите фотолюбители.


Кой е Android смартфонът, който съответства на вашия начин на живот?

© PCWorld България, pcworld


Android смартфон за всички останали

В случай, че вашият начин на живот не може да се причисли към нито една от споменатите дотук категории, но все още търсите наистина добър Android смартфон, то много е вероятно да откриете подходящия за себе си апарат в доста универсалния Moto X на Motorola. Въпросният смартфон може да се похвали с редица екстри, които го правят много удобен за употреба, макар че хардуерните му характеристики трудно могат да минат за флагмански. Въпреки това моделът се отличава с необичайно добър за достъпния клас 4,7-инчов AMOLED дисплей и има редица сензори, които му помагат да работи удачно според ситуацията – ако шофирате например, устройството ще разбере, че трябва да включи автоматично дисплея веднага щом го извадите от джоба си. Възможността за лесно задействане на гласовото управление чрез универсалната команда „OK, Google” също е добре дошла в случаи, когато ръцете ви трябват за нещо друго.

Ако пък държите да останете във флагманския клас и да се хвалите с добре изглеждащ универсален и „премиален” Android смартфон, едва ли ще сбъркате, ако заложите на пристигналия у нас миналата есен модел LG G2. Според специалистите от българското подразделение на компанията въпросният апарат изпъква сред конкуренцията с редица иновации във всички ключови за сегмента направления: дизайн (с изнесения под камерата основен функционален бутон и тънката рамка), дисплей (ярък Full HD IPS със Zerogap Touch технология на сензорния слой), процесор (4-ядрен 2,26-гигахерцов Qualcomm Snapdragon 800), камера (13 Mpix, с оптична стабилизация и сапфирено защитно стъкло на обектива), батерия (с разширен капацитет от 3000 mAh), озвучаване (с Hi-Fi качество и функция за аудиофокусиране) и функционалност (общо 35 изцяло нови и уникални за апарата функции, улесняващи живота на притежателя му).


Кой е Android смартфонът, който съответства на вашия начин на живот?

© PCWorld България, pcworld


 Трябва ли да чакаме за най-новото?

Ако искате да получите пълното Android изживяване по начина, по който са го замислили в Google, може би си заслужава да не бързате с покупката на Android апарат, а вместо това да проявите търпение и да поизчакате още някоя и друга седмица или месец – докато на родния пазар се появят всички представени и обявени на тазгодишното издание на мобилния конгрес в Барселона (MWC 2014) новости в сегмента. Всъщност дори да не държите непременно да получите най-модерното от гледна точка на функционалност и възможности, изчакването може да се оправдае от обичайната практика, предвиждаща намаления и разпродажби на предишното поколение апарати при появата на новото. В тези моменти често се правят най-добрите сделки, така че изборът и покупката на Android смартфона, който съответства най-добре на вашия начин на живот, да са направени по най-ефективния за вас начин.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.