И eBay падна жертва на хакери

Киберпрестъпниците не са успели да се доберат до финансови данни, но са стигнали до корпоративната база с лична информация, така че eBay призовава потребителите да сменят паролите си.

Корпоративната мрежа на компанията eBay е станала жертва на кибератака, в хода на която хакерите са успели да проникнат в потребителската база данни, съдържаща зашифровани пароли и друга информация, която няма отношение към финансови данни (транзакции, номера на кредитни карти и пр.) За това съобщава самата eBay, чийто представители все пак призовават всички потребители на нейните услуги (които към момента са над 100 млн.) да сменят паролите си – за всеки случай.

Според официалната информация от eBay, за да получат достъп до корпоративната мрежа на компанията, хакерите са се възползвали от данни от стари регистрации на няколко сътрудници на компанията. Не се съобщава обаче как точно киберпрестъпниците са се сдобили с въпросните данни. Базата данни на eBay е била компрометирана в период между края на февруари и началото на март тази година, макар че в компанията научили за инцидента едва преди две седмици. Според наличната информация, киберпрестъпниците са получили достъп до имената, зашифрованите пароли, e-mail адресите, физическите адреси, телефонните номера и рождените дати на регистрираните в eBay потребители.

Направената проверка показала, че засега няма никакви признаци на подозрителна активност по отношение на регистрираните в системата на eBay кредитни карти на потребителите (данните на PayPal не са пострадали, тъй като се пазят отделно), така че препоръчваната смяна на паролите е по-скоро превантивна, отколкото реално необходима мярка за сигурност. Представителите на eBay поднасят и извинения на клиентите си, уверявайки, че в компанията се отнасят много сериозно към безопасността на поверените им потребителски данни. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.