Потребителите на Windows XP вече са подложени на атаки

Отприщи се очакваната вълна от злонамерени опити за подвеждане на Windows XP потребителите към инсталиране на малуер, адуер и рекламен софтуер.

По-малко от седмица след официалния край на поддръжката за Windows XP, потребителите на въпросната операционна система вече са обект на засилено внимание от страна на киберпрестъпниците. За това предупреждава изданието The Telegraph, според което около 300-те милиона потребители, все още използващи ХР, могат да станат жертва на YouTube линкове и Facebook постове, които ги насърчават да си свалят уж необходими софтуерни актуализации, антивирусни програми и друг софтуер, оптимизиран за работа с въпросната ОС платформа. Въпросните продукти обаче са фалшиви и веднъж инсталирани на Windows XP компютър, започват да тормозят хората с рекламни банери, изскачащи прозорци и всевъзможни досади, които могат да доведат и до зарази с по-опасен софтуер.

Същият онлайн източник твърди също, че в някои случаи потребителите на ХР биват подвеждани към попълване на онлайн анкети, изискващи въвеждане на персонална информация като имена, адрес, телефонни номера и др.

Тази вълна от атаки, разбира се е очаквана, и от Microsoft неведнъж предупреждаваха, че е възможно да се случи нещо такова. Място за паника обаче няма, въпреки че според последните статистики на Net Applications, системата Windows XP продължава да се използва на около 28-29 % от настолните РС машини в света. Успокоението идва от факта, че повечето от попълзновенията на киберпрестъпниците могат лесно да бъдат блокирани със специализираните защитни продукти на известните Security разработчици.

Всъщност повечето компании, които правят такива защитни продукти, уверяват, че ще продължат да ги актуализират така, че да осигуряват достатъчно високо ниво на сигурност на XP потребителите най-малкото през следващите 12-24 месеца, че и по-дълго. Пълният списък на въпросните разработчици, както и продължителността на периода, в който те обещават защитни актуализации за Windows ХР може да се разгледа на официалния сайт на организацията AV-Test

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.