Всеки пети компютър се е сблъсквал с вируси през 2013 г.

Вирусни заплахи на 21,44 % от Windows компютрите са регистрирали програмите Microsoft Security Essentials и Windows Defender за Windows 8 през миналата година, информират от Редмънт.

Въпреки, че миналата година е в историята вече от пет месеца, обобщението на различни статистики и аналитични данни продължава с идеята да ни наведе на някои поучителни изводи. Тези дни например компанията Microsoft публикува част от данните от своето поредно Security Intelligence Report проучване, в които се разкрива любопитна информация, свързана с вирусните заплахи, тормозили Windows-базираните компютри през миналата година (Данните са събрани чрез статистическите инструменти на защитните програми Microsoft Security Essentials и Windows Defender за Windows 8).

Според експертите от Редмънт, през 2013 г. на 21,44% от всички Windows компютри е била забелязана вирусна заплаха. Въпросният показател обаче се различава драстично, когато анализът се прави за различните държави - в Пакистан например вирусите са инфектирали над половината от работещите в страната РС-та с Windows.


Всеки пети компютър се е сблъсквал с вируси през 2013 г.

© PCWorld България, pcworld

Microsoft представя отделна статистика за четвъртото тримесечие на миналата година, според която малко преди края на 2013-а лидер по брой на атакуваните устройства е бил Тунис с 49,5 % от инсталираната РС техника.

От Microsoft поясняват, че забелязана вирусна заплаха не означава непременно заразен компютър, тъй като опитите на вредоносните програми да инфектират устройствата могат да бъдат блокирани на няколко защитни нива. От корпорацията припомнят препоръката за безопасност, според която трябва да се правят редовни актуализации на софтуера, включително на операционната система. Не е трудно да се досетим и за подтекста на тази препоръка от страна на Microsoft – "актуализирайте" Windows XP, докато не е станало късно. Разбира се, винаги е добра идея да се внимава също при сърфиране в Интернет и при отваряне на файловете от подозрителни e-mail съобщения. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.