90% от хората се притесняват за сигурността си в Мрежата

Това твърди едно от последните проучвания на Ericsson ConsumerLab за потребителските нагласи относно безопасността в Интернет.

90% от над 4,-5-те милиарда реални Интернет потребители се притесняват за сигурността си в Мрежата и са уверени, че това се отразява на поведението има, установява изследователското звено на компанията Ericsson – ConsumerLab. Това тя прави в онлайн изследване сред 3311 Интернет потребители в САЩ, Мексико, Швеция, Египет, Пакистан и Тайланд, което е представително за 215 млн.човека на възраст между 15 и 69 години.

В това съвсем скорошно проучване на тема сигурност в Мрежата, компанията стига до извода, че потребителите се притесняват най-много за защитата на личните си данни, тъй като социални мрежи, онлайн магазини и много други Интернет ресурси изискват такива при регистрация. Анкетата на Ericsson ConsumerLab показва, че 89% от респондентите при регистрация за различни уеб услуги дават действителни данни за себе си. При това 59% от анкетираните се притесняват от възможно проследяване на личните им данни от трети лица, а 56% - от проблеми за конфиденциалността на предоставяната в Интернет информация.


90% от хората се притесняват за сигурността си в Мрежата

© PCWorld България, pcworld

В контекста на социалните мрежи личната информация не се ограничава до лични данни, тъй като коментарите и изразяването на мнение също има пряко отношение към проблемите на безопасността онлайн, смятат още потребителите. Затова 68% от анкетираните от Ericsson не са готови свободно да споделят своята гледна точка в Мрежата, тъй като тази информация може да бъде използвана за комерсиални (и не само) цели.

И въпреки, че 93% от участниците в изследването твърдят, че използват някаква стратегия за защита на информацията, а 70% от тях активно се интересуват от проблемите на информационната сигурност, над половината от анкетираните (68%) са изпитвали на собствен гръб вирусни зарази на компютрите си, а 11% са ставали жертва на онлайн измами.


90% от хората се притесняват за сигурността си в Мрежата

© PCWorld България, pcworld

Като цяло, резултатите от изследването "Privacy, security and safety online" на Ericsson ConsumerLab потвърждават, че потребителите се отнасят с нужното внимание и сериозност към безопасността на своите действия в Мрежата. Но въпреки ясното съзнание за опасностите 96% от анкетираните не възнамеряват на ограничават използването на различните уеб услуги. 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.