Всичко, което трябва да знаете за руутването на Android устройства

Android е страхотна операционна система, но руутването на едно Android устройство може да разшири възможностите му толкова много – от безжичен тетъринг и овърклок до редица възможности за персонализиране.

Владимир Георгиев

В следващите редове ще разискваме всичко, което трябва да знаете, за процеса по руутване, а също така ще ви насочим и към местата, които са неизчерпаем източник на информация за, общо взето, всяко Android устройство.


 Какво точно представлява руутването?

Както подсказва самото име на термина, това е актът, при който получавате достъп до корените, дълбоките функции на смартфона или таблета. В известна степен можем да направим сравнение с администраторските права в Windows или изпълняването на команда със sudo в Linux. Но може би най-добре описва руутването друг, добре известен термин – хакването. Затова и в този ред на мисли, изключвайки няколкото минорни разлики, руутването при Android е аналогично с джейлбрейкването при iOS.

С руутнат телефон можете да ползвате приложения, които изискват достъп до определени системи настройки, също както и флаш ROM-ове, добавящи много и разнообразни функции (макар и за сравнително напреднали потребители).

Нещо друго важно за изясняване е, че в момента има близо 6000 различни модела Android устройства, и въпреки че някои от методите по руутването да работят за голяма бройка телефони, сами разбирате, че няма как един или два метода да обединяват всички Android-и. Но ще стигнем и до тази тема. Нека следващата ни стъпка да е...


Всичко, което трябва да знаете за руутването на Android устройства

© PCWorld България, pcworld

Терминология на руутването

Колкото повечете научавате за руутването, с толкова повече терминология ще се сблъсквате. А е важно да сте наясно с названията, тъй като са намесени редица типични РС термини, но със съвсем различно значение, отнасяйки се към руутването. Следните са някои от по-важните:

 • ROM: това е модифицирана версия на Android. Може да съдържа разширени функции, различен облик, подобрения в производителността, а също и версия на Android, която официално все още не се е появила за конкретен модел телефон. ROM-овете сами по себе си заслужават отделен материал, но тук ще споменем пет от най-добрите - CyanogenMod, Android Open Kang Project (AOKP), MIUI, Slim ICS и, разбира се, Liquid Smooth ROMS.

 • Kernel: компонентът на операционната система, който е отговорен за комуникацията между софтуера и хардуера. Налични са ужасно много кернели за повечето смартфони и таблети, някои от които могат да покачат производителността на устройството, а други да увеличат живота на батерията. Важно е да разберете, че с кернелите шега не бива – некачествен може да брикне телефона ви.

 • Brick: брикването е фатален край за Android устройството. Чисто статистически винаги има риск при флашване или други действия от този род смартфонът или таблетът да спре да функционира – това е брикването. Рискът е много малък, но истината е, че в повечето случаи се ползва неправилно от незапознатите с материята потребители. Ако например устройството се включва, но не буутва, както очаквате, това не е брик, а проблем, който си има решение (вж. „Отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с руутването“).


  Всичко, което трябва да знаете за руутването на Android устройства

  © PCWorld България, pcworld

 • Radio: радиото е елемент от фърмуера на устройството. То контролира клетъчните данни, GPS, Wi-Fi и други неща в този ред на мисли. Както можете да очаквате от Android, налични са къстъм радиа, които да флашнете за определена полза.

 • Flash: флашването е инсталиране на нещо на устройството – ROM, кернел, рекавъри; обикновено те идват под формата на ZIP файл. Понякога руутването изисква флашване на ZIP файл, а понякога - не.

 • Recovery: това е софтуерът, който ви позволява да правите бекъпи, да флашвате ROM-ове или да извършвате други операции на системно ниво. Фабричното рекавъри е доста ограничено откъм възможности, но можете да качите къстъм рекавъри – например ClockworkMod и Team Win Recovery Project (TWRP), – след като сте отключили bootloader-а, който ще отвори вратите към пълнокръвния контрол над устройството. Рекавърито е интегрална част от процеса по руутване.

 • Bootloader: това е най-ниската част от софтуера на телефона и отговаря за целият код, необходим за стартиране на операционната система. Повечето bootloader-и са заключени, което означава, че не могат да се флашват рекавърита или ROM-ове. Отключването на bootloader-а не руутва директно устройството, но позволява да руутвате или да флашвате ROM-ове, ако пожелаете.

 • Nandroid: от повечето рекавъри модули на трети страни е възможно да се направят бекъпи на устройството, наречени „нандроиди“. Това са системни имиджи, които съдържат абсолютно всичко, както е в момента. Така, ако флашнете нещо, което прецаква телефона, вариантът е да се върнете към последния нандроид бекъп, който ще върне всичко на мястото си. Тук е редно да споменем, че има разлика между стандартните бекъп приложения катоTitanium Backup, които просто архивират приложенията и/или настройките – нандроидите правят бекъп на цялата система под формата на един имидж.

 • ADB: ADB идва от Android Debug Bridge и е инструмент с команден ред за компютри, който може да комуникира с Android устройство, към което е свързан. Част е от Android Software Developers Kit (SDK). Значителна част от руут инструментариума използва ADB, независимо дали ще въвеждате командите, или не. Освен ако инструкциите по руутването не изискват инсталирането на SDK и въвеждането на ADB команди, не ви трябва да се занимавате – просто имайте предвид, че е нещо, което повечето инструменти за руутване ползват.

 • S-OFF: HTC устройствата използват Signature Verification in HBOOT – това е името на техния bootloader. По подразбиране вашето устройство е с S-ON, което означава, че блокира флашването на радиоимиджи. Превключването към S-OFF позволява флашването на нови радиа, но самото руутване не изисква S-OFF. Повечето руутинг инструменти дават S-OFF в допълнение към самия процес, което е добра новина за потребителите, готови да експериментират.

 • RUU, SBF и OPS: ROM Upgrade Utilities (за HTC устройства), System Boot Files (за Motorola) и OPS и PIT файлове (за Samsung) са фабрични файлове от производителя, които променят софтуера на съответното устройство. RUU и SBF файловете по същество са методът, чрез който производителите предоставят over-the-air ъпгрейдите, а модърите често пускат такива файлове, когато официалните системи ъпдейти все още не са станали „официални“. Тези неща са полезни и ако сте решили да даунгрейдвате устройството си, при положение че руут метод не е достъпен за най-новата версия на системния софтуер. Възможно е флашването на RUU-та директно от HTC смартфона или таблета, но Motorola потребителите трябва да използват Windows програмата RSD Lite, за да флашват SBF файлове. А при Samsung това, което ви трябва, се казва Odin (имайте предвид, че за всяко Samsung устройство има различна версия на Odin).  


Всичко, което трябва да знаете за руутването на Android устройства

© PCWorld България, pcworld

Отговори на най-често задаваните въпроси, свързани с руутването

Разясняването на специфичната терминология със сигурност е дало отговори на редица от въпросите ви, но ако трябва да генерализираме по-важното, то някои от въпросите са...


Всичко, което трябва да знаете за руутването на Android устройства

© PCWorld България, pcworld

Каква е разликата между руутване, отключване и флашване на ROM?

Напълно резонен въпрос, предвид това, че и трите се извършват по едно и също време. Отключването на bootloader-а обикновено е първата стъпка от процеса и позволява флашването на къстъм рекавъри. От тази стъпка нататък вече е възможен руут достъпът или флашването на произволен ROM. За флашването на ROM не е необходим руут достъп, но почти всички къстъм ROM-ове се предлагат с вграден руут достъп.

Сега обърнете внимание, че когато казваме „отключване“ (или съответно „ънлокване“), имаме предвид отключването на bootloader-а, а не ънлокването на телефона за използването на различен мобилен оператор, което е напълно различно нещо и не изисква хакване.

Възможно ли е ънруутването на Android устройство?

Да. Ако установите, че не ви харесва да сте руутнати, винаги можете да намерите инструкции как да ънруутнете устройството си. Обикновено този акт изисква флашване на RUU, SBF или нещо подобно, за да може смартфонът или таблетът да се върне към фабричното си състояние.

Руутването нарушава ли гаранцията на устройството?

Да! Отключването на bootloader-а ще наруши гаранцията дори ако производителят предоставя методите за осъществяването му. Ако имате нужда от гаранцията поради хардуерен проблем, винаги бихте могли да го ънруутнете и да се направите на невинен. Но именно заради такива случаи някои производители слагат специален „спусък“, който се активира в момента, в който ънлокнете устройството си, и е много трудно (а в някои случаи невъзможно) да се дезактивира. Затова, ако държите на гаранцията си, уверете се, че вашият модел няма подобна защита.

Съществуват ли Android смартфони или таблети, които не могат да се руутнат?

Труден въпрос, на който няма категоричен отговор. В миналото много от производителите са се опитвали да направят устройства, които не могат да се руутнат, пълни със защити и ограничения (чудесен пример за това е Droid X), но при все това руутингът е бил възможен под някаква, макар и ограничена, форма. По-вероятният сценарий е, купувайки си ново устройство с нов софтуер, да се наложи да изчакате няколко месеца, преди да се появи руутинг метод. Ето защо, ако сте развълнувани от тематиката и искате да си вземете „най-подходящото“ устройство за руутване, то това определено са Nexus. Това са устройствата на Google, а те имат пълен контрол над софтуера и хардуера.

Ще продължа ли да получавам over-the-air (OTA) ъпдейти? Свалянето им ще счупи ли руутването?

Ако сте руутнали смартфона или таблета си, без да флашвате къстъм ROM-ове, тогава по всяка вероятност няма да имате проблеми с руута. В този случай самото руутване се обезсмисля, затова ще предположим, че вече имате някакъв ROM. А в този случай абсолютно се забранява свалянето на OTA ъпдейти, тъй като няма да можете да руутнете отново устройството за поне няколко седмици или дори месеци. Алтернативен вариант е използването на приложението OTA Rootkeeper, което ще ви помогне да запазите руут достъпа си (но както може да се очаква, не работи с всяка версия на Android).

Различна е историята, ако получите известие за ъпдейт на къстъм ROM – в този случай е напълно безопасно да инсталирате ъпдейта.


Всичко, което трябва да знаете за руутването на Android устройства

© PCWorld България, pcworld

Местата за намиране на руут методи и инструменти

Трябва да разберете, че всяко Android устройство е различно, а и руут методите се променят при появата на софтуерен ъпдейт. При толкова много налични Android устройства няма как да съставим списък или да посочим конкретни инструкции освен ако не притежаваме всичките смартфони и таблети, за да можем да ги тестваме.

За щастие сега, след като имате стабилна почва от познания, върху която можете да стъпите, ще ви е по-лесно да разберете наръчниците за руутване. А ето и къде ще ги намерите...

 • Форумът XDA Developers е мястото номер едно за информация, свързана с всичко, що е Android. Тук се събират буквално най-добрите хакери и туикъри, за да дискутират телефони и таблети, споделят линкове и наръчници, създават руут инструменти и т.н. Насочете се към форумите, открийте своето устройство и попивайте информацията.

 • The Phandroid forums (aka Android Forums) – този форум не е толкова популярен, колкото XDA, но администраторите и модераторите са велики в структурирането на информацията. Това е чудесно място за всеки лаик на тема руутване. Насочете се към форума за вашето устройство и потърсете темата „All Things Root“.

 • RootzWiki – нови ROM-ове, кернели, рекавърита и подобни са основната тематика на сайта. В момента не е толкова известен, колкото преди години, най-вече заради горните два форума, но при все това съдържа доволно количество полезна информация.

 • The CyanogenMod Wiki – CyanogenMod, един от най-популярните ROM-ове има фантастичен уики сайт с тонове инфо за ужасно много устройства. Дори да не възнамерявате да флашватеCyanogenMod (или който и да било ROM в този ред на мисли), можете да научите много за самото руутване или да намерите информация за това как да руутнете устройството си, заедно с цялата му специфика.


Всичко, което трябва да знаете за руутването на Android устройства

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.