Процесорният овърклок в ретроспектива

Илюстрация: Shutterstock

Историята на компютърните изчисления е дълга и свързана с много технически иновации, най-важните от които са в областта на транзисторите и микропроцесорите. А може да се каже, че сферата на използване на CPU няма предел: днес те са в преносимите компютри, смартфоните, часовниците, автомобилите и в куп други устройства.

Както е известно, овърклокът увеличава тактовата честота на компютърните компоненти. Производителите пускат продукти, работещи на усреднена стабилна за тези чипове честота, а ентусиастите (привържениците на овърклока) я повишават. Като правило целта винаги се заключава в изясняване пределите на възможността за работа на оборудването както по отношение на честотата, така и на производителността. В крайна сметка овърклокът продължава до тогава, докато не бъде намерен оптимален модел за използване на процесора, съчетаващ производителност и стабилност.

[[img:3236813]]

Един австралийски овърклокър с псевдоним Xyala преди време сподели някои доста интересни мисли за увлечението си и предложи един ретроспективен анализ на такова явление като CPU овърклока. Въпросният анализ дава отговори на някои важни въпроси: какви най-високи честоти са достигали чиповете; колко дълго се задържат рекордите; кой производител е оставил най-голяма следа в историята на овърклока?

Известният сред ентусиастите онлайн ресурс HWBOT (http://hwbot.org/benchmarks/processor) ви позволява да съхранявате резултатите си от тестовете и да ги съпоставяте с предишни или пък с цел съревнование с други ентусиасти. Но самият сайт предлага значително повече. В течение на доста години базата данни е събрала толкова много резултати от тестове, че това позволява да се погледне в началните години от развитието на международната дисциплина овърклок и да се намери история за честотния потенциал на процесорите. Впрочем базата данни започва от 2006 година, затова и много от ранните рекорди в нея не са се запечатали, като например легендарните епохи на овърклока - времената на Celeron 300 A и Athlon XP, когато той беше елитарно занимание на група ентусиасти със сериозни познания и умения, благодарение на които е това широкомащабно явление, каквото е днес.

Много години наред по максимални честоти на овърклок водят процесорите Intel Pentium 4 и Celeron за LGA775 цокъл, но с появата на FX-8150 @ 3,6 Ghz в средата на 2011 г. лаврите от първенството принадлежи на AMD.

 

Процесорният овърклок в ретроспектива

© PCWorld България, pcworld

Действащият световен рекорд (http://hwbot.org/benchmark/cpu_frequency/) за най-висока CPU честота по данни на HWBOT е 8709,1 MHz и е поставен на 21 юни 2013 г. от тайванския овърклокър AndreYang с процесор AMD FX-8150, който е хладен с течен азот. Впрочем през месец май 2012 г. е била постигната честота от 8805.64 MHz на същия процесор от някой си ksin, но така или иначе тя не е попаднала в официалния рейтинг. Ако трябва да говорим за най-дългия рекорд в областта на настолните решения, то той принадлежи на италианския овърклокър TheKing. Рекордът му по овърклок на Pentium 4 631 3000 Mhz @ 8179,89 MHz се задържа цели три години: от началото на 2009 г. до края на 2011 г. Като цяло рекордното честотно ниво остава почти неизменно в продължение на седем години.

Високите честоти не винаги означават толкова голям ръст на производителност. Тези резултати са измерени с помощта на CPU-Z при стабилна работа на компютъра в течение на няколко секунди, при използване само на едно CPU ядро и с особени настройки за достигане на максимална честота, а не бързодействие. Затова по-интересно се явява съперничеството при овърклок на резултатите, постигнати в различни тестови програми, и то с отчитането на продължителна стабилна система (http://hwbot.org/benchmarks/processor).

 

Процесорният овърклок в ретроспектива

© PCWorld България, pcworld

Независимо че AMD FX-8150 стои на върха на честотния потенциал, процесорите на Intel се ползват с по-голяма популярност на потребителския пазар, в това число и сред ентусиастите овърклокъри. Ако се анализира количеството записи в базата данни на HWBOT(над 850 хил.), може да се види, че тройка от процесори, най-много използвани в последните години, няма нито един процесор на AMD. Статистиката показва, че 90% от регистрираните потребители в HWBOT овърклокват процесори на Intel и само 17% - на AMD. Впрочем това е напълно естествено, тъй като Intel пуска традиционно по-бързи чипове, разбира се, и по-скъпи.

Кралят сред овърклокърските процесори от гледна точка на популярност е 4-ядреният 32 nm Core i7-2600K с архитектура Sandy Bridge, който притежава голям овърклок потенциал. В годината на пускане на Core i7-2600K той присъства в 30% от тестовите записи, а през 2011 г. все още запазва място сред лидерите със своите 13%. През 2013 г. едно от местата във водещата тройка принадлежи на новия Core i7-4770K, използващ 22 nm архитектурата Haswell.

 

Процесорният овърклок в ретроспектива

© PCWorld България, pcworld

„Популярност на процесора“ на HWBOT означава, че даденият продукт притежава най-добро отношение между стойност и производителност след овърклок или просто има най-висок овърклок потенциал. Така през 2010 г. с еднаква популярност са се ползвали флагманският модел Core i7-980X и доста по-евтиният Core i7-920.

За да се осъзнае прогресът в бързодействието и иновациите, е достатъчно да се оцени изменението на рекордите в един от най-популярните тестови пакети – SuperPi 32M, който се явява традиционен за дисциплината. Бенчмаркът е пуснат през 1995 г. и е приет от общността на овърклокърите като един от основните измерители на производителността на системата. (Бел ред. - Той е бил добър показател за системите преди 15-20 години, но в днешно време получените резултати с него не могат да се приемат като особено достоверен критерий.)


Процесорният овърклок в ретроспектива

© PCWorld България, pcworldПроцесорният овърклок в ретроспектива

© PCWorld България, pcworld

Интерактивната графика на HWBOT на тестове със Super Pi 32M показва (http://hwbot.org/benchmark/superpi_-_32m/), че развитието на процесорната изчислителна мощност се движи в геометрична прогресия. Първият записан в базата данни рекорд е от 13 януари 2000 г. - тестването е приключило за 1:56:39 часа след овърклок на процесор Intel Pentium 3 @805 MHz. Последният е направен от AndreYang на 27 юли 2013 г. с процесор Intel core i7-4770K @6766 MHz, като постигнатият резултат е 4 минути, 33 секунди и 188 милисекунди. Трябва да отбележим, че до появяването на Core чиповете AMD са поставили не малко абсолютни рекорди по производителност в Super Pi 32M, след което напълно изчезнаха от таблиците с рекорди.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.