Как да гледаме HD филми на стар компютър?

Стандартът Full HD ви дава възможност да погледнете по нов начин на познатите ви филми. Но не на всеки компютър може да се възпроизведе такова видеосъдържание. За това как да заставите без излишно натоварване даже и относително слаб хардуер да се справя с тази задача, четете в настоящия материал.

Измина достатъчно дълго време от момента на появяване на Blu-ray дисковете, но независимо от това, те не можаха да станат масов носител. Форматът с висока разделителна способност е доста интересен, защото даже вече гледани филми придобиват нов облик. Но пък съхраняването на Blu-ray образи на HDD, или още повече на SSD, си е направо лукс предвид съдържащото се огромно количество информация. Освен това не всяко мобилно PC (било то лаптоп или таблет) може да се похвали с матрица, достатъчна, за да възпроизвежда Full HD. Тези ограничения по-скоро носят временен характер. (Бел. ред. - Поддръжката на Full HD разделителна способност при малките дисплеи е по-скоро продиктувана от маркетингова полза, отколкото от потребителска. Например такъв дисплей на Windows базирано преносимо PC прави работата с него доста по-некомфортна.) Видео с разделителна способност 1920 x 1080 е интересно за хората, които обновяват стария си монитор или лаптоп с нов и са готови да жертват 50-100 GB дисково пространство за запис на един филм.

Full HD не се възпроизвежда: кой е виновен и какво да правим?

Ако вашият компютър сериозно се товари при възпроизвеждане на видео в един от стандартите за висока разделителна способност, не бързайте да го отписвате. Преди всичко трябва да се установи поради каква причина вашият компютър не се справя с поставената задача. Съвсем ясно е, че ако в дънната ви платка има поставен едноядрен процесор с тактова честота под 3 GHz и мониторът ви е включен към вградено видео, то този „динозавър” трябва да го занесете в палеонтологичния музей. Също така може да кажем, че двуядрен процесор в тандем с петгодишна графична карта напълно може да се справи с възпроизвеждането на HD филми.

Има две основни причини, поради които компютърът няма достатъчно ресурси, за да се справи с това голямо количество данни. В първия случай трябва да се проследи натоварването на процесора. Ако при възпроизвеждане на видео натоварването е 60-70%, то причината не е в него. Следващият заподозрян е оперативната памет. Ако смятате, че 4 GB памет са много, това означава, че сте останали в миналото. (Бел.ред. - Независимо от мнението на автора, 4 GB RAM памет са напълно достатъчни за 99% от ежедневните изпълнявани задачи на PC компютър, в това число възпроизвеждане на Blu-ray видео, гейминг и пр.) Продължаваме нататък със следващия заподозрян - видеокартата. Ако картата е с 512 MB и повече памет, то шансът за възпроизвеждане на HD видео силно се увеличава. Трябва обаче да направим една уговорка, че посочените по-горе изисквания са много условни. Не са редки случаите, когато на значително по-слаби PC компютри се е отдавало да възпроизвеждат HD видео. Все още е важна възможността за обработка на видеопотоците чрез ресурсите на видеокартата. Хардуерната поддръжка за декодиране на видео посредством DXVA (DirectX Video Acceleration) е отдавна налична. Например хардуерната функция PureVideo на NVIDIA позволява да се реализира DXVA и се поддържа от графичните процесори от 6-а серия нагоре. От AMD предлагат аналогична поддръжка, реализирана с модула Unified Video Decoder, който е разработван още от ATi Technologies. Най-напред е използван през 2007 г. в моделите Radeon HD 2400 и позволява хардуерна обработка на видео, компресирано с видеокодеците H.264 и VC-1. След това беше добавена и пълна поддръжка на на MPEG-2, който в началото се обработваше само от шейдърите. Един добър способ да определите потенциала на вашата видеокарта е чрез безплатния софтуер DXVA Checker (http://bluesky23.yu-nagi.com/en/DXVAChecker.html). Тази програма дава възможност да се идентифицира поддръжката на DXVA, както и да узнаете дали видеокартата дава възможност за хардуерна обработка на видеопотоци. В отчета на DXVA Checker ясно се вижда на каква разделителна способност е оптимизиран видеоускорителят.

Проверили сте всичко и сте стигнали до извода, че компютърът ви е напълно боеспособен и с достатъчно хардуерни ресурси, но видеото се възпроизвежда с много проблеми - видимо закъснение, прекъсване и разсинхронизиране на звука с видеото. В този случай проблемът не е в конфигурацията, а в софтуера. По някаква причина използваният плейър и кодеците не успяват да задействат наличните ресурси. Какво да правим?

Най-напред премахнете всички инсталирани кодеци и направете профилактично почистване на системния регистър от възможни остатъчни записи. По-нататък, колкото и банално да звучи, обновете драйвъра на вашата видеокарта или просто го преинсталирайте. След това инсталирайте последния пакет кодеци K-lite Codec Pack (http://codecguide.com/).

Много плейъри позволяват да се използва режим на автоматичен деинтерлейсинг. Той компенсира гребенчатия ефект, възникващ при гледане на презредово видео. Ако гледате в режим 1080i, то плейърът може автоматично да започне да прави постобработка на изображението - изглаждане на назъбените артефакти. На PC с достатъчни ресурси това само подобрява изображението, докато на слаба конфигурация може да предизвика пропадане на кадри и други неприятности. Затова, като искате да получите максимална производителност, изключете опцията деинтерлейсинг в настройките на плейъра, който ползвате.

И накрая, най-важното - подберете плейър, който най-добре ще работи на вашата конфигурация.

MPC-HC 1.7.1
Разработчик: MPC-HC Team (http://mpc-hc.org/)
Операционна система: Windows
Разпространение: безплатно

Безплатният плейър MPC-HC (Media Player Clasic Home Cinema) e първият, с който ви препоръчваме да проверите възпроизвеждането на HD видео. Много проблеми при възпроизвеждането на филми с висока резолюция са причинени от некоректна работа на плейъра с инсталираните в системата кодеци. За разлика от много други аудио- и видеоплейъри, MPC-HC задейства интегриран набор от кодеци.

Той има огромно количество настройки, поддържа хардуерно декодиране на много формати, включително и H.264, коректно работи с няколко монитора, много е бърз и напълно безплатен. В процеса на възпроизвеждане плейърът може да изобразява статистика, така че оценката за плавността на възпроизвеждането да не бъде чисто субективна.

Производителността на MPC-HC до голяма степен зависи от това кой модул за визуализация е задействан. За да отидете в списъка с модули, е необходимо от менюто на плейъра да изберете View-> Options, след което да отидете в раздела Play и в него да изберете Output. Като начало изберете EVR (Enhanced Video Render). Ако той предизвиква натоварване на системата, пробвайте алтернативен вариант - включете Overlay Mixer или VMR 9 (Video Mixer Renderer).


Как да гледаме HD филми на стар компютър?

© PCWorld България, pcworld

Ако вашият компютър уверено възпроизвежда всякакви Blu-ray филми, не смятайте, че това е пределът. Какво ще кажете за следващото поколение разделителна способност - Ultra HD? Този формат от бъдещето вече започва да идва при нас. Първите телевизори и камкодери с негова поддръжка вече са налице. Форматът Ultra HD включва в себе си два стандарта: 4K UHDTV (2160 p) и 8K UHDTV (4320 p).

Плейърът MPC Classic Home cinema вече официално поддържа възпроизвеждане на видео в стандарта 4К (4096 x 3072).

Ако в крайна сметка вашата видеосистема го позволява, то още сега може да намерите в YouTube не малко демонстрации на Ultra HD.

Splayer
Разработчик: SPlayer.org
Операционна система: Windows
Разпространение: безплатно

Много от плейърите, с помощта на които може да се възпроизвежда Full HD, притежават невероятно количество опции и сложен интерфейс. Това често води до намаляване скоростта на работа на самите плейъри. На техния фон Splayer изглежда като моторна лодка, спряла до многопалубен кораб. Той има шанса да стане най-бързият плейър на вашия персонален компютър.

При него има ясно разделение на режимите на работа по производителност. Ако конфигурацията на компютъра е достатъчна, се използва „Качествен режим”. Той включва поддръжката на шейдъри, с помощта на които може осезателно да се повиши картината например чрез използване на деинтерлейсинг, настройка на яркостта или балансиране на цветопредаването.

Ако в този режим плейърът не се справя с голяма разделителна способност и видеото върви с прекъсвания и насичания, тогава е необходимо да се включи опцията за хардуерно ускорение от GPU. Ако и това не помогне, тогава трябва да се изключи производителният режим. В този случай всяка второстепенна обработка на картината ще бъде изключена и качеството ще пострада, но в името на скоростта.


Как да гледаме HD филми на стар компютър?

© PCWorld България, pcworld

Corel WinDVD Pro

Разработчик: Corel Corporation
Операционна система: Windows
Разпространение: shareware

Защо именно този плейър? Най-напред той е универсален. Възпроизвежда всякакви дискове и всякакво съдържание - Blu-ray 3D във Full HD, AVCHD, DVD, а също и всички нови формати. Програмата поддържа 3D видео за очила с активен затвор (NVIDIA 3D vision), както и пасивни очила (с поляризация) XpanD, а пък в ритейл версията потребителят ще открие и чифт анаглифни очила.


Как да гледаме HD филми на стар компютър?

© PCWorld България, pcworld

При възпроизвеждането на видео на Corel WinDVD Pro вие може да видите, че картината е много жива. Работата е в това, че програмата използва особен алгоритъм за увеличаване честотата на смяна на кадрите, благодарение на което динамиката на сцените се възприема по-естествено: в същото време, както при обичайните плейър сцени се губи яркост и възниква замазване при динамичните, то вграденият в Corel WinDVD Pro компенсатор на плавността на движещите се обекти увеличава броя на кадрите, като интерполира междинните кадри.


Как да гледаме HD филми на стар компютър?

© PCWorld България, pcworld

Също така в плейъра има функция за повишаване на яркостта и регулиране на наситеността. И накрая плейърът максимално използва възможностите на AMD Intel и NVIDIA.

ArcSoft TotalMedia Theatre
Разработчик: ArcSoft
Операционна система: Windows
Разпространение: shareware

Тази програма не е просто плейър на дискове. Това е мултимедиен пакет с файлов мениджър, способен да изпълнява различни функции. Интерфейсът на програмата е оптимизиран за сензорни дисплеи, освен това плейърът удобно се използва и с пулт за дистанционно управление.

Функционалното ядро на програмата умее в движение да увеличава разделителната способност на изходния видеозапис - в някои случаи това създава забележимо по-ясна картина.


Как да гледаме HD филми на стар компютър?

© PCWorld България, pcworld

Трябва да се отбележат и големите възможности за възпроизвеждане на филми във формат 3D - Blu-ray 3D, AVCHD 3D, 3D DVD и пр. Изображението може да се възпроизвежда във вертикална или хоризонтална стереодвойка, а също така да се визуализира като англифна картина. С помощта на фирмената технология ArcSoft Sim3D плейърът дава възможност в реално време да се конвертират в 3D обичайните 2D записи. По същество безполезна опция, но на някого може и да му е интересна. Програмата даже притежава опция и за родителски контрол, с която да се ограничава достъпът към филми от определени категории.

С помощта на ArcSoft TotalMedia Theatre може да се отстранява шумът от изображението, да се компенсира трептенето на кадрите и да се прилага ефект на динамична подсветка. Ако се използва плейърът на лаптоп, той ще оптимизира своята работа, контролирайки нивото на заряд. По подразбиране плейърът изключва всички визуални ефекти на интерфейса на Windows, за да увеличи производителността на възпроизвеждане.

Ако все още продължава натоварването?

Това означава, че е дошло времето за кардинална преоценка на подхода към проблема - без ъпгрейд няма да може да се мине. Но преди да затегнете колана, трябва да предприемете последен опит за снижаване на натоварването на вашия компютър при възпроизвеждане на видео с висока резолюция. Ако сте пробвали да пускате оригинално Blu-ray съдържание – обемът, на което се изчислява в десетки гигабайти, но сте видели слайд шоу вместо видео, опитайте се да намерите в Мрежата „облекчени” версии на тези дискове - компресирани версии или, простичко казано, рипове. Добре направените рипове практически не отстъпват на оригинала по качество на изображението, но пък имат по-нисък битрейт, благодарение на което обработката и извеждането на картината на екрана на дисплея значително се опростяват и облекчават.

Също така има смисъл да се опитате да пуснете прекомпаниран контейнер - ремиксериран вариант на видеото. Образите на филми с приставка BD-remux могат да заемат много по-малко място - ако се сравняват с оригиналното съдържание на Blu-Ray, - и бързо се обработват от компютъра. Смачкването на обема е за сметка на отделените „боклуци” под формата на реклами и допълнителни материали, ненужни звукови пътечки и пр.

Ако всичко това не помага, а за нов компютър средствата не достигат, може да се замислите за покупката на стационарен медиен плейър. Някои от тях не само ще ви зарадват с плавно и бързо възпроизвеждане на Blu-ray, но и ще позволят да се насладите на маса други функции - от Интернет сърфиране до игри. Но това е тема за друга статия.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.